Hongkong a siker titka, óriási város

Hongkongnak jóléte és virágzása fenntartásához életbevágóan fontos Kína jelenléte. 2% híján valamennyi lakója kínai, akiknek legtöbbje a szomszédos kínai tartományból, Kuantungból, kisebb részük pedig Fucsienből és más kínai tartományokból származik. A kantoniak alkotják tehát a legnépesebb regionális csoportot, akik a vidéki és városi körzetekben egyaránt élnek. Az a nyersanyag, amiből Hongkong a legkülönfélébb termékeket állítja elő és szállítja a világpiacra, nagyrészt Kínából jön. Magának Hongkongnak nincsenek természeti kincsei – nincsenek sem ásványi erőforrásai, sem energiahordozói. Még a víz nagy részét is a határon túlról kapja.

Hongkongnak három értékes adottsága van: stratégiailag fontos helyzete, vagyis közelsége a csendes-óceáni kereskedelmi főútvonalakhoz, nagyszerű kikötőhelyet biztosító természetes öble és szorgalmasan dolgozó lakói. Ezek ügyes kombinációja hozta meg a sikert. Hongkong több rádiót exportál, mint a világ bármely más országa, beleértve az Egyesük Államokat és Japánt is. Nagyobb nemzetközi kereskedelmi forgalmat bonyolít le, mint nála jóval nagyobb országok, maga mögött hagyva Brazíliát, Indiát, a Dél-afrikai Köztársaságot és Kínát. S gazdasága állandó – az inflációt is beszámítva évi 10% körüli – növekedést mutat, amit jórészt a profit újrabefektetéséből finanszíroznak. Ez a növekedési ütem meghaladja a világ ipari óriásainak növekedését is. E siker következtében Hongkong csaknem olyan életfontosságú Kína boldogulásához, mint Kína Hongkongéhoz.

Hongkong számára a gazdasági eredmények a politikai stabilitás legfőbb biztosítékai. 1997-ben lejárt Nagy-Britanniának az Új területekre kötött 99 éves bérleti szerződése, s ezzel együtt Nagy-Britannia fennhatósága az egész terület felett. A Kínával 1984-ben Pekingben kötött megállapodás szerint Hongkong 1997. július l-jén ismét Kína fennhatósága alá került. Ugyanezen megállapodás értelmében Kína 50 évre garantálja a szabad tőkés gazdasági rend fennmaradását, ami Hongkong gazdasági erejének, hatalmának politikai elismerését jelenti.

Ám Kínának magának is nagy szüksége van pénzre saját fejlesztései megvalósításához, s ez a tény önmagában is visszatarthatja – legalábbis a 21. sz. első szakaszában – a kommunista politikusokat attól, hogy háborgassák aranytojást tojó tyúkjukat.

Most, hogy kínai állampolgárokká váltak, Hongkong lakói félelemmel tekintenek a jövő elé. Némelyek, főleg a nem kínaiak, az emigrációt választották jóval a hatalomátadás előtt, s természetesen magukkal vitték tőkéjüket is. Számos befektető is évekre kivonta pénzét az országból. Hogy elkerüljék a mintegy 50 000 tehetséges kulcsember és családja kivándorlását, brit állampolgárságot kínáltak fel nekik; esetükben még azt a megkötést sem vették figyelembe, hogy ehhez Nagy-Britanniában kellene élniük. A brit kormány olyan kisebbségekhez tartozóknak – indiaiaknak, pakisztániaknak – is kész állampolgárságot adni, akiktől Kína megvonta azt.

A hatalomátadás nem ment nehézségek nélkül; ezt példázza a Csek Lap Kok repülőtér esete, amelyet a zsúfolt Kai Tak repülőtér tehermentesítésére építettek: Kína a két repülőteret érintő pénzügyi intézkedésekkel nem értett egyet. Sokan kételkednek Kínának a demokrácia iránti elkötelezettségében is.

Nagy-Britannia gyarmata nincs többé. Chris Patten, Hongkong utolsó kormányzója átadta tisztét Tung Csi-huának, a Peking által kinevezett ügyvezetőnek. A világ pedig vár, és kíváncsian figyeli, miként működhet „egy országban két rendszer”.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK

Terület: 1078 km2
Lakosság: 6 311 000
Népsűrűség: 5854 fő/km2
Főváros: Victoria
Államforma: Kína különleges igazgatású területe
Pénznem: 1 hongkongi dollár = 100 cent
Nyelv: kínai (kantoni nyelvjárás), angol
Vallás: buddhista, keresztény, taoista, konfuciánus, muzulmán, hindu
Éghajlat: a februári középhőmérséklet 16 oC, a júliusi 29 oC
Földhasznosítás: lakott terület 78%, erdő 11%, művelt terület 7%, legelő 1%, egyéb 3%
Elsődleges nyersanyagforrások: sertés, baromfi, gyümölcs, zöldségfélék, hal
Fő gazdasági ágak: textil-, ruha- és játékipar, óraipar, elektronikus termékek, műanyag termékek gyártása, hajógyártás, repülőgépipar, vas- és acélipar, halászat
Fő exportcikkek: textil- és ruházati cikkek, elektronikus termékek, számítógépek, órák, játékszerek, műanyag termékek, ékszerek
Nemzeti jövedelem/fő: 22 590 USA-dollár
Természetes szaporodás: 15 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 73 év, nők 81 év

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük