Lisszabon múzeumok

Lisszabon múzeumok, művészet és tenger

Hieronymus Boschtól a Szent Antal megkísértése, régi portugál viseletek, szecesszió és kocsik: Lisszabon múzeumaiban mindenki talál kedvére valót.

Kiemelt helyek az útleírásokból, útikalauzból:

■             Museu Nacional de Arte Antiga. A legjelentősebb portugál gyűjteményben többek között Hieronymus Bosch és Albrecht Dürer képeit, valamint portugál művészek alkotásait láthatjuk. Rua das Janelas Verdes 9.

■             Fundação Calouste Gulbenkian. Az örmény származású olajmágnás voltaképpen mindent gyűjtött. Különösen értékes darabjai gyűjteményének René Lalique szecessziós munkái. A vele szomszédos Centro da Arte Moderna a modem portugál művészek alkotásait mutatja be. Avenida de Berna 45.

■             Museu Nacional do Azulejo. Egyedülálló csempegyűjtemény az egykori kolostorban. Rua da Madre de Deus 4.

■             Museu Nacional de Arqueologia e Etnologia. Föníciai síremlékek, római fazekak, luzitániai cserepek és arab konyhai eszközök tanúsítják, hogy Portugália mindig több kultúra találkozásánál feküdt. Praça do Império.

■             Museu Nacional do Traje/Museu do Teatro. A város szélén elhelyezett két múzeumban mindent megtudhatunk a portugál viseletekről és a portugál színházról. Largo Júlio Castilho.

■             Museu Nacional dos Coches. A Belémben levő királyi kastélyban berendezett kocsimúzeum több mint 50 csodálatos hintót vonultat fel. Praça Afonso de Albuquerque.

■             EXPO ’98 kiállítási terület. A kiállítás fő témája „Az óceán – a jövő öröksége” volt A kiállítási terület a Tejo folyótól északra fekvő Moscavide városrészben található. A világ legnagyobb óceániuma, mely a világkiállítás után is várja látogatóit, továbbra is a város nagy attrakciója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük