Drezdai ünnepek, fesztivál hangulat

Drezdának csaknem minden évszakban van valamilyen ünnepe. A paletta sokszínű, de mégis a zene dominál. Amikor a világ minden tájáról összesereglenek ide a dixieland-zenekarok, vagy amikor világhírű zenekarok és szólisták lépnek fel a Drezdai Zenei Ünnepi Játékokon, az egész város megtelik zenével.

■             Nemzetközi Dixieland Fesztivál. A dzsesszrajongók véleménye szerint Drezda Európa New Orleansa. A fesztivál legkiemelkedőbb eseménye a dixieland-parádé. Május egyik hete.

■             Drezdai Zenei Ünnepi Játékok. Ez több mint 70 rendezvényt (opera, színház, balett és szimfonikus hangverseny) és 15 helyszínt (Drezda és környéke) ölel fel. Csúcspontja a nagy szabadtéri előadás-sorozat a Zwingerben, a pillnitzi kastélyparkban és a drezdai kastélyban. Május közepétől június közepéig.

■             Elbhangfest. Nagyszabású népünnepély Loschwitztól Pillnitzig népművészeti, háziipari és kézműipari vásárokkal, ünnepi felvonulással, színházi előadásokkal, hangversenyekkel és sok minden mással. Június utolsó hétvégijén.

■             Elba-parti filmnapok. Filmek a mozi hőskorából élő zenei kísérettel és filmklasszikusok a közelmúltból. Júliustól augusztus elejéig.

■             Vogelwiese. Több évszázados hagyományokkal rendelkező búcsú. Középpontjában az első ízben 1446-ban említett madárlövészet áll. Júliusban.

■             Kortárs zenei napok. A világ számos országának zenekarai, együttesei és szólistái lépnek fel. A rendezvényeknek több helyszín (Operaház, Kulturpalast, Kreuzkirche) és több más épület ad otthont. Október első 10 napjában.

■             Striezelmarkt. Talán itt rendeznek legrégebben – 1434 óta – karácsonyi vásárt. A vásártér neve a híres drezdai karácsonyi kalácsról kapta a nevét, melyet Striezelnek neveztek. Adventtől karácsonyig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük