Helsinki – Múzeum választék

Ha végig akarnánk járni a főváros 60 múzeumát, ahhoz több hétre lenne szükségünk, vagy egy hétig meg se állnánk. Olyan kiemelkedő gyűjtemények mellett, mint a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Múzeum, találhatunk kisebb, személyesebb jellegű múzeumokat is. A Seurasaari-szigeten levő skanzenben pedig megismerkedhetünk Finnország falusi életének múltával.

■             Nemzeti Galéria. Két múzeumból áll. az Ateneumból és a Kortárs Művészetek Múzeumából. Itt található Finnország leggazdagabb művészeti gyűjteménye: festmények, szobrok és grafikák – finn alkotók művei mellett külföldi művészek alkotásai is. Kaivokatu 2-4.

■             Amos Anderson Művészeti Múzeum. Modern finn művészek alkotásainak érdekes gyűjteménye, valamint időszakos kiállítások láthatók itt. Yrjönkatu 27.

■             Finn Nemzeti Múzeum (Kansallismuseo). Az itt bemutatott régészeti leletek, szakrális művészeti alkotások és a bőséges néprajzi anyag betekintést enged a finn nemzet eredetébe. Mannerheimintie 34.

■             Villa Hakasalmi. Helsinki város története az alapítás kezdetétől, emlékképekben bemutatva. Karamzininkatu 2, a Nemzeti Múzeummal szemben.

■             Sederholm Ház. A belváros legrégebbi kőháza. Megismerkedhetünk azzal, milyen környezetben élt a XVIII. században itt egy kereskedelmi tanácsos. Aleksanterinkatu 16-18.

■             Seurasaari skanzen. Feleleveníti a XVIII. század falusi építkezését és lakás-kultúráját. A több mint 80 épület, melyet Finnország különböző részeiből szállítottak ide, bepillantást enged az elmúlt századok életkörülményeibe.

■             Arabia gyár és múzeum. Az Arabia porcelángyár használati és dísztárgyainak bemutatása, 120 év anyagából. Hämeentie 135.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük