Grúzia útikalauz: videó, orosz uralom és számadatok

‘Idegen uralom alatt és után’

A grúzok osztoztak a legtöbb kaukázusi nép sorsában: történelmük legnagyobb részében idegen uralom alatt éltek, egymást követték a görögök, rómaiak, törökök, perzsák, bizánciak, arabok és oroszok.

Az ország a 12. sz.-ban elnyerte függetlenségét, de 1236-ban elfoglalták a mongolok, majd idegen uralkodók irányítása alatt élő, névleges függetlenséget élvező fejedelemségekre osztották fel. A perzsa, később a török hódítók az ország egyes részeiben elterjesztették az iszlám tanokat. A keresztény hit a 4. és 5. sz. folyamán gyökeresedett meg a régióban, és ettől az időtől számítva beszélhetünk grúz irodalomról.

Fejlődés, ~8 ezer éves borvidék, borkultúra, templomok, bolhapiac. Szentek, Krisztus köpenye, kereszténység, az ország lelke és még több, 2017-es új útikalauz videó:

Szállás ajánlatok keresése és összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Grúzia települései szállás listákkal és árakkal ITT. Luxus, egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza, amit a díjmentes foglalás után azonnal megkapunk.

Amikor az orosz cárok a 19. sz. legelején területeket hódítottak a Kaukázus e távoli vidékén, védelmezőként üdvözölték őket a perzsákkal és a törökökkel szemben. Hamarosan kimutatták azonban a foguk fehérjét, ők is csak birodalmi hódítók voltak, akik kegyetlenül fosztogatták az elfoglalt területek ásványkincseit. Az oroszt nyilvánították hivatalos nyelvnek, az orosz ortodox egyházat támogatták, a grúz egyházat elnyomták, és erőszakkal fojtottak el minden ellenállást. Később Joszif V. Sztálin, aki maga is grúz volt, brutális kegyetlenséggel törte le a grúz nép felkeléseit önkényuralmi politikája a térségben számtalan etnikai konfliktushoz vezetett.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK

Hivatalos név: Grúz Köztársaság
Terület: 69 700 km2
Lakossága: 5 411 000 volt 1990 környékén most 2017-ben 4 millió fő
Népsűrűség: 77,6 fő/km²-ről lecsökkent 57 körülire.
Fővárosa: Tbiliszi
Kiemelt, nagy és híres városai: Batumi, Kobuleti, Kutaisi, Borjomi, Bakuriani, Gudauri, Mestia, Gonio, Ureki, Makhinjauri, Telavi, Szenaki, Zugdidi, Kvariati, Mtskheta, Akhaltsikhe, Sekvetili, Gori és Tskaltubo
Államforma: köztársaság
Pénznem: 1 lari=100 tetri
Nyelv: grúz (hivatalos), orosz, örmény
Vallás: keresztény (65% grúz ortodox, 10% orosz ortodox, 8% örmény ortodox), muzulmán 11%
Éghajlat: Ny-on mérsékelten meleg és nedves, K-en kevés a csapadék; Tbilisziben a januári középhőmérséklet 1 C, a júliusi 24 C
Földhasznosítás: erdő és erdős terület 30%, legelő és rét 30%, művelt terület 11%, egyéb 29%
Elsődleges nyersanyagforrások: mangán, réz, volfrám, arzén, molibdén, némi kőolaj, földgáz és szén; szőlő, citrusfélék, tea
Fő gazdasági ágak: bányászat, jármű-, gép- és textilgyártás, élelmiszer-feldolgozás
Fő exportcikkek: gép, jármű, textil, vastartalmú és színesfémek, citrusfélék, bor, tea
Nemzeti jövedelem/fő: 256 USA-dollár
Természetes szaporodás: -1 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 60 év, nők 76 év

Grúzia

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

A fő látnivalók között a fenti filmben szerepelnek a barlangbáros, a városi faragott faerkélyek, ízléses színekkel festett házfalak, modern és régi épületek. A fejlődés hozzánk közelebb Albániában vagy Horvátországban hasonlóan feltűnő.

Fő repülőterek Grúziában:
Tbiliszi nemzetközi repülőtér (TBS), Kopitnari nemzetközi repülőtér (KUT) és Batumi nemzetközi repülőtér (BUS).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük