Helsinki – Környék és vásárok

Hetivásár mindennap

Az ismert Stockmann áruház (Aleksanterinkatu 52.) minden kétséget kizáróan a legalkalmasabb a bevásárlásra. Az azonban gyorsan szembetűnik, hogy a választék teljesen a nemzetközi igényekhez igazodott. Érdekesebb a piacokon és a vásárcsarnokokban is szemlélődni, vásárolgatni, mert ott némileg bepillanthatunk az ott élők mindennapjaiba, hagyományaiba is. Az egymást keresztező standok között a színek és illatok kavalkádja ünnep minden érzékszervnek (a piacok hétfőtől szombatig naponta 9-14 óráig tartanak nyitva).

Kiemelt piacok és üzletek:

■             Kauppatori. A központban levő Marktplatz  (piactér) telis-tele zöldséges-, gyümölcsös- és virágstandokkal. Szívesen vásárolnak itt a helybeliek és a turisták is. Nyáron a piac egészen az esti órákig nyitva tart, aztán meg innen indulnak a sétahajók.

■             Vanha Kauppahalli. Helsinki legrégebbi vásárcsarnoka, mely 1888-ban épült. Kínálata nagyon gazdag, az egzotikus fűszerektől a finn halkülönlegességeken át az édességekig. Eteläranta.

■             Hakaniementori. A mozgalmas piac és vásárcsarnok a helybéliek kedvelt bevásárlóhelye. A vásárcsarnok földszintjén élelmiszert, az emeleten textilárukat és ajándéktárgyakat árusítanak. Innen indulnak a hajójáratok a Korkeasaari állatkertszigetre.

■             Hietalahdentori. Piactér és vásárcsarnok. Itt naponta 8-tól bolhapiac van, főképp ruhanemű és dédnagymama használati tárgyai.

A közvetlen közelben…

… is érdekes látnivalókat találhatunk, melyek beleférnek egy napba. Valamennyi megközelíthető autóbusszal vagy elővárosi vasúttal. Tájékoztatást a Pohjoisesplanadi 19. alatt levő idegenforgalmi hivatalban kaphatunk.

■             Porvoo. Romantikus városka középkori templommal, favázas házakból álló városközponttal és sok kézművesbolttal. Ideális ajándékvásárlásra.

■             Gallen Kallela Múzeum. Tervaspää, Espoóban. A jelentős finn festő. Akseli Gallen Kallela saját maga által tervezett háza és műterme, szecessziós stílusú berendezéssel. A megtekintésre érdemes belső kiképzés mellett láthatók itt a művész kiállított grafikái és festményei is. Gallen Kallelantie 27.

■             Hvitträsk Kultúrközpont. Az Eliel Saarinen-Armas Lindgren-Herman Gesellius építésztrió csak követ és fát használt fel 1902-ben, amikor hozzálátott, hogy lakóházat és műtermet építsen. A házakban megtekinthetők a szintén saját tervezésű szecessziós bútorok. Kirkkonummi Luoma.

■             Jean Sibelius Villa Ainolája. A természet csendjében alkotta a legkiemelkedőbb finn zeneszerző (1865-1957) legjelentősebb műveit. Järvenpää.

■             Riihimäki üvegmúzeum. Egy korabeli üveggyár falai között ismerkedhetünk meg a finn üveggyártás történetével. Tehtaankatu 23.

■             Heureka Tudományos Központ. Tikkurilja, Vantaaban. A futurista hatású épületben lehetőség nyílik a modem tudomány eredményeinek kipróbálására, kézbe vételére és a vele való játékra. Ticdepuisto 1.

Bevásárlóközpont Helsinki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük