Lago Maggiore látnivalók, nevezetességei

A legnyugatibb tó a Lago Maggiore. A tó különleges vonzerejét a Borromei-szigetek adják vissza legjbban. A szigetcsoport tulajdonosáról, egy kiemelkedő milánói családról kapta nevét, amelynek tagjai közé egy bíboros, egy püspök és egy szent tartozott. A három sziget közül a legvadregényesebb az Isola Bella. A sziget egészen a 16. századig lakatlan szikla volt, ekkor azonban III. Borromeo Károly elhatározta, hogy felesége, Isabella kedvéért benépesíti. Angelo Crivelli építész segítségével a gróf pompás palotát és parkot építtetett ide.

A tó német neve találó, Langensee, ‘Hosszú-tó’, 212 km², a tó 65 km hosszú, legnagyobb mélysége 372 méter, északi részét Lago di Locarno-nak hívják, ez Svájchoz tartozik.

Az Isola dei Pescatorira, mint neve is sugallja, halászfalu. Újabb Borromeo-palota és egy szépen kiképzett botanikus kert ékesíti az Isola Madrét. Mindhárom szigetet el lehet érni vízibuszon a nagyobb tóparti városokból.

Ronco: Lago Maggiore látkép

hotel villa, kilátás StresaA leghíresebb és legélénkebb forgalmú település a Lago Maggiore partján Stresa (Hemingway Búcsú a fegyverektől című regénye emelte be a széppróza világába) sok szép belle époque-beli villájával.

A mólóval szomszédos híres villák a Villa Ducale – itt lakott Antonio Rosmini filozófus (1797-1855) -, valamint a Villa Pallavicino, a város szélén, az Aronába vezető út mentén. Külön figyelmet érdemel szépséges kertje. Stresából rövid autóút vezet fel a Monte Mottarone csúcsára, ahonnan döbbenetesen szép kilátás nyílik az Alpokra, a tóra és az alant elterülő városra.

Baveno csöndes kisváros Stresától északnyugatra a szigetek közelében, s itt is sok szép villában gyönyörködhetnek. Közéjük tartozik a Castello Branca, itt töltötte 1879 tavaszát Viktória angol királynő. Különösen szép a kocsiút Stresától déli irányban, Arona felé, a Lungolago mentén. Az utat fasor szegélyezi, s a tavak és a szigetek látványa mesébe illő. Maga Arona jellegtelen üdülőváros, noha több szép 15. századi háza is van.

A régió, környéke fontos, turisztikailag is kiemelt települései: Ascona, Stresa, Locarno, Verbania, Baveno, Cannobio, Meina, Brissago, Arona, Losone, Castelletto sopra Ticino és Dormelletto (kemping, üdülők és kis hotelek).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük