Havanna látnivalók, városnézés tervek, túrák

Havanna a karibi szigetvilág egyik legszínesebb és legelevenebb fővárosa, s a spanyol gyarmati települések talán legjellegzetesebb példája. Az évtizedeken át tartó elhanyagoltság után 1982-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította, s azóta óriási átalakuláson megy keresztül, és lassan visszanyeri egykori pompáját – köszönhetően elsősorban a beáramló külföldi tőkének. Havanna építészeti emlékeivel, nyüzsgő éjszakai életével és nosztalgikus légkörével ma már egyre nagyobb számban vonzza a külföldi turistákat.

Az 1959-cs forradalom előtt Havanna kaszinóival, később szállodáival, csillogó éjszakai életével és hedonista atmoszférájával hódította meg a kor sztárjainak szívéi. Az azóta eltelt idő nem múlt el nyomtalanul, sem az épületek, sem az ország gazdasága felett. Kaszinókat ma már nem találunk, Havanna bárjai és éjszakai klubjai azonban továbbra is páratlanul gazdag zenei életet fémjeleznek, s egyaránt vonzzák a külföldieket és a kubaiakat.

Tudnunk kell, hogy Havanna a legkevésbé sem modern nagyváros, ezért azok, akik remek konyhát vagy éppen csillogó bevásárlóközpontokat várnak, alighanem csalódottan távoznak majd. Sok turista visszahőköl a lerobbant épületek és a kubai életkörülmények láttán, ahogyan elsőre nyugtalanító lehet az óriásplakátok vagy az üzleti negyedek teljes hiánya is. Másrészről viszont a szocialista berendezkedés együtt jár azzal, hogy kevésbé uralkodó a materialista életszemlélet, így az itteniek békésebb ütemben, elégedettebben élik az életüket. Havannát 1519-ben alapították egy mély tengeröböl védett torkolatában. A nagyváros 15 közigazgatási egységre oszlik, bár ezek közül csak három tartogat igazi turistalátványosságokat: La Habana Vieja (az óváros, a gyarmati élet egykori központja), Centro Habana (Havanna központi része) és Vedado. Ezeket a kerületeket a tengerparton végighaladó sétány, a Malecón kapcsolja össze egymással.

La Habana Vieja
Havanna történelmi óvárosát az UNESCO 1982-ben a kulturális világörökség részének nyilvánította. Ezután vette kezdetét a kerület egykori építészeti pompájának helyreállítása, amit elsősorban a beáramló külföldi tőke tett lehetővé. A spanyol-andalúziai építészeti hagyományok jegyében fogant negyed a legnagyobb fennmaradt gyarmati központ egész Latin-Amerikában.
La Habana Viejában egész napokat tölthetünk el azzal, hogy az utcákon vagy a vízparton sétálgatunk, vagy átadjuk magunkat a szabadtéri kávézók és éttermek varázsának, miközben élvezzük az itt felbukkanó zenészek előadását. Ne feledjünk el felnézni az erkélyekre, mert éppoly lenyűgözőek, mint az utcaszinten zajló történések.

A Plaza de Armas körül
Ez a gyönyörű tér a gyarmati óváros köz-pontjában fekszik, ezért remek kiindulópont lehet La Habana Vieja felfedezéséhez. Az elegáns és tágas köztér, amelyet barokk épületek és király pálmák sora szegélyez, nagy számban vonzza a turistákat és a helybélieket, akik a padokon ejtőznek, vagy éppen az antikvárkönyvpiac kínálatát böngészik.

A Plaza de Armas az 1600-as években épült, hogy felváltsa Havanna korábbi vallási, közigazgatási és katonai központját, a Plaza Mayort. A XVIII. és XIX. században kedvelt helye lett a módosabb havannai polgároknak, akik errefelé sétálgattak vagy kocsikáztak. A tér közepén álló szobor Carlos Manuel de Céspedest ábrázolja. A tér körül, illetve az innét nyíló utcákban találhatjuk az óváros legfontosabb épületeinek és látnivalóinak nagy részét, amelyeken az elmúlt években átfogó helyreállítási munkálatokat hajtottak végre.

Calle Obispo
Ezt az utcát a XVI. és XIX. század között épült gyönyörű gyarmati épületek, köztük régi fűszerboltok és egyéb patinás üzletek szegélyezik. Az Obispo ideális hely a sétára, miután Centro Habana felől keletnek haladva elérjük La Habana Vieját.

Castillo de la Real Fuerza
Ez a XVI. századi erőd Havanna első katonai létesítménye, s egyúttal az Újvilág második legrégibb erődítménye. A Castillo de la Real Fuerza széles várárkai, szögletes sáncai és magasba szökő tornyai a kalózok távoltartását célozták. A várban ma fegyvermúzeumot találunk, ahol megcsodálhatjuk a kubai kerámiaművészet fejlődését bemutató tárlatot is (Museo de la Ceramica Cubana).

Plaza de Armas, az O’Reilly és Avenida del Puerto között. Tel.: 616 130. Nyitva tartás: 9.00-19.00 óra között. Minimális belépődíjat kell fizetni, 12 év alatt ingyenes.

Museo de la Cuidad – (Palacio de los Capitanes Generales)

A Plaza de Armas nyugati oldalán áll az egykori kormányzói palota, a Palacio de los Capitanes Generales, a gyarmati barokk építészet egyik gyöngyszeme. 1780- tól itt laktak a sziget spanyol elnökei és kormányzói. Ma ebben az épületben működik Havanna helytörténeti múzeuma, és XIX. századi bútorgyűjteményével és a spanyol gyarmati korszak emléktárgyaival várja a látogatókat. Az udvaron, az égbe szökő királypálmák között a nagy felfedező, Kolumbusz szobra áll.

A múzeum látnivalói közé tartozik a Parroquial Mayor templom síremléke, a La Giraldilla (Kuba legrégebbi bronzszobra) és a Salón de los Espejos (egy XIX. századi szalon, tele velencei tükrökkel).

Calle Tacón 1., a Plaza de Armas nyugati oldalán. Tel.: 612 876. Nyitva tartás: 9.00-18.00 óra között. Belépődíjat kell fizetni, idegenvezetésen való részvételhez, fényképezéshez és videózáshoz külön jegy szükséges, 12 év alatt ingyenes.

El Templete

Ez a templom egy 1828-ban épült kis, neoklasszicista épületben kapott helyet, és a város megalapításának állít emléket. A templom előtt álló oszlop azt a helyet jelöli, ahol 1519-ben egy ceibafa alatt megtartották az első havannai misét. Minden szervezett La Habana Vieja-i kirándulás innen indul.

A Plaza de Armas északkeleti sarkán, a Calle Baratillo és az O’Reilly között. Nyitva tartás: 9.30-18.30 között. Belépődíjat kell fizetni, 12 év alatt ingyenes.

Plaza de la Catedral
A Plaza de la Catedral elbűvölő atmoszférájú, gyönyörű tér, ahol gyarmati ruhákba öltözött nők sétálgatnak az árkádok alatt, akik ha kell, a tenyerünkből is olvasnak. Ha elfáradtunk, csendes kis kávézókban, éttermekben élvezhetjük az élő zenét. A teret uraló San Crístóbal- székesegyház lenyűgöző homlokzata egyike az óváros jellegzetes szimbólumainak. 1592-ben itt épült meg az Újvilág első vízvezetéke, amely a városlakókat és a kikötőben horgonyzó hajókat látta el friss ivóvízzel. A székesegyházat és az előkelő palotákat a XVIII. században emelték.

Bodeguita del Medio
Ez a kis bár és étterem annak köszönheti hallatlan népszerűségét, hogy egykor törzsvendégei közé tartozott az amerikai regényíró, Ernest Hemingway is. Nevének jelentése: „egy kis bolt középen”, s ehhez híven a hely csakugyan a háztömb közepén nyílik. Egykor kis fűszerüzlet volt, de ezt hamarosan kibővítették a bárral, ahol korunk olyan hírességei fordultak meg, mint Hemingway, Nat King Cole vagy a kolumbiai író, Gábriel García Márquez. A Bodeguita del Medio állandóan zsúfolt. Címe: Calle Empcdrado 207., néhány lépésnyire a székesegyháztól, Tel: 338 857. Nyitva tartás: 10:30-24:00 óra között.

Catedral de San Cristóbal
A kubai író, Alejo Carpentier „kőbe komponált zenének” nevezte a katedrális pazar barokk homlokzatát. A székesegyház csakugyan grandiózus látványt nyújt két nagy, aszimmetrikusan elhelyezkedő harangtornyával, valamint falfülkéivel és oszlopaival. Építése 1748-ban, a jezsuiták felügyelete alatt kezdődött meg, jelenlegi nevet azonban csak 1796-ban vette fel, amikor- legalábbis a néphit szerint – itt helyezték el Kolumbusz Kristóf maradványait, amelyek 1898-ig maradtak itt. A homlokzattal összehasonlítva a neoklasszicista templombelső némiképp kiábrándító.

Calle Empedrado 156. Tel.: 617 771. Nyitva tartás: hétfőtől keddig és csütörtöktől szombatig 9.30-12.30, vasárnap 8.30-12.30 között, istentisztelet 10.30-kor.

Museo de Arte Colonial
A Gyarmati Művészet Múzeumának egy lenyűgöző XVIII. századi palota ad otthont, ahol régi bútorokat, csillárokat, porcelánokat és egyéb tárgyakat csodálhatunk meg, amelyek az európai, a kreol és a gyarmati hagyományokat ötvözik egymással, s a XVIII. és XIX. századi arisztokrata otthonokban voltak használatosak. Ugyanitt gyönyörű festett üvegablakokat (mediopunto) is láthatunk.
Calle San Ignacio 61. Tel.: 626 440. Nyitva tartás: 9.00-18.45 között. Belépődíjat kell fizetni, 12 év alatt ingyenes.

Séták, városnéző túrák még: La Habana Vieja
La Habana Viejában annyi gyönyörű utca és épület található, hogy szinte minden sarkon érdekes látnivalókra bukkanunk. Az alább javasolt két útvonal érinti az óváros főbb látványosságait. A két sétát egymást követően vagy külön napokon is megtehetjük. A barangolások akár egy egész napot is kitölthetnek.

Alap. séta: A Plaza de Armas és a Plaza de la Catedral körül
A séta időtartama legalább 3 óra.
Indulás: a La Maqueta de La Habana Viejától, mely a Mercaderes út Obispo és Obrapía utcák közötti szakaszán, a Plaza de Armas közelében található.

1. La Maqueta de La Habana Vieja
Az óváros méretarányos (1:500 léptékű) makettje segít felmérni a látnivalók elhelyezkedését. A makett készítői fény- és hangeffektusokkal is igyekeztek érzékeltetni a nagyváros egy napját.
Sétáljunk északnak a Mercaderesen, és forduljunk jobbra az Obispó utcára, amely elvezet a Plaza de Armasra. A Palacio épülete balról látható.

2. Palacio de los Capitanes Generales
A szép barokk palotában működő helytörténeti múzeum (Museo de la Ciudad) Havanna egyik legfontosabb múzeuma, a város történelmével ismertet meg bennünket. A palota előtt a városi tanács gyakran rendez táncos és zenei előadásokat, amelyek egyaránt nagy számban vonzzák a turistákat és a helybelieket. Miután megálltunk a térrel szemközt, a háztömb végénél forduljunk balra, majd újra balra az O’Reilly útra, azután jobbra a Mercaderesre. Az elágazásnál induljunk balra, a Plaza de la Catedral felé.

3. Catedral de San Cristóbal
A székesegyház barokk stílusú homlokzata az egyik leggyönyörűbb egész Latin-Amerikában. Két oldalról harangtornyok foglalják keretbe; a nyugati torony fele olyan széles, mint keleti társa. Tetejükből remek kilátás nyílik Havannára.
Forduljunk jobbra a székesegyház előtt, és induljunk a Calle Empedrado felé!

4. Bodeguita de Medio
Ez a bár kihagyhatatlan látnivaló, amit a rengeteg turistacsoport jelenléte is egyértelművé tesz, éppen ezért viszont szűkös helyre kell számítanunk.
Forduljunk vissza a Plaza de la Catedral felét és sétáljunk el a tér déli oldalára.

5. Museo de Arte Colonial
Ha a gyarmati korszak művészete és mindennapjai iránt érdeklődünk, keresve se találhatnánk jobb helyet ennél a múzeumnál. Az 1720-ból származó épületben gyarmati bútorokat és használati tárgyakat állítottak ki.

A múzeum kijáratánál forduljunk balra, induljunk el a San Ignación dél felé, majd balra forduljunk be az O’Reilly útra, és sétáljunk el a Plaza de Armes bal kéz felőli oldalán. Kövessük a tér balra kanyarodó vonalát.

6. Castillo de la Real Fuerza
Ez Kuba legrégibb erődje; építését 1558- ban fejezték be.
Miután elhagytuk az erődöt, menjünk át az úton; az épületek között látni fogunk egy keskeny kis utcát. Induljunk el ezen, a Callc Ennán, a város legkeskenyebb és legrövidebb utcácskáján, amelyet a gyarmati időszak egyik híres tábornoka után neveztek el. A Plaza de Armas mindvégig a jobb oldalunkon marad.

7. El Templete
Havanna történelmének újabb kulcsfontosságú épülete: a legenda szerint pontosan azon a helyen áll, ahol 1519-ben megalapították San Cristóbal de la Habana városát. Szintén itt, egy ceibafa alatt tartották meg a helyi kormányzótanács legelső gyűlését, és itt mondták a város első miséjét is.
Ha úgy érezzük, rászolgáltunk egy kis kényeztetésre, a Hotel Santa Isabel tökéletes hely arra, hogy egy ebéd vagy egy koktél mellett élvezzük a Plaza de Armasra nyíló kilátást.
2. séta: A Plaza de San Francisco körül
A séta időtartama legalább 2 óra.
Indulás: a Plaza de Armas déli oldaláról, ahonnan a Calle Oficios kezdődik.

1. Calle Oficios
Egyike Havanna leghangulatosabb utcáinak, ahol az épületek java részén elvégezték a régóta esedékes felújítási munkákat. Számos épülete a kiemelt turistacélpontok közé tartozik, így a Museo Numismático (érmemúzeum), a 8-as szám alatti Casa de los Arabes (spanyol és arab eredetű műtárgyak), valamint a 16-os szám alatt található autómúzeum, a Museo del Autó Antiguo.
Ha továbbindulunk dél felé, eljutunk a Plaza de San Franciscóra.

2. Basilica Menor de San Francisco de Asís
A Basilica Menor de San Francisco de Asís a tér legfontosabb épülete. A XVI. században épült ferences kolostorként, ma azonban már kivételes akusztikájú koncertterem.
A tér északnyugati sarkánál induljunk el a nyugat felé tartó Amargura úton, majd forduljunk jobbra, a Mercaderesre.
Induljunk tovább északnak a Mercaderesen, majd a Lamparilla kereszteződésében nézzünk bal oldalra.

4. Casa de Simón Bolivár
Korábban ebben a házban lakott Simón Bolivár, a dél-amerikai történelem kulcsfontosságú alakja, aki felvette a harcot a spanyol gyarmati uralom ellen. Egykori lakóhelyén ma a személyéhez köthető tárgyak mellett néhány venezuelai műalkotást is kiállítanak.
Induljunk tovább északnak a Mercaderes úton, majd forduljunk rá balra az Obrapíára.

5. Casa de la Obrapía
A „Kegyesség háza” nevével egy vagyonos XVII. századi spanyol nemes jótékonyságára emlékezik, aki minden évben bőkezű hozományt adott öt nincstelen árva lánynak, akik így férjhez mehettek vagy zárdába vonulhattak. Manapság ezt a sárga épületet tartják a kubai barokk építészet egyik legszebb példájának. Az eredetileg 1665-ben emelt épületben XVIII. és XIX. századi bútordarabokat állítanak ki.
Innét néhány méternyire, a 157-es szám alatt áll a Casa de Africa.

6. Casa de Africa
Ebben a XVII. századi épületben olyan használati tárgyakat állítanak ki, amelyek a Kubába hurcolt afrikai rabszolgákhoz köthetők, így az ültetvények életét bemutató festményeket, az afrokubai kultuszok kellékeit, valamint válogatott kínzóeszközöket. Ironikus tény, hogy az épület emeletén egykor gazdag ültetvényesek laktak, míg a földszinti dohányüzemben rabszolgák gürcöltek.

Hotelek Kuba, további ajánlók a linkre kattintva, nyaralóhelyek, városok stb..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük