Krakkó látnivalói, nevezetességek ajánló blog-fórum

Krakkó

Utazásunkhoz összegyűjtöttük a fő nevezetességek útikalauz leírását, elérhetőségeit. Krakkó egy igazi magyar város, ahol a világ gondjai, szépségei éppen úgy kidomborodnak, ahogy Budapesten.

Történelem, érdekességek Krakkóból:
A város legrégebbi része egy erődítmény a Wawel-magaslaton, amelyet egykor a Visztulát övező mocsarak vettek körül. A szlávok az 5. században érkeztek a ide. Krakkót először 966-ban említik írásban. Az UNESCO 1978-ban a kulturális világörökség részévé nyilvánította az óvárost (Stare Miasto) és a Wawelt. A vár és a székesegyház a sziklás dombon van, ötszáz évig lengyel királyok laktak itt, a tizenhatodik századtól lett Varsó a főváros az egyesült litván-lengyel nagyfejedelemségben. A világháborús rombolások ellenére sok tárgyi emlék maradt a régi korokból, a pusztítás mértéke itt valahogy csekély volt sok más városhoz képest.

A Budapest Krakkó távolság mindössze 392 km a viamichelin.com útvonalterve alapján. Ez nem nagy távolság látszólag, de mivel nem autópályán és sokszor hegyek között kell haladnunk, így érdemes reggel jó korán útnak indulni, hogy egy kellemes ebédre is meg tudjunk állni, és még sötétedés előtt ott legyünk a kiválasztott hotelünkben, apartmanunkban. Utazni tudunk repülővel is, de a legolcsóbb a telekocsi (Oszkár vagy BlaBlaCar) vagy a fapados, olcsó busz (pl. PolskiBus).

A látnivalókat szépen összegyűjtötték képekkel együtt több weboldalon. Kérdés persze, hogy érdemes-e előre látni mindent? A kemény városnézés, kemény turizmus lényege pont az, hogy odamegyünk, és ott áramlunk a tömeggel, illetve a teljesen egyéni megérzéseink után térünk be külvárosi éttermekbe/kocsmákba, üzletekbe vagy egy kimondottan helyiekkel megtelt uszodát látogatunk meg.

A város nevezetességeiről emlékezzünk meg röviden:
A Flórián-kapu, Belvárosi kocsikázás, Posztócsarnok, Emléktáblák a falon, Károly-híd, Kazimiers Galéria, Piac (és a piactér), Sírkövek a régi zsidó temetőben és a Remuh Zsinagóga. A sok-sok régi épület a város egy részének nagyon kellemes hangulatot.

Igazi és spirituális élménybeszámoló része a lengyel testvéreinknél: teljessegfele.hu/index1.html#1, az egyik legjobb, legszebb és legnagyobb magyar nászút nem véletlen itt kezdődött. Gratulálunk nekik az úthoz, gyermekükhöz és a kitartásukhoz.

Itt képek is a leírások mellett: www.krakow-info.com/sights.htm. Katedrális, kisebb templomok, királyi vár (kastély), bazilika, városfalak, kertek (parkok), temető, sóbánya, zsidó-negyed és a sétálóutcák és régi épületek hosszú sora. Sport, szórakozás és érdekes események, fesztiválok várnak ránk minden évben: www.lonelyplanet.com/poland/malopolska/krakow/sights.

Krakkó

Szállás kereső tippek ITT: hotel, apartman, hostel (diákszálló) és minden elit és olcsó szálloda ajánlata gyorsan ebben a korábbi írásban.

Képek, élmények, krakkói élet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük