London – Pubok

Ami mellett nehéz elmenni, sőt mindenképpen látni kell, azok a hagyományőrző londoni pubok és ‘Inn’-ek

A pubok (Public Houses) és az innek a Brit-szigetek legbarátságosabb intézményei. A régi időkben ezek vendégfogadók és pihenőállomások voltak a postakocsi-útvonalak mentén, ahol az utasok megszálltak, ettek-ittak, és kicserélhették a legfrissebb híreket, miközben gondoskodtak a lovakról is. Sehol sem volt olyan lármás és fölszabadult a légkör, sehol sem tűntek el annyira a társadalmi határvonalak, mint az ivóban ilyen vagy olyan sör mellett Minden egyes pubnak ma is megvan a maga sajátos hangulata, és sokukon ott a régi korok patinája.

■             Fitzroy Tavern. A művészek és írók találkozóhelye. 16 Charlotte Street.

■             Salisbury. Kellemes hely arra, hogy a Covent Gardenben este levezessük a nap fáradalmait. 90 St. Martin’s Lane.

■             French House. Ez volt a II. világháború alatt a francia ellenállók találkozóhelye. Charles de Gaulle egyik itt fogalmazott beszédének fotokópiája és sok más fénykép emlékeztet erre. 49 Dean Street.

■             Ten Bells. Ennek a kocsmának a közvetlen közelében találták meg Hasfelmetsző Jack egyik áldozatát. A falat az egykori újságcikkek másolatai díszítik. 84 Commercial Street.

■             Lamb and Flag. Nagy múltú, sokféle I ale-t kínáló pub. 33 Rose Street.

■             Spaniards Inn. Itt ivott a XVIII. században rablásai sikerére Dick Turpin, az útonálló. Spaniards Road.

■             George Inn. Az egyetlen eredeti állapotában megőrzött postakocsi-állomás a XVII. századból. Belső udvarában, amelyet galéria övez, alkalmanként színielőadásokat is tartanak. 77 Borough Street.

■ Sherlock Holmes. Számos tárgy emlékeztet itt a névadóra, többek között a kályha fölött a kitömött Sátán kutyája. 10 Northumberland Avenue.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük