Szilvásvárad szállások és látnivalók útikalauz

A Bükk hegység valódi gyöngyszeme Egertől mindössze 30 kilométerre fekszik. Bár méretét tekintve Szilvásvárad is a kisebb települések sorát gazdagítja, látnivalókban annál gazdagabb.

– Új kastély és wellness hotel: Szilvásvárad szállások minden ajánlata ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Szilvásvárad szállások, hotel és apartman árak leírással ITT – La Contessa Kastélyszálló, Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak stb..

További népszerű szállások keresése a fenti szálláskeresővel az ékezetek nélküli „angol” településnév beírásával tud segíteni. Kérdezzük meg ismerőseinket, hogy mit tapasztaltak! A többség nem itt alszik, hanem például a közeli Egerben, és csak kirándulni járnak ide. Látva a kínálatot persze 2-3 éj esetén tehetünk kivételt:
Aranycsillag Vendégház, Bánvölgye Erdei Tábor, Boróka vagy Brassó Vendégház, Bükk Panzió, Bükkalja apartmanház, Családi Vendégház, Fónagy Vendégház, Hegyi Panzió, Hócza Vendégház, Lipicai Hotel, Turistaház és Étterem, Margaréta vendégház, Napsugár Vendégház, Oázis Vendégház, Ományi Vendégház, Páratlan Vendégház, Pitypang-Bóbita Apartman ház, Roxana Vendégház, Szabadság Panzió, Szalajka Fogadó és Étterem, Szalajka Liget, Szalajka-Völgy Vendégház, Szilvamag-Ház, Villa Park Panzió és Étterem
Eger hotelei jó árakkal itt listázhatóak és online foglalhatóak, fizetni természetesen csak távozáskor kell a hotelben. Még több hotel és panzió ajánlata Észak-Magyarországról. További települések és szállások a környéken: Szalajkavölgy (3.91 km), Nagyvisnyó (4.46 km), Bükkmogyorósd (4.46 km), Bükkszentmárton (5.25 km), Lénárddaróc (5.7 km), Kismezőpuszta (5.7 km), Bélapátfalva (6.09 km), Kakarcsótanya (6.09 km), Hársasi Erdészlak (6.09 km), Úszótanya (6.18 km), Középsőtanya (6.18 km), Balaton (6.18 km), Gárdonytanya (6.69 km), Szalmástanya (6.69 km), Csernely (6.69 km), Csokvaomány (7.53 km), Kisomány (7.53 km), Tárca (7.65 km), Nekézseny (7.83 km), Ördögfalva (8.3 km), Bányahegy (8.3 km), Mónosbél (8.3 km), Mikófalva (8.32 km), Mocsárositanya (8.32 km).

Látnivalói, magyar leírás:
A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, titokzatos Fátyolvízesés mellett, az Istállóskői ősemberbarlang is olyan nevezetessége a helynek, melyet egyetlen valamirevaló turistának sem szabad felderítetlenül hagynia. És akkor a Szalajka-völgy szépségéről, a híres lipicai ménesről még nem is beszéltünk. Persze látványosságai mellett, annak is érdemes elruccannia ide, aki élete legfinomabb sült pisztrángját szeretné megkóstolni.

A Bükk-hegység neve, a Nemzeti Parkéval közösen már önmagában is garanciát jelent a kirándulásra, pihenésre. Míg a hegyi falu templomai, várromai a múlt örökségeként magasodnak, az itt található éttermek és szállodák nagyon is a jelen építményei.

A szilvásváradi Kastély

Az 1860-ben épült grófi kastély tervezőjeként sokan legendás építészünket, Ybl Miklóst tartják számon. Bár a tény egyelőre bizonyítást nem nyert még, az biztos, hogy a neobarokk épület csupán szépségénél fogva is megér egy látogatást. A mocsári fenyőktől roskadó kastélyparkban kellemes sétákat tehetünk, ahogy a kastélyhoz vezető gesztenyefák alatt is pihentető lehet a járás.

Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

A szilvásváradi buszmegálló szomszédságában található múzeum a kuriózumokra éhes turistáknak is kedvére lesz majd. A börtönmúzeumban panoptikumszerű jelenetek segítségével ébresztik fel a középkor hangulatát, falai közt a kor büntetés-végrehajtási eszközeit és gyakorlatát ismerhetjük meg.  A múzeum novembertől márciusig csak hétvégén tart nyitva, az év többi szakában viszont bármely nap látogatható.

Lipicai ménes

A Habsburg uralkodók részére létrehozott első ménes története egész a 16. századig nyúlik vissza. A Lipizzán alapított ménesben a kor legjobb tulajdonságokkal rendelkező lovait tenyésztették, mely fajtát a 19. század eleje óta szaporítják hazánkban, a 20. század közepe óta éppen Szilvásváradon. A mai állatállomány 250 lovat számlál, a fejedelmi csikók három esztendős korukig nevelkednek a Bükk-fennsíkon. A szilvásváradon tenyésztett lipicai lovak kiválóságáról a fogatsport bajnokai tudnának igazán hűen számot adni, akik mögött számos nemzetközi elismerés áll. Amíg ez nem következik be, a szilvásváradi „paripák” lenyűgöző tulajdonságairól a lovas tanyán, illetve a Palavichini őrgróf parádés istállójában saját szemünkkel is meggyőződhetünk.

A Szilvásváradi Erdei Vasút

Mind a híres ménest, mind Szilvásvárad többi nevezetességét, a Fátyol-vízeséstől az Istállóskői barlangig bezárólag, könnyen megközelíthetjük az 1908-ban létesített erdei vasút segítségével. A hajdani, erdei gőzöst Márkus Ágoston egri mérnök tervezte, mely a második világháború kitöréséig üzemelt. A mai vasutat az erdőgazdaság tartja fent. Aki szeretne egy kicsit visszacsöppeni a múltba, a Szilvi nevű gőzmozdony segítségével még ezt is megteheti, hiszen a gőzöshöz egy korabeli szalonkocsit is csatlakoztattak a vasutat használó évi közel 200 ezer turista legnagyobb örömére.

Fátyol-vízesés

Hazánk egyik legszebb vízesését, a mésztufa lépcsőkön alázúduló Fátyol-vízesést életében egyszer mindenkinek látnia kell. A vízesés mentén gyalogösvénye vezetnek, melyeken keresztülhaladva a híres pisztrángos tavakat is felfedezhetjük. Ugyancsak a vízesés környékén találjuk a Sziklaforrást, mely hűs vízéből bátran kortyolhatunk, ha egy kis frissítőre vágynánk.

Istállóskői ősemberbarlang

A forrás tövéből egy ösvényen keresztül kapaszkodhatunk fel az Istállóskői barlanghoz, melynek feltárására 1911-ben került sor. Innen származik többek közt az az értékes leletnek számító, 80 mázsát nyomó, őskori tűzhely, melyet ma a Nemzeti Múzeumban őriznek. Persze a múzeumként működő, helyi Orbán-házban is megszemlélhetünk néhány itt talált különlegességet, bivalymamut csontokat és agyarakat például.

Millenniumi Kilátó

Érdemes elsétálnunk a 2000-ben felavatott, 36 méter magas, szibériai vörösfenyőből készült kilátóhoz is, melynek 20 méteres teraszáról nemcsak Szilvásvárad és a Bükk szépségeiben gyönyörködhetünk, ha az időjárás elég kegyes hozzánk, akár még a távolban fekvő Tátra hegycsúcsaiban is. A kilátóhoz a lovarda mellől induló Milleniumi Tanösvényen át juthatunk fel.

Millenniumi Tanösvény

A tanösvényt, a kilátóhoz hasonlóan szintén a Millennium ünnepére hozták létre. Három pihenőhely, járhatóvá tett utak, a meredekebb pályaszakaszokon lépcsők és korlátok segítik a kirándulók dolgát. Épp ezért a túrát kortól függetlenül mindenkinek ajánlják.

Szilvásvárad felfedezése után, ha nem fáradnánk ki elég alaposan, akár messzebb is kirándulhatunk. Eger irányába haladva érdemes ellátogatni például Tardonára, a Jókai házba, vagy a ciszterci apátságról híres Bélapátfalvára, és természetesen Egerben több jó új szolgáltatás (étterem, uszoda, panzió, borozó) és a régi látnivalók mindig várnak.

Ha mégis inkább helyben maradnánk, a túrákon túl, érdemes befizetnünk egy lovasprogramra, vagy sétakocsikázásra is. Az aktív sportok szerelmesei helyben hódolhatnak a siklóernyőzésnek, a sziklamászásnak, az íjászatnak, a tenisznek és még a paintballnak is, de bérelhetnek akár biciklit is, ha két keréken szeretnék felfedezni a kis falu szépségeit.

Persze nem feledkezhetünk el a Szalajka-völgyben létesített kalandparkról sem, ahol az ügyesség fejlesztő erdei kötélpályákon, akár már a 3 éves gyerkőcök is próbára tehetik képességeiket. A bő szórakozási lehetőségeknek köszönhetően az egész családnak ajánlott a hely felkeresése.

Szilvásváradot autóval Kazincbarcika, Eger, vagy Ózd felől közelíthetjük meg, gyalogosan pedig vasúttal, vagy busszal, Eger, illetve Putnok felől. A vasúti megállótól mindössze negyed órás sétára találjuk a falucentrumot.

Szilvásvárad hírek:
– A Hunguest Hotel Szilvás sajnos most nem foglalható (2009 szeptember)
– Programok, események várnak nyáron és ősszel is. A helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni, ha a weben éppen nem elérhető.
– Kiadó vendégszobák ősszel kedvezményes árakon is, pl. Anna és Sylvas Vendégház.

Szilvásvárad, Szalajka völgy és környéke térképe, GoogleMaps műholdképek, StreetView fotók egyre jobb minőségben érhetőek el az interneten, és így segítik a tájékozódást/tervezést.

Szilvásvárad

Szilvásvárad

Ez volt a Szilvásvárad szállás keresés blog fórum bejegyzés. Ttt a szálloda lista, látnivalók: Szalajka patak, térkép, wellness, látnivalók, étterem és kalandpark és hotelek infó egy helyen magyarul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük