Isztambul látnivalói, blog-fórum útikalauz tippek top

Isztambul látnivalói, nevezetesség fórum

Isztambul neve törökül İstanbul, görögül Κωνσταντινούπολις / Konsztantinúpolisz, régiesen Sztambul. Európa és Ázsia határa ez a csodálatos történelmi város, ami persze inkább Ázsiához köthető gyökereiben. A város területileg nagyobb része az ázsiai oldalon fekszik. A város lakosságát korábban (2006) 11 millió felettire becsülték, de a legfrissebb adatok szerint már jóval 12 millió felett van a lakosság, ami Törökország 72 milliós lakosságához képest is óriási szám.

A látványosságok és érdekességek száma miatt sokan két évente elutaznak ide évtizedeken keresztül, és a kultúrát, a nyaralást és a bevásárlással kellemesen ötvözik. 2016-ban mi is elmerülünk a részletekben, és részletes élménybeszámolóra készülünk. Rövid lista például: Boszporusz-híd, İstiklal út, Istinye Park Bevásárlóközpont, Nagy Bazár – piac, Isztambuli Kongresszusi – Konferencia Központ, Lutfi Kirdar Kiállítási- és Konferenciaközpont, Haliç Központ, Taksim Metro, Dolmabahçe palota, Isztambuli Régészeti Múzeum, Szulejmán-mecset, Galata-torony, Dolmabahçe óratorony, Kék Mecset, Topkapı-palota, Egyiptomi Bazár / Fűszerbazár, Hagia Szophia, Hagia Irene templom, A Szűz tornya (Kız Kulesi), Taksim tér, Eyüp szultán mecsete és a Cemberlitas Törökfürdő. Top 5-10-20-100 látnivaló fotókkal és leírással.

Boszporusz hídja éjjel Isztambulban

Veszélyek, bűnözés: Az Isztambulban előforduló bűnesetek többsége nem erőszakos cselekmény, legtöbbjük bolti lopás vagy zsebtolvajlás; utóbbiak is inkább csak a turisták által leglátogatottabb részeken.

Nevezetességek bővebben:

Isztambul Törökország gazdasági központja, és legfejlettebb városa. Az ország ipari termelésének kb. 45%-át adja, amiből más országrészek szegénységére is tudunk következtetni. Jelen van az autógyártás, hajógyártásl, cementgyártásl, üvegipar, textil-, gumi- és bőripar nagy erőkkel. A minőségi ruháikról már 20 éves is sokat hallhattunk, a textil termékek terén korábban a legnagyobb világmárkák is velük dolgoztattak (Pl.: Nike, Adidas…).

A látnivalók sok weboldalon részletes leírással olvashatóak, itt is egy külön cikkben részletezzük őket: várak, mecsetek, templomok, zsinagógák, új paloták, luxus szállodák, dzsámik vagy a İstiklal sugárút Art Nouveau épületei is lenyűgözőek. A kikötők és a modern Isztambul egyaránt megér egy napos kirándulást a tanulni vágyó turisták számára. Har mincnál több múzeum, színházak és zenei programok sora érhető el. Feltöltődni wellness hotelekben vagy a törökfürdőkben is lehet.

A szórakozóhelyek nagy tömege Boszporusz partján található. A kávéházak és éttermek kínálatában minden stílust és konyhát megtalálunk.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

A fő nevezetességeiről angolul még bővebben olvashatunk az útikalauzokban. Az utazás tervezése így még könnyebbé válik, ha konkrét séta, kerékpáros és buszos városnéző útvonalakat is letöltünk: www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Sights/. Beyoğlu: a 19. századi Isztambul romantikája, egyiptomi-afrikai piac, a Nagy Bazár (óriás piac, Grand Bazaar), fűszerpiac (élelmiszerpiac), virágpiac stb., modern bevásárlóközpontok helyett itt ezt érdemes keresni, a minőséget megkapjuk.

A turista térképek és pl. a nagy piac részletes térképe sokat segíthet, ha valamit gyorsan szeretnénk megtalálni. A turista célpontok és alap adatok bemutatása reméljük segített. Szóljon hozzá, vagy kérdezzen alább Ön is!

Szállás kereséshez segítség egy korábbi írásban: isztambuli hotelek és apartmanok ITT.

Képek, mini fotógaléria, utazás élménybeszámoló is lesz:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.