Isztambul – Környéke és fürdők

Török módra fürödni

A márványból épült fürdőpalotákban megtisztul a test és a lélek. Egy ilyen fürdő után úgy érzi az ember, hogy egész életére boldog lett és tiszta. Az iszlám vallás előírásainak megfelelően az első török fürdőket (a hamamikat) még az oszmán uralom kezdetén építették.

Azt követően, hogy a vendég levetkőzött, a fürdőszolga jókora törülközőt ad neki, és bevezeti a hararetbe, a gőzfürdőbe. Ott ráfektetik a terem közepén levő márványemelvényre, beszappanozzák, és lószőrből készült mosdókesztyűvel végigdörzsölik. Kérésre ez masszázzsal egészül ki. Ezt követően átül a mellette levő vízmedencék egyikébe, és kis merítőedény segítségével lelocsolja magát. A fürdőben el vannak különítve a nők és a férfiak. A nagy szállodáknak mindig van török fürdőjük. A leg-szebb nyilvános fürdők az alábbiak:

■             Cağaloğlu Hamami. A fürdő azóta folyamatosan üzemel, hogy Mahmud szultán elrendelte megépítését 1741-ben. Liszt Ferenc és II. Vilmos császár is hagyta magát itt ellazítani a kellemes gőzben. Prof. Kazim Gürkan Caddesi 34, Cağaloğlu.

■             Çemberlitaş Hamami. A fedett bazár és a Konstantin-oszlop között található ez a fürdő, melyet a neves építész, Szinan tervezett. Az év minden napján nyitva van 6-24 óráig. Vezirhan Caddesi 8 (Çemberlitaş).

 Isztambul környéke

Egy isztambuli tartózkodás nemcsak élmény, de más nagyvárosokhoz hasonlóan fárasztó is. A város nyüzsgésének elkerülésére és kipihenésére jó lehetőség kínálkozik a város közvetlen környékén.

■             Herceg-sziget (Kızıl Adalar). A Márvány-tenger kilenc kis szigete mindössze egyórányira van Isztambultól. Az Eminönüből induló hajóval könnyen el lehet érni a négy, településsel is rendelkező szigetet. A legnagyobb és a legszebb a Büyük Ada. A fából épült csinos kis házak egy része isztambuliak nyaralója. A György-kolostor mellett van egy teraszos kávézó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre. A szigeten nincs autóforgalom. Lehet sétálni, konflison utazni vagy kerékpárt bérelni.

■             Edirne. Az Oszmán Birodalom régi fővárosa a bolgár és görög határ találkozásánál fekszik. A várost Kr. u. 125-ben Hadrianus császár alapította, de egy kis városfalmaradványon kívül minden látnivaló már az oszmán időkből való. Nyáron itt rendezik a Yağli Güreşt, a hagyományos birkózóversenyt.

■             Szelim-mecset (Selimiye Camii). Az Edirne fölötti egyik dombon áll Szinan építőmester öregkori alkotása, a Szelim szultán korában épült mecset. Ezt tekintik az iszlám világ legtökéletesebb mecsetének.

■             Kilyos. A Fekete-tengeren levő kis fürdőhely csak 25 kilométerre van Isztambultól. Minthogy a Márvány-tenger annyira szennyezett, hogy fürdésre nem javasolják, isztambuliak egész tömege áramlik hétvégeken az egykori halásztelepülés homokos strandjaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük