Ceske Budejovice szálláshely: apartman és szálloda ajánló

Ceske Budejovice

Németül Budweis, ugye milyen ismerős!? A 19. század folyamán használták így a német nevét gyakrabban, kisvárosi hangulata dacára, Dél-Csehország egyik legnagyobb városa, Prágától 150 kilométerre fekszik. Fontos kereskedelmi központ, színes bevásárlási lehetőségeket szolgáltat.

2017-ben nyitott, olcsóbb és jó minőségű nyári szállás a Domov Mládeže SŠ Polytechnické ITT, 14 m²-es kétágyas szobák, konyha, szép és hasznos közösségi terek, közös fürdő.

felújított kollégium

Ceske Budejovice szálloda, szállásfoglalás díjmentesen magyarul, kedvezményes árak egész évben: Ceske Budejovice hotelek, panziók és apartmanok ITT. Vendég értékelések, a vendég vélemény fórum van a térkép, szolgáltatás és a fotók mellett. Kattints a piros linkre vagy a jobb oldali keresőre, ha a konkrét dátum megvan! A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Sok jó szálláshely van minden kategóriában, érdemes előre foglalni a szebb vagy az olcsóbb helyekre. Kiemelten keresettek például: Grand Hotel Zvon, Dvorak és Gomel, őket sokan kedvelik. Kattints a piros linkre, és a hotelkereső megmutatja egy konkrét dátumra a jó ajánlatokat!

szálloda szoba

Egyéb városok, közeli települései távolsága, Ceske Budejovice környéke szállások: Hluboká nad Vltavou 7.8 km 4, Kamenný Újezd 9.4 km 1, Doudleby 9.6 km 1, Chlumec 13.9 km 1, Český Krumlov 21.5 km 55, Třeboň 23.4 km 2, Kaplice 27.9 km 1, Hořice na Šumavě 31.8 km 1, Dolní Dvořiště 37.1 km 1, Rožmberk nad Vltavou 37.8 km 1, Černá v Pošumaví 37.8 km 1 és Horní Planá 39.8 km 1.

Repülőtér: Blue Danube (LNZ) 86.0 km – LinzAusztria.

Nemcsak reneszánsz és barokk stílusban emelt épületeiről, és főteréről ismert, mely Csehország legnagyobb szép tere, sokan a mára világhírűvé lett, helyi sör, a Budvar (Budweiser) miatt emlékeznek rá jó szívvel. Míg az irodalombarátoknak minden bizonnyal a legendás katonát, Svejket juttatja eszébe.

Történelme, nevezetességei és mai látnivalók:
Pompás épületeire és egykori gazdagságára szabad királyi városként tett szert. Fontos szerepet játszott a huszita felkeléseknél, és egy időben itt őrizték a császári ereklyéket is. Jelentős fejlődést a 16. század során produkált, ezüstbányászatának, sörgyártásának, só kereskedelmének köszönhetően. 1641-ben tűzvész pusztított területén. A várost átalakították, számos ma látható barokk ház és templom ezen idők emlékét őrzi. A 19. század ismét jelentős forduló Ceske Budejovice életében, a város ekkora Dél-Bohémia ipari központjává érett. Ipari jellegét a 20. században kezdte elveszíteni.

Látnivalói a város szívében összpontosulnak, legegyszerűbb, ha gyalog vágunk neki a városnézésnek. Kirándulásunkat kezdjük mindjárt a város alapítójáról elnevezett, II. Premysl Otakar főtéren, szépsége önmagában is megéri az utazást. 16. században emelt reneszánsz épületeivel, kékszínű, barokk Városházával, akár egy képeskönyv oldalain is megállná a helyét. Utóbbi arra a kiegyensúlyozott gazdasági és politikai helyzetre reflektál, melyet a város a 18. század folyamán megélt. A Városháza homlokzatán tornyosuló négy alak a legfőbb polgári erényeket testesíti meg, úgyis, mint becsületesség, bölcsesség, elővigyázatosság és bátorság. A Városházával szemben, a tér közepén találjuk a barokk Sámson-szökőkutat. A kutat a 18. század folyamán azért létesítették, hogy elássa a várost Ultava folyó vizével. Ma már csak dekoratív célokat szolgál. A szökőkút közelében egy szabálytalan formájú kő jelöli a régi akasztófa helyét, nem érdemes rálépni, a legenda szerint ugyanis, ellenkező esetben, nem találunk haza. Jobban tesszük, ha fejünket felemelve inkább a régi polgárházakban gyönyörködünk. Az egyik leglátványosabb közülük a 16. században készült, 72 méter magas, gótikus, reneszánsz Fekete-torony, mely eredetileg tűz-, és harangtoronyként funkcionált. Nevét jellegzetes színéről kapta, mely a 19. században a kosztól lett ilyen (mára lemosták). Odafentről csodás kilátás nyílik a városra. A torony áprilistól októberig tart nyitva, 10-18 óra között. Évente egyszer még lépcsőfutóversenyt is rendeznek meredek lépcsőin, a bátrak nyugodt szívvel nevezhetnek be rá.

A főtérrel párhuzamos Cseh utcában folytatódik a szebbnél szebb gótikus és reneszánsz árkádos házak sora. Ebben az utcában javarészt cseh mesteremberek (szabók, cipészek, kovácsok) laktak, abban az időben, amikor a városnak még vegyes cseh-német lakossága volt. A főtér forgatagával szemben, itt nyugodtan gyönyörködhetünk a város szépségében.
A Domikánus Kolostorba a Piaristicke náměstíről jutunk be. Az egykor pénzverdeként is használt kolostort ugyan 1949-ben bezárták, a hozzá tartozó templom még ma is fogadja a látogatókat. Építését a város alapításával egy időben, 1265-ben kezdték meg, de csak a XV. században tudták befejezni. A kerengő mellett kisebb kertet találunk, a templomban pedig szokatlanul hatalmas, eredeti színeikben pompázó freskókat, melyek az 1993-97-es felújításnak köszönhetik alakjukat. A kolostor szomszédságában találjuk az 1531-ben épült Sóházat, melyet lépcsős tetejéről könnyen felismerhetünk. Előbb magtárnak, majd lőportárnak, csak utoljára használták sóháznak. Homlokzatán három, hátsó falán egy kőből faragott arcot láthatunk. A legenda szerint tolvajokról mintázták őket, akiket a templomban kaptak rajta.

Nem távozhatunk a városból anélkül, hogy ne látogatnánk meg a világ egyik legismertebb sörgyárát, a Budavarsky pivovart. A kizárólag csoportosan látogatható üzemben, némi felár fejében, még a folyékony kenyér kóstolásáról sem kell lemondanunk.

Ha valaki inkább vásárlásra adná a fejét, a főtéren azt is megteheti. Hívogató üvegportálok csábítják beljebb az embert, hogy a világhírű cseh kristályok közül válasszon valami szuvenírnek való, örök emléket. Ceske Budejovice híres másodkezes boltjairól, a rózsaszín-fehér épületek zömét a Lannova utcában találjuk.

A helyi konyha nevezetességeit érdemes a híres „Masne Kramy” vendéglőben megízlelni. A hangulatos épületet 1364-ben létesítették, eredetileg a régi városnegyed fő kenyér és húsellátó boltja volt.

Magyar nyelven jól működő szálláskereső, hotel foglalás lehetőség díjmentesen egyénileg: Ceske Budejovice szállások, hotelek és panziók ITT – Magyarul olvasható több leírás is a fórum vélemények mellett. Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg, kis céges csoportoknak, árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel, egyetemi és középiskolai kollégium) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Egyeteme weboldala, a fejlődő cseh egyetemi városról információk: www.jcu.cz/?set_language=en.

olcsó szállás télen-nyáron

Hangulat fotók, képek a városból:

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.meteocentrum.cz/predpoved-pocasi/cz/36/ceske-budejovice.

Ceske Budejovice utazás magyar leírása. Nevezetességek, szállás, látnivalók és időjárás info a GoogleMaps térkép felett.

1 thought on “Ceske Budejovice szálláshely: apartman és szálloda ajánló

  1. Visszajelzés: Hluboká nad Vltavou kirándulás és szállások Csehország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.