Fez látnivalók, a város nevezetességei

Fez, Fés Marokkó

Fez évszázadokon keresztül Marokkó szellemi, kulturális és vallási központja volt, és óvárosa, Fez el Bali 1981 óta a Világörökség része. Erről a városról kapta nevét a Közel-Keleten és a Balkánon népszerű, csonka kúp alakú fejfedő, a fez.

A hely lüktető, vibráló hangulata azonnal magával ragadja az odalátogatót. Mesébe illő, történelmi atmoszféra lengi körbe a város látványos negyedeit, kacskaringós, labirintusszerű utcáit, amelyek jórészét pálmafák szegélyezik.

A népszerű negyed, a Ville Nouvelle a francia gyarmatidők nyomait hordozza magán. A helyen a francia gyarmatosítókra oly’ jellemző, széles sugárutakat, tereket, parkokat találunk. Ezen a városrészen rendezkedett be a legtöbb hivatal, bank, étterem és középkategóriás szálloda, továbbá itt lelhető fel a város főpiaca is. A II. Hassan sugárúton párizsi hangulatot idéző kávéházak várják a koffeinkedvelőket.

Pálmafáktól árnyékos sugárutak vezetnek a város legnépszerűbb turisztikai látványosságait nyújtó területére, a történelmi belvárosba. Az út mentén található a királyi palota kertje, amely nyolcvan hektáron terül el. A kert maga sajnálatos módon rejtve marad az érdeklődők előtt, hatalmas, csodálatos, csempe borítású, aranyozott díszítésű kapuinak látványa azonban nyújthat némi kárpótlást.

Innen kezdődik a nagyjából hétszáz éves „Új-Fez”, Fes el-Jdid, amit állítólag egy korábbi szultán építtetett, és szír zsoldosokkal népesített be, így védve meg a királyi palotát az esetleges támadókkal szemben. A későbbiekben a zsoldosok helyét zsidó közösségek vették át, mára azonban ezek is eltűntek. Az egykori lakókra már csak egy a mai napig működő zsinagóga, egy iskola, egy étterem, néhány erkélyes ház és a hatalmas, több száz éves zsidó temető emlékeztet. A negyed uralkodó látványossága ma az óriási bazár, amely különleges, jellegzetes illat kavalkáddal várja az odatévedő turistákat.

Továbbhaladva megérkezhetünk a magas kőfallal körülvett belváros, Fez el Bali impozáns főkapujához, a Bab Bou Jelod-hoz. Fez el Bali ezerszáz éve áll, és minden valószínűség szerint ez a világ legjobb állapotban fennmaradt belvárosa. Jellemző hangulata miatt, amint átlépjük a monumentális főkaput, olyan érzésünk támadhat, mintha visszautaztunk volna a középkorba. A szűk sikátorok sokasága lehetetlenné teszi az autós közlekedést, gépjárművek helyett jól megbecsült, megrakott szamarak közlekednek, amelyek minden körülmények között elsőbbséget élveznek.

A főkaputól indul az óváros főútja, a Talaa Kebir. A név „nagy mászás”-t jelent, ami találó kifejezés a belváros közepéig lejtő útra, amin végighaladva eljuthatunk a világ legrégebbi folyamatosan működő egyeteméhez.

Az al-Qarawiyyin vagy al-Karaouine Egyetemet Fatima al-Fihri alapította 859-ben. Az egyetem épületét azóta sokszor bővítették, impozáns, zöld tetőcserepei ma élesen elütnek a környező építmények tetejétől. A tiszteletet parancsoló, díszes, fehér vagy csempézett falak között a mai napig folyik az oktatás. Az intézményben főleg az Iszlám vallási- és jogi tudományokra koncentrálnak, különös figyelmet szentelnek a klasszikus arab nyelvészetnek, emellett a diákok angolul, franciául tanulnak, és bevezetik őket az informatika rejtelmeibe is. A modern tudományok azonban továbbra is másodhegedűs szerepet töltenek be a fő tudományok mellett. Az itt végzett diákok egytől egyik kívülről tudják a Korán teljes szövegét, és kiválóan beszélik a klasszikus arab nyelvet.

A tanulás módszertana az évszázadok alatt semmit sem változott. A diákok a mai napig tiszteletteljes félkörben ülik körbe a tanítójukat, aki felolvastatja a diákokkal a kijelölt szövegeket, majd elmagyarázza nekik a nehezen értelmezett részeket. A tanulók életkora tizenhárom évtől harminc évig terjed, és az intézményben középiskolai és egyetemi szintű végzettségre tehetnek szert.

Fez városában mintha megállt volna az idő. Minél beljebb haladunk az ősi város szívébe, annál nagyobbnak érezzük az időutazást. Fez városa a mai napig az arab világ egyik kulturális központja, amit főleg a több évszázados múltra visszatekintő al-Karaouine Egyetemnek köszönhet.

Továbbá francia nyelven található sok hasznos tudnivaló, információ az interneten Marokkóról, második hivatalos nyelv is ez.

Képek, utazás élménybeszámoló fotók:

.

Szállás ajánló ITT, hotelek, kiadó riad szobák és lakosztályok, lakások tömege, olcsó és drága luxus minden igényre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük