Ciprus programok, élmények, mélységek gyűjtése

Cipruson izgalmas élmények gyűjtése

A nászutasok valószínűleg azért is kedvelik a szigetet, mert Aphrodité (a szerelem istennője) itt lakott. A hosszú strandok, kis szigetek, rejtett öblök, a tiszta víz a fő turisztikai csábító erők. A bizánci korokban alapított kolostorok, a mély kulturális gyökerek a sok véres háború után megmutatták erejüket. Az EU és a repülőjáratok nélkül nem lenne ilyen pezsgő élete, hiszen szép tengerpartokból nincs hiány Európában.

A zsúfolt óvárosi részeken éppúgy találhatunk lenyűgöző érdekességeket, ahogy a hegyek között elrejtett apró kolostorokban. Ciprus a kettéosztott ország, itt mi Európában jól ismerjük ezt, ismert a számunkra, a ~száz éve legalább négy részre vágott magyarság, és az 1956, 1990 és 2010 után külföldre menekült magyarok százezrei miatt tudunk a helyiekkel ilyen kérdésekben is eszmét cserélni együttérzéssel.

Ciprust a pénzügyi és gazdasági válságtól kezdődő időszak mélyen megsebezte (részletek ITT), ahogy Görögországot is, 2018-ban is azzal kellett szembesülni, hogy bezárt áruházak és bevásárlóközpontok, félbehagyott lakóházak vannak a fő utak mentén (pl. Páfosz-ban). Minden rosszban van valami jó, egy-egy szerény földműves vagy egy tanár azóta is boldog, és megbecsüli azt, amije van. Azóta, nemrég (2015-től) újra vonzóvá vált mint lakóhely, mert alacsony a rezsi, alacsonyak a lakás bérleti díjak, és aki otthon főz, annak a Supermarket-ek polcairól és a termelői piacokról minden megkapható. Így lett például a digitális nomádok egy célpontja. Budapesti lakás árak alatt lakhatunk egy mediterrán tengerparton, szerintem sokaknak ennél több meggyőző érvre nincs is szükségük. Közösségi irodák (munkahelyek, co-working place-ek vannak több éve.

A falusi turizmus szolgáltatása Cipruson felülműlja a középkategóriás városi szállodák hosszú sorát, egy pár luxus szálloda szolgáltatásainak fénye esetleg elvakíthat, de nézzük, hogy miről beszélünk.

A ciprusiak a régi kőházakat szeretik, ezekben bíznak, a helyben beszerzett alapanyagból épített házak jó érzést adnak, szívüknek ez kedves. Pazar villákat éppúgy építenek kövekből, mint apró halász és pásztor kunyhókat. A falusi vendéglátás, a pici privát szobák és a kiadó tágas apartmanok egyaránt nagyszerű alapjai lehetnek egy élményekben gazdag nyaralásnak. A sziget török részén egészen más ízeket kóstolhatunk. Az olajbogyó és a kecskesajt kóstolást kár lenne kihagyni. Egy érdekes program lehet a sajt készítésbe bekapcsolódás. A falusi és a városi élet ellentéteit, előnyeit és hátrányait érdemes vizsgálni, viszonylag kis területen belül csodálkozhatunk rá az óriási különbségekre anyagi és lelki tekintetben.

A hegyi kerékpározás, a sportos kalandtúrák álomszerű terepét találjuk itt. Ezt sátras olcsó vadkempingezéssel is egybe lehet kötni. Aki a szervezett és felügyelt luxus túrát keresi, vagy egy incentive csoporttal érkezik, annak is adottak a lehetőségek a Downhill kényelmétől a rejtett hegyi megmérettetésekig. A kerékpárversenyek szervezőinél kezdhetünk érdeklődni például: www.cypruscycling.com – Kerékpárverseny eseménynaptár és fórum. A kerékpárutak elég kaotikusak voltak, ahol én láttam, eleve a fordított (baloldali) közlekedést is meg kell szokni.

1963, a polgárháború kezdetem nem olyan régi történet, Ciprus 1974-es török megszállása még közelebbi dátum. Dél-Ciprus 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz (Magyarország szintén), 2008. január 1-jén az eurózóna, ez a borzalmas pénzügyi válság éve, így különösen nagy izgalmakat élhettek át ott, 2011-ben a görög válság hatása begyűrűzött a bankszektor gyenge lábakon állása miatt.

Hamis és reklámszagú útikalauz részletek olvasása helyett igyekezzünk a helyiekkel őszintén beszélgetni, intellektuálisan és kultúrálisan vegyülni.

Észak-Ciprus is fejlődik, igaz másképp. Többet itt olvashatunk: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szak-Ciprus. 2004. áprilisban a dél-ciprusiak 75,8 %-a szavazott az újraegyesítés ellen. Aki rövid, pl. hosszú hétvégés utazást tervez, annak itt egy kemény turizmus élménybeszámoló, utazás ajánló 2013-ból: utleiras.trancekedvencek.hu/index.php/ciprus.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.