Corippo szálláshellyé alakítás, hotellel megmenteni őt?

Corippo

Jó helyen se él senki. 2 óra autó útra Milánótól a kihalás szélére jutott egy szép hegyvidéki svájci település. A turizmus tud ilyen esetben segíteni, ha sok ügyes fiatal veszi kezébe a dolgot. 7,73 km²-es területén 2018-ban 12 főre csökkent az állandó lakosság, amit több hír csatorna megjelentetett (TV, rádió, email hírlevél, újság). A 65 év feletti jelenlegi átlagos életkorral nehéz lenne hosszútávra tervezniük. Distretto di Locarno, Ticino környéke ilyen értékeket rejt az Alpokban. Minimum romantikusnak nevezhetjük a völgyet, ami még sokat fejlődhet a tájépítészet és az emberek segítségével.

Ez a fajta hegyvidék/éghajlat nem az én világom, de megcsapott a lehetőség értéke. Svájci állampolgárság egyelőre nem jár hozzá, de évente 5 hónapot ott tölteni a nyári szezonban, az tetszene nekem (ha megfizetik rendesen).

Miért reális mindez, hogy itt egy turisztikai szolgáltatás működjön?
1. Vannak, akik hisznek benne.
2. A fejlett és fejlődő tóparto Locarno távolsága mindössze 20 km, ami autóval 30-35 perc a forgalom és az időjárás függvényében. A Lago Maggiore, a Maggioore tó partja nagyon közeli, ahol az olasz-svájci határon a turizmus roppant fejlett. A mesébe illő szépségű Lugano távolsága is mindössze 47 km autóval, ami a hegyvidéki úton több mint egy és negyed óra. Észak-Olaszország nem véletlenül sok fiatal álma, hogy ott karriert építsenek a turizmusban négy nyelvet folyékonyan beszélve.
3. A Világban és Európában folyamatosan nő a turizmus, elég egy hullámot meglovagolni, ami éppen nagyon megy a hegyvidéki turizmus területén.
4. Már beindult valami, pl. a Rustico Corippo vagy a Casa Roberto már az Airbnb-n foglalható, és jönnek a vendégek. A turisztikai versenyben egyre fontosabb szerepük van az ilyen magán/mini szálláshelyeknek. A nagyon közeli Hotel Pizzo Vogorno ** ITT sikere sem lehet véletlen, hiába kicsi a kapacitás és nem különleges maga a ház.


5. A közelben lévő híres helyek, tavak, történelmi városok folyamatosan vonzzák a turistákat (a hátizsákostól a csúcs-luxusra vágyó gazdagokig mindenkit)

Budapest és Corippo távolsága kb. 1074 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 10 óra 50 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva kb. 18 óra (kb. 1083 km).

Valójában kevesen tudják, hogy Ausztriában, Svájcban és Olaszországban is vannak ilyen élhető helyek, ahol a természet közelében ki lehet alakítani egy életteret. Bulgáriában is van ilyen például a hegyekben, de ott a telek jóva hűvösebbek, és ott még a közeli városokban sincs fejlett gazdaság/kultúra. A kivándorlás iránya Magyarországról nem véletlenül a ‘fejlett’ nyugati irányban erős évtizedek óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük