Genova látnivalói, nevezetességek és utazás tippek

Genovai látnivalók útikalauz

Fórum szerűen hozzá lehet szólni, kérdések és vélemények. Tudnivalók, látnivaló és aktuális program, esemény keresés. Az olasz városokra jellemző, hogy lassan fejlődnek, szerencsére hosszú évtizedek óta jó élményt nyújtanak a távolról ide utazóknak, így biztosra mehetünk a kellemetlen meglepetések helyett. Az extra jó meglepetés élményeket elmulaszthatjuk vele, amit az eldugott kis falvak nyújtanak például a Francia Riviérához közel.

A Nyugati- és Keleti- Riviéra találkozásánál, a gyönyörű Genova-i öbölnél fekszik, Franciaországtól nem messze. Fontos közlekedési csomópont. Milánóból, Torinóból, Pisából és Nizzából autópályán közelíthető meg, de áthaladnak rajta a Milánóból és Torinóból Rómába, valamint a Milánóból Sanremo és Nizza felé közlekedő távolsági vonatok. Genova az Európai Kultúra Fővárosa volt 2004-ben. Kikötőváros lévén elsősorban feldolgozó ipara jelentős, de a kohászat, gépgyártás, vegy-, és élelmiszeripara számottevő.

Története

Genova területét a Kr. e. 5. században görögök lakták, de kikötője feltehetőleg már korábban működött. Kr. e. 209-ben a karthágóiak rombolták le, majd a rómaiak építették újjá, de jelentősége mindeközben csökkent. A Római Birodalom bukása után előbb a keleti gótok, majd a longobárdok uralma alá került jelentéktelen halászati központként. 1100-ra önálló városállam lett, melyet évente választott konzulai vezettek, bár névleg a Német-Római császár fennhatósága, és a genovai püspök irányítása alatt állt. Kereskedelme, a hajóépítés és bankjai tették lehetővé, hogy a Földközi-tenger térségének egyik legnagyobb flottáját tartsa fenn. A Genovai Köztársaság ekkor Szardíniára és Korzikára kiterjedt.

Fénykorát a 13. században érte el, amikor Pisát és az örök rivális Velencét legyőzte. Igaz, ez az állapot nem lehetett tartós, előbb a pestis okozott nagy pusztítást a városban, majd a genovaiaknak vereséget kellett szenvedniük Velencével szemben. Francia, majd milánói uralom alá kerültek, elvesztették Szardíniát és Korzikát. Genova csak a 16. században virágozhatott fel ismét. Ebben az időszakban számos művész élt és alkotott itt, többek közt Rubens, Caravaggio és Van Dyck. 1797-ben Napóleon nyomására Genova francia protektorátus lett, 1805-ben Franciaországhoz csatolták. 1814-ben a genovaiak ugyan felszabadították magukat, de a Bécsi Kongresszus értelmében a várost Piemonthoz utalták. Innen indult 1860-ban Garibaldi önkénteseivel Itália egyesítésére. A II. világháborúban a várost a britek bombázták.

Látnivalók, Genova látnivalói

Genova fő nevezetességei közé tartozik a hegyek közt húzódó Régi kikötő, mely a Genovai-öbölben terül el. Először csak tíz mólója volt, ám ez az idők során kevésnek bizonyult, így szükségessé vált egy új kikötő felépítése. Amerika felfedezésének 500 éves évfordulójára, 1992-ben a régi kikötő helyén egy szórakoztató központot létesítettek, mely megtartotta régi nevet, a Porto Anticót. A komplexumban található Európa legnagyobb, tengeri élővilágot bemutató akváriuma (Acquario di Genova) gyerekcsalogató cápákkal és delfinekkel, de helyet kapott benne egy nagy tér padokkal, pálmafákkal és a Bigo-val, egy multifunkcionális térdíszítő elemmel, mely emberekkel teli kabint emel a magasba. Találunk itt továbbá yacht kikötőt, multiplex mozit, a Nemzeti Antarktisz Múzeumot, könyvtárat. Sőt a gyerekeknek még játszótér, az eszem-iszomra vágyó turisták számára néhány étterem akad.

A Régi kikötő mellett emelkedik a 117 méter magas La Lanterna, a világ legrégebbi, máig működő világítótornya. Genova jelképe. Eredetileg egy hegyen állt, de mára ezt már elbontották körüle, így csupán egy szikladarabon egyensúlyozik. 1543-ban építették újjá, mert egy felkelésben megsemmisült. Azóta változatlan formában áll. Fénye tiszta időben 36 tengeri mérföldre világít el.

A Piazza de Ferrari nyüzsgő tere a modern és az ősi Genova találkozási pontja. Északi végében a Carlo Felice Színház, más néven az Opera magasodik, nyugati szegletében a Dózsepalota (Palazzo Ducale) áll. Itt találhatjuk azt a házat, ahol állítólag a város híres szülötte, Kolumbusz Kristóf napvilágra jött. Valamint a Palazzo Ducalét, mely egyike Genova legismertebb épületeinek, 2001-ben itt tartották a G8 csúcstalálkozót. Az épületet eredetileg két palota egyesítéséből alkották meg még a XIV. században. 1981 óta a genovai kultúra épülete, múzeum, információs központ, kongresszus-, és kiállító terem, valamint „átalánydíjas” (all you can eat) étterem található benne.

A Le Strade Nuovén 16. századi paloták sorakoznak, ez a városrész 2006 óta a Világörökség részét képezi.

A történelmi belváros, a Centro Storico, mely Európa legnagyobbika, óriási és dúsan díszített középkori épületekkel, melyeket egykor a város gazdag kereskedőcsaládjai emeltek, sikátoros utcácskáival várja a látogatókat. A városrész jelenleg bevásárló negyedként funkcionál.

Genova székesegyháza a Via San Lorenzón álló San Lorenzo-katedrális (Cattedrale di San Lorenzo). A francia templomok hatását tükröző templom építését a XII. században kezdték meg. Kincsestárának 1892-ben külön múzeumot szenteltek, melynek falai és padlója szürke, köszönhetően a helyi mészkőnek, amiből készültek. Számos későközépkori műtárgy, 16. századi szobor és 20. századi kegytárgy mellett, itt őrzik elkülönítve azt a szent mosdótálat, melyet a 12. századtól kezdve hosszú évtizedeken át smaragdnak véltek a genovaiak, mi több az Utolsó vacsora egyik rekvizitumának tartottak.

Szállás, nyaralás ár keresés itt: hotelek, szálloda és apartman árak keresése.

Programok, aktuális események: több nyelvű turisztikai portálon múzeumok, kiállítások, fesztiválok és nagyobb sport események, kirándulások és szórakozóhelyek: hajókirándulás, és amik valójában érdeklik az itteni embereket. Vásárlás, üzletek és piacok, kereskedők és minden, ami eladó. Aktuális programok: www.visitgenoa.it/en/vivi, a korábbi www.genova-turismo.it turisztikai portál utódja.

Képek, fotó ízelítő, tengerparti hangulat, gazdag mediterrán részen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük