Kréta apartman és hotel szállás ajánló, nevezetességei

Kréta

Görögül Κρήτη [Kriti], a maga 8336 km²-es kiterjedésével Görögország legnagyobb, a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, Görögország 13 régiójának egyike. Egy olyan színes világ, amit érdemes felfedezni, és akár 10-14 napot, hosszabb időt szánni rá. A nagy befektetés megtérül, ami nem feltétlenül a pénzről szól, hiszen több részen a vadkempingezésre szemet hunynak, és például a láthatóan kulturált és nyelveket beszélő ‘remete’ utazókat szintén kedvelik. A nászutas, az Incentive, a luxus és az üzleti vagy konferencia vendégek szintén kedvelt célpontja a hosszú történelméből és a természet erejéből egyaránt sokat merítő varázslatos sziget, ők nyelveket beszélő profi idegenvezetőt is igényelnek. Főszezonon kívül olyan olcsó ajánlatokkal várnak, hogy nem véletlenül többen hónapokat töltenek itt, elszakadva Dánia, Németország és például Anglia rideg városaitól október és május között (pl. 84-105 euró egy hétre 30-40 m²-es szobában vagy mini-apartmanban).

Szállásfoglalás, hotel és apartman nyaralás, üdülés ajánlat keresés: Apartmanok és szállodák, villák ajánlatai ITT. Garantáltan kedvező online és üdülés csomag, napi és hetes nyaralás árak, sok-sok akciós ajánlat keresi a kegyeinket, a verseny erősödével kellemes meglepetésekben lehet részünk egyénileg foglalva a szállást és a repülőjegyet egyaránt. Vendég fórum élménybeszámolók, hotel, kiadó privát lakás és vendég-szoba értékelések a fotók mellett itt a fenti piros linkre vagy a jobb oldali keresődobozra kattintva díjmentesen.

2016. óta foglalható a Castell Hotel Kissamos ** ITT, új, tiszta ház közel a tengerparthoz, olcsó szoba, reggeli extra €6.5 euró.

Szálláshely keresés a következő helyeken lehetséges egyénileg gyorsan: Népszerűbb városok, települések Krétán / szállások: Heraklion 21, Chania 69, Réthymno 68, Hersonissos 65, Ágios Nikólaos 41, Kíssamos 19, Mália 52, Eloúnda 26, Amoudara Herakliou 16, Mátala 10, Agia Galini 14 és Plataniás 18. Kis csoportok, családok is kedvező áron foglalhatnak így rugalmas dátumokra. Továbbá, illetve új magyar átírásban: Haniá, Herszonisszosz, Réthimno, Mália, Kíszamosz, Ájosz Nikólaosz, Káto Daráco, Plakiász, Ajía Marína Néasz Kidoníasz, Paleohóra, Amudára Iraklíu és Iráklio.

Siess, mert a kedvelt és olcsó új helyek gyorsan betelnek!

Néhány nagyon népszerű hotel: Heraklion GDM Megaron,Arcus luxus üdülő villák – 46 m²-es stílusos, barátságos lakosztályok (2-4 főre), Madonna, Erivolos, Kavos Beach és Silde apartmanok. Cretan Malia Park (Sbokos)****, Eleonas, Cosmos, Astali és Balos Beach még sok-sok apartmanház és kis olcsóbb három csillagos hotel is van a szigeten. Aquila Porto Rethymno 5***** – Sikelianou & Venizelou – az elit, luxus családi nyaralást kedvelők mindenképpen nézzék meg az ő képeiket is. Ahogy láthatjuk a drága helyek, csúcs wellness és az olcsó kis szobák jól megférnek egymás közelében.

Jó szálláshelyek például még egyénileg utazóknak: Pergola Hotel (Ágios Nikólaos), Golden Coast Apartments (Réthymno Town) stb.

Charter repülőjegyet általában utazási irodában tudjuk beszerezni. Egyedi szállás és program igény esetén kereshetünk online szállodákat, autóbérlést és pici felárral juthatunk egy kalandosabb, élménydúsabb nyaraláshoz. Repülővel csak pár óra, és máris ott vagyunk az imádott tengerpartokon.

Fotók, szállás és tengerparti strand:

Útikalauz részlet, online idegenvezetés:
Kréta fővárosa Heraklion. A helybeliek csak Megáloniszosznak, Nagyszigetnek becézik. Északon a Krétai-tenger, délen a Líbiai-tenger határolja. A görög szárazföldtől körülbelül 160 kilométerre, délre fekszik. Felszíne hegyekkel szabdalt, a nyugat-kelet irányú hegyvonulat határozza meg a sziget arculatát. Kréta népszerű turistacélpont, szívesen látogatott helyei a Knósszosz, Phaisztosz és Gortüsz ásatásai, Rethymno velencei kastélya és a Szamaria-szurdokvölgy Nemzeti Park, amely Európa egyik legnagyobb és legmélyebb szurdokvölgye. Kréta a szülőhazája az első európai civilizációnak, a minószi kultúrának.

Krétai látnivalók, nevezetességek és sziget története, történelmi útikalauz:
Knósszosz Kréta legnagyobb bronzkori épületegyüttese, feltételezhetően az egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja volt, a mai főváros, Heraklion közelében található. Knosszosz egykor gazdag város volt, legfőbb épülete, a palota, egyszerre szolgált királyi rezidenciaként és szakrális szertartási központként. A palotát Sir Arthur John Evans, az oxfordi Ashmolean Museum korábbi főintendánsa tárta fel, több mint harmincévi munkával. A közel 20 000 négyzetméteres területet elfoglaló, knósszoszi palotát, ha másról nem is, mitikus labirintusának legendájáról, s a benne élő bikafejű Minótauruszról biztos, mindenki ismeri.

Phaisztosz a minószi civilizáció egyik legfontosabb lelőhelye. Már Kr. e. 4000 körül lakott hely volt. A palota Kr. e. 1900 táján épült fel, ami egy földrengés következtében elpusztult. A második palotát olasz régészek tárták fel. A palota legjellegzetesebb részei a kapuzat és a kultikus célokra szolgáló termek. Végső pusztulása Kr. e. 1400 táján következett be. Ma csupán romjai tekinthetők meg.

Kréta szigetének jelentős romkertje, a fővárostól, Herakliontól 46 kilométerre fekvő Gortüsz vagy Gortüna. Nevét Minósz király fivérének fiáról kapta. A római uralom idején a város volt az Észak-afrikai Küreneia provincia székhelye. A nagy kiterjedésű és érdekes ásatási területen szinte minden korból láthatóak maradványok. A város bejáratánál a Kr. u. VI. – VII. században épült Szent Titusz-székesegyház romjai fogadják a látogatót, a legjelentősebb épületmaradvány pedig a Praetorium, mely a római helytartó rezidenciája volt. Ettől nyugatra látható az archaikus korban épült Apolló szentélye. Az itt talált kőtáblák, melyek a rájuk vésett „gortüszi törvénynek”, köszönhetik jelentőségüket, átfogó képet adnak az archaikus kor végének társadalmáról és jogrendjéről, egy1884-ben végzett ásatás során kerültek felszínre, egy részüket ma a Louvreban őrzik.

A szigetet négy hegység tagolja, mely egyben négy közigazgatási egységet alkot. Közép-Krétában több jelentősebb várost és települést találunk, melyek közül elsősorban Iraklion (Heraklion), Kréta szigetének fővárosa emelkedik ki. Forgalmas kikötője az Athénból és más helyekről érkező hajókat fogadja. A várost egy 16. században épült városfal veszi körül. Barátságos, városias hangulatú hely, ahol minden nagyobb bolt megtalálható a bevásárlásokhoz. Herakliontól 18 kilométerre fekszik Gouves, kisebb üdülő település, igazi, tradicionális kisváros, ahol nyugalom várja az érkezőket. A fővárostól 13 kilométerre található Kokkini Hani, Kréta egyik legszebb homokos partú strandjával büszkélkedhet. Fodele arról nevezetes, hogy állítólag ebben a faluban látta meg a napvilágot a világhírű festő, El Greco. Néhány falubeli máig a festő leszármazottjának tartja magát. Az Irakliontól 29 kilométerre található Hersonissos a sziget legnyüzsgőbb üdülőhelye, tele éttermekkel, bárokkal, üzletekkel és szórakozási lehetőségekkel. Tengerpartján sziklás, kavicsos, néhol homokos szakaszok váltják egymást.

Kelet-Kréta központja Agios Nikolaos. A század elején még alig száz lelket számláló faluból mára igazi üdülőfalu lett. A körzet nevezetességeit elsősorban barlangjai jelentik. A Milatos cseppkőbarlang az 1823-as szabadságharcban sok görög számára jelentett menedéket, igaz, a törökök végül kegyetlenül lemészárolták őket. A Deikté-barlangot pedig Zeusz szülőhelyeként tartják számon.

Kréta keleti partvidékének központja Sitia. Kisvárosias hangulatával, part menti tavernáival gyönyörű város. Ékessége a jó állapotban fennmaradt velencei vár. A negyed bevásárlóközpontját Ierapetra jelenti.
Nyugat-Kréta központja Hania, mely máig megőrizte középkori hangulatát. A város falait a 16. században a velenceiek építették. A török időkben Kréta központja volt.

Kréta leghíresebb szülötte Nikosz Kazantzakisz író, a Zorba és a Krisztus utolsó megkísértése című filmek forgatókönyvírója. Sírja Heraklionban, a városfalon található.

A sziget jellegzetes növényei az olajfák, melyekből a szigetnek jelentős bevételi forrása származik. Népszerű az üvegházas növénytermesztés. Banánt, paradicsomot, paprikát, padlizsán és uborkát termesztenek, melyek nagy részét importálják. Ám ez a minőségi üvegházas termelés Kréta gyönyörű tájainak látványát rontja el. A déli parton szinte még a tengerparton találunk ilyen építményeket.

Aktuális időjárás, hírek, hőmérséklet és szél, a sziget időjárása és előrejelzés: news.bbc.co.uk/weather/forecast/2384

Zoomolható térképe, Kréta GoogleMaps műholdképeken:

Egy hozzászólás a(z) “Kréta apartman és hotel szállás ajánló, nevezetességei” bejegyzéshez

  1. Gábor Szerző

    Érdekes lehetőség, hogy a repülőjegyet egyénileg foglaljuk le, például egy kedvezményes vagy fapados járatra, és ott egy autós körutazásra fizetünk be, és több város, több szálláshelyét végig járjuk. 579 és 909 euró közötti áron találtunk egy osztrák utazási irodánál ilyen speciális csomag ajánlatot. 7 vagy 10 éj bérautóval, reggelivel. Sokféle extra kérhető, ezek egy része nem szükséges mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.