Luxembourg vásárlás és ételek

Üzletek, mini bevásárló-paradicsom

Dohányosok és az erős cseppek kedvelői számára Luxemburg csaknem maga a paradicsom, amelynek csak az EU belső piacainak adó- és vámrendelkezései szabnak határt. A gazdag nagyhercegségben ugyanis sokkal alacsonyabb a dohányáruk, borok és égetett szeszek adótartalma, mint a szomszédos országokban, ami azt jelenti, hogy ezek a cikkek itt lényegesen olcsóbbak. Ott, ahol még néhány évvel ezelőtt Trier és Luxemburg között a határőrbódék álltak, most a hatalmas benzinkútnál mindaz kapható, ami itt olcsóbb. Luxemburgi specialitásnak nevezhetők a „gyümölcsvizek”, mint a dióbor vagy -likőr és az ardenneki füstölt sonka. Üzletek, boltok vagy a piacok:

■             Hetipiac. Itt nemcsak friss zöldség és gyümölcs kapható, hanem virág, fűszerek, sajt és otthon készített lekvárok (szerdán és szombaton 7.30-13.00). Place Guillaume II.

■             Bolhapiac. Gyűjtök és műértők reménykedhetnek, hogy itt találják meg életük nagy leletét, mely a hónap minden második és negyedik szombatján színes bazárrá változtatja a Place d’Armes-ot

■             Régiség üzletek. Aki valami különlegességre vágyik, minden bizonnyal megtalálja a Rue des Capucins-on vagy környékén. Az egyik legismertebb üzlet címe: Armand Wagner. Av. de la Porte Néuve.

■             Villeroy & Boch. Az alkalmi vételek kedvelőinek ajánlható ez a hely, ahol neves porcelánműhelyek másodosztályú termékeit lehet mérsékelt áron beszerezni. 330, Rue de Rollingergrund.

■             Grand-Rue. Minden idelátogatónak okvetlenül fel kell keresnie ezt az elegáns bevásárlóutcát, amelynek galériáin finom divatáruüzleteket és ékszerboltokat találunk.

Nemzetközi konyha

Az elegánsabb éttermek luxemburgi szakácsai – hogyan is lehetne másképp? – a francia konyha felé orientálódnak. Aki valami egyszerűbbre vágyik, az a sokféle nemzetiségű vendéglők egyikében ehet pizzát vagy nasi-gorenget, spagettit vagy chili con carnét, vagy megkóstolhatja a laktató honi konyha különlegességét, a „judd mat gaardebounen”-t, azaz füstölt sertéshúst zöldbabbal, amit azonban sokszor keresni kell az étlapon.

De akárhogy is, feltétlenül meg kell kóstolni a sokszor alábecsült luxemburgi moseli borokat, melyek általában szárazabbak és „valódibbak” azoknál, amelyeket a határfolyó túlpartján palackoznak. Legjobbnak tartott rizlingjük mellett a Mosel-vidéki Remichben, Ehnenben Wormeldangében és Grevenmacher Rebenben a borosgazdák termelnek olyan, szinte ismeretlen borfajtákat is, mint az „Elbling”, „Auxerrois” és „Rivaner”.

Az ország száraz fehérborait minden vendéglőben ott találjuk. Étterem ajánló:

■             Saint-Michel. A Nagyhercegi palota közelében levő étteremben a francia konyha klasszikus fogásait és kiváló borokat kínálnak. 32, Rue de l’Eau.

■             Speltz. A luxemburgi gasztronómia legfelső szintjét képviselő étterem. Nyáron néhány asztalt kitesznek a járdára is. 8, Rue Chimay.

■             Brasserie des Nations. Tipikus luxemburgi vendéglő. 40, Rue Philippe II.

■             Académie. Hazaiak és külföldiek által egyaránt kedvelt népi jellegű vendéglő. Place d’Armes.

■             Brasserie Mansfeld. Az Alzette völgyében található jó, elérhető árú vendéglő. 3, Rue de la Tour Jacob.

Szálláshelyek itt, hotel ajánló belvárosi és olcsóbb kategóriából az egész miniállamból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük