Lillafüred üdülés, hotelek, jó szállások és wellness

Milyen szállás lehetőség van Lillafüreden?

Lillafüred hangulatos Palotaszállóval, kiépített túraösvényekkel, gyönyörű cseppkőbarlangokkal, erdei kisvasúttal, sziklamászók által kedvelt természetes falakkal, emlékházzal csábítja vendégeit tartalmas, és mindenekelőtt egészséges, természet közeli szórakozási lehetőségeket kínálva. Kiváló utazási célpont egy egész napos vagy egy több napos kirándulásra.

Olcsó hotel szállás, keresés egyszerűen: Minden online elérhető szálloda, szabad szobák akciós árai ITT: Van picit drágább szobatípus és apartman, több más kis panzió szolgáltatásai jók a környéken. Szállodák például:

– Hotel Szeleta *** – címe: Szeleta u. 12-14, Lillafüred.
– Hotel Tókert *** – címük: Erzsébet sétány 3.

Hotel Szeleta szoba fotó

Tókert

Környéke, közel települések további szállás ajánlókkal: Répáshuta 2, Miskolctapolca 37, Kisgyőr 1, Miskolc 18, Bánkút 2, Dédestapolcsány 1, Nagyvisnyó 4, Kazincbarcika 3, Kistokaj 1 és Szilvásvárad.

Lillafüred a Bükk hegységben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc belterületétől 11,6 kilométerre található, közigazgatási szempontból Miskolc része. 481 állandó lakosa van. A város egyik legmagasabb fekvésű területe. Miskolc-Diósgyőrből városi buszjáratokkal alig negyed óra alatt megközelíthető, és a távolsági buszjáratoknak megállóhelye. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő; látványosságai közé tartozik többek közt a Palotaszálló, Függőkert, valamint a lillafüredi vízesés.

Története

Lillafüred település történet: 1813-ban a vasmegmunkáláshoz kellő vízmennyiség biztosítására Fazola Henrik völgyzáró gátat épített, a Garadna és Szinva patakok találkozásánál az eredetileg jóval kisebb tavat felduzzasztották. Horthy Miklós kormányzó 1920-ban gróf Bethlen Istvánt nevezte ki miniszterelnöknek, az új kormányfő építette fel a Palota- szállót a Népszövetség támogatásából. A lillafüredi vízesés, eredeti nevén a Szinva (amely Magyarország legnagyobb esésű vízesése) a Hámori tóba torkollott, és a szálló építésével egyidejűleg került kialakításra. A tó partján katonai erőmű is működött, amely később diszkóként is üzemelt, ma kihasználatlan, helyére rock múzeumot terveznek.1926-1930 között Pávai-Vajna Ferenc geológus meleg víz után kutatva fúrást végzett, de 734.5 m mélységben munkája leállt. A fúrás helyén ma emlékművet csodálhatnak meg az arra járók.

Látnivalók: nem lilafüred vagy lila a füled 🙂

Palotaszálló, függőkert, barlangok, állami erdei vasút, Hámori-tó, Hámori-szikla, Herman Otto-emlékház, Molnár-szikla, fehérkőlápa, pisztrángtelep, Őskohó és a Központi Kohászati Múzeum.

Palotaszálló:

Lux Kálmán tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült 1927 és 1930 között. Hatalmas park tartozik hozzá, amelyben botanikai ritkaságokat fedezhetnek fel a látogatók. Különlegességei közé tartozik a Mátyás-terem, melyet reneszánsz étteremmé alakítottak. Ólomüveg ablakai hazánk várait ábrázolják. Szolgáltatásai között masszázs, aerobik, szolárium, szauna, billiárd bowlingpálya, íjászat, kerékpárbérlés, lovaglás is szerepel.

Függőkert:

A Garadna és Szinva patakok között található. A szálló meredek lejtőn való elhelyezkedése miatt, annak megerősítése céljából alakították ki. A túrázást, természetet kedvelők felfedezhetik itt az ország legmagasabb vízesését, a József Attila-szobrot, egy emlékoszlopot, melyet István főherceg látogatásának emlékére állítottak, valamint az Anna – mésztufabarlangot, amelynek mészköveiben virágminták köszönnek vissza, ami miatt világritkaságként tartják számon.

Barlangok:

Három barlang található a palotaszálló közelében, melyek mindegyike különlegességeket rejt magában:

A fent említett Anna-mésztufabarlang.

Szeleta-barlang: 15 méter széles, 20 méter hosszú, 8 méter magasságú előcsarnokából egy 40 méteres folyosóba, és mellékágaiba jutunk. A barlang különlegességei a benne talált pattintott kőeszközök, lándzsahegyek, melyek pontos korát nem ismerik, de a jégkorszakbeli ősembereknek tulajdonítják őket.

István-barlang: a legnagyobb cseppkőbarlang a környéken. Közel 800 m hosszú, de mindössze fele áll nyitva a látogatók előtt. Fontos szerepe van egyes légzőszervi megbetegedések gyógyításában. Kialakításra került benne színházterem, és nagyterem is.

Mindenkinek érdemes ellátogatnia Lillafüredre, aki szeretné egészséges, zöld környezetben kipihenni mindennapi fáradalmait, gyógyulni vágyik, szeret kirándulni, nagyokat sétálni vagy egyszerűen csak közelebb szeretne kerülni a természethez.

Magyar szálláskereső: A népszerű lillafüredi hotel szállás árak ITT

.

Magyarul adatok: hu.wikipedia.org/wiki/Lillaf%C3%BCred. Wiki képek és leírás angolul külföldiek részére: en.wikipedia.org/wiki/Lillaf%C3%BCred. Idegenvezetéshez is kiváló anyag Lillafüredről.

Időjárás előrejelzés, napi jelentések: www.lillafured.xutazas.hu/lillafured_idojaras.html.

Lillafüred és környéke zoomolható térképe a GoogleMaps műholdképek:

Ez volt a szállás Lillafüred blog fórum bejegyzés, kiváló utazás-kirándulás-üdülés, palotaszálló, és más kis hotelek, panziók, vendégházak és éttermek egyénileg és csoportosan Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük