Köln környéke látnivaló, program lehetőségek

Köln környéke

Fedezzük fel a legjobb programokat és nevezetességeket a negyedik legnagyobb német város, Köln 70 kilométeres körzetében! Egy órás autó/tömegközlekedési időn belül ezer lehetőség között.

Düsseldorf már régóta a modernitás zászlóvivője, hiszen 1924-ben itt épült fel az ország első felhőkarcolója: a Wilhelm-Marx-Haus. Ikonikus épülete a modern stílusú Operaház és az üveg-acél szerkezetű Thyssen-palota. A nagyvárosi lüktetést finoman ellensúlyozza a Nordpark: legcsendesebb zuga ad otthont a japánkertnek. A könnyed, felhő alakúra nyírt fák, a kőfaragványok és a vízfelületek harmonikus egységet alkotnak. A csodaszép kert szimbolikus jelentést hordoz: elrendezése utal a távol-keleti hitvilágra és filozófiákra. Ha inkább az állatvilág érdekel, az Aquazoo Löbbecke tetszeni fog. Az intézmény az állatkert, az akvárium és a természettudományi múzeum ötvözete, a közös vezérfonál az evolúció. A pingvinek és más közönségkedvencek mellett megcsodálhatsz igazi ritkaságokat, például a nagy ráját. A nevezetességek sorából nem maradhat ki a porcelánmúzeum és a ferde tornyáról híres középkori Szent Lambert templom. Megdőlését az okozta, hogy a tetőzetet egy tűvész után friss, még nedves fából építették újra, és kiszáradás közben meggörbült. A legandák persze sokkal izgalmasabb mesét őriztek meg: eszerint az ördög akarta kicsavarni a helyéből, miközben sikertelenül próbálta elpusztítani a templomot. Érdekesség, hogy Napóleon „kis Párizsomnak” nevezte Düsseldorfot. A farsangi időszakban kihagyhatatlan esemény a karnevál.

Bonn Beethoven szülővárosa, a család egykori otthonában múzeumot rendeztek be. A zseniális komponista élete és munkássága mellett hangsúlyos szerepet kap a korabeli zenei élet. Áprilisban varázslatos élmény, amikor a Cherry Blossom Auvenue-n a japán cseresznyefák ezernyi rózsaszín virágba borulnak. A középkori védőfalak maradványa a Sterntor néven ismert kőboltíves kapu, amelyben helytörténeti kiállítás tekinthető meg. Az óváros további fontos látnivalója a gótikus elemekkel tarkított román kori bazilika (Münster). Az egyetemi épület története a 17. századra nyúlik vissza: eredetileg a kölni választófejedelem rezidenciája volt. A Poppelsdorf Palotát körülölelő botanikus kert fajgazdagsága lenyűgöző. A környék hegyvidéke ideális kiránduláshoz: népszerű célpont a Drachenfels, vagyis Sárkányszirt, ahol a mondabeli hős, Siegfried legyőzte a sárkányt. A hegyre sétálva, szamárháton vagy fogaskerekűvel juthatsz fel. A vadregényes környezetet várromok és a Schloss Drachenburg színesítik. A többféle programmal elérhető hajóutak egyedi látószögből, a Rajnáról nézve mutatják be Bonnt és környékét.

Aachen a Frank Birodalom egyik legfontosabb települése volt. A katedrális magját Nagy Károly palotakápolnája adja. A bizánci mintájú dómot több milliónyi mozaiklap és nagy felületű ólomüveg ablakok díszítik. A mozgatható, kedves bronzfigurákkal díszített Bábkút a gyermekek kedvenc látványossága. A helyi kénes forrásokat az ókortól kezdve keresik fel a gyógyulni vágyók. A fürdőkomplexum különleges eleme a Strokkur sós gőzfürdő, amelyből időnként több méter magas víz- és gőzoszlopok lövellnek ki. A kínálatban többek közt szauna, hamam és japánkert szerepel. Az állatkert közép-európai fajoknak, valamint zebráknak, tevéknek, struccoknak és egyéb egzotikus állatoknak ad otthont. A park tervezésekor igyekeztek minél élethűbben megidézni az eredeti élőhelyeket, például mesterséges tavak segítségével. A hármashatárhoz közel, már holland földön fekszik a „Dreiländereck”. A kalandjátszótérrel rendelkező Dreiländerlabirintus Európa legnagyobb és egyik legszebb labirintusa.

A tartomány legidősebb natúrparkja a Siebengebirge. A vulkanikus eredetű tájat szőlőültetvények, gyümölcsöskertek és kőbányák tarkítják. A területet átszelő útvonalak között laza sétát ígérőket és komolyabb kihívást jelentőket egyaránt találhatsz. A Rheinland Naturparkban szintén egykori tűzhányók nyomdokain járhatunk. A gyönyörű tavak partján vagy az öreg tölgy- és bükkerdőkben (Kottenforstes, Eifelanstiegs) sétálva könnyedén megfeledkezhetsz a hajszolt mindennapokról. A folyómenti várak és vízimalmok a múltról mesélnek – a mintagazdaságok pedig arról, napjainkban miképpen ötvözik modern technikával a régi értékeket. Hasonlóképpen kirándulásra hívogat a folyókban és dombokban gazdag Bergisches. A természeti kincsek közé szépen belesimulnak a templomok: a kicsiny kegyhelyek közül kiemelkedik az Altenberg katedrális.

Linkek, források és további információk:
– Felhőkarcolók és építészet: www.visitduesseldorf.de/en/attractions/wilhelm-marx-haus-194e93d464.
– Operaház: www.operamrhein.de/en/your-visit/.
– Vizes állatkert: www.duesseldorf.de/aquazoo.
– Farsang (‘Fasching’), több mint bál és álarcosbál, élő kultúra/hagyomány: www.karneval-in-duesseldorf.de/carnival-in-dusseldorf.php.
– Porelán múzeum www.homofaber.com/en/discover/german-ceramics-museum-craft-germany.
– Templom, székesegyház: www.lambertuspfarre.de/.
– Dóm, katedrális: www.aachenerdom.de/en/.
– Fürdőhely, wellness: carolus-thermen.de/, szaunavilág és termálfürdő külső és belső medencékkel.Carolus külső medence

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük