Brugge szórakozóhelyek, programok

Mindenhol elmegyünk mellette, mégis a sör mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Van itt többféle kulturális és tánc fesztivál is minden évben. A mozgékonyabbak tánc és fitnesz órát is találnak.

Ha igaz, amit a flamand népi bölcsesség tart, hogy a sör egészségesebb a víznél, akkor Brugge valóságos gyógyhely. Vannak itt olyan helyek, például az Eiermarkt (Tojáspiac), ahol nincs olyan ház, amelyben ne lenne italmérés. A számtalan vendéglő, söröző, kávézó elé kihelyezett teraszok délvidéki hangulatot teremtenek. A középkori pincék boltívei alatt a régi kemencék lángja mellett igen hangulatosan lehet falatozni.

■             De Karmeliet. A város egyik legjobb étterme. Kiváló francia konyhája van. Langestraat 19.

■             ‘t Brugs Beertje. Az itallapon háromszázféle belga sör található. A söröskorsók és a címkék szervesen hozzátartoznak a kis kocsma dekorációjához. Kemelstraat 5.

■             ‘t Voske-Malpertuus. A XVI. századi egykori kolostorpincében flamand ételkülönlegességeket szolgálnak fel. Eiermarkt 9.

■             ‘t Voermanshuys. XVI. századi pincében berendezett halvendéglő. Oude Burg 14.

■             Den Dyver. A közvetlenül a csatornán fekvő étterem specialitásai a sörrel készített falatok. Dijver 5.

■             De Stove. Tipikus bruggei ház, régi kályhával. Kleine Sint Amandsstraat 4.

■             Straffe Hendrik a neve az egyik bruggei sörnek és a róla elnevezett kis-vendéglőnek. ahol ez az italspecialitás. Hangulatos belső udvar, nagy, világos kocsmahelyiség, sörfőzdére hasonlító kiképzéssel. Walplein 26.

■             Oud Brugge. Régi és új: étterem és karaokebár együtt egy XIII. századi pincében. Kuipersstraat 33.

Csillogó drágakövek

Valóban Lodcwjjk van Berquemnek köszönheti a világ a gyémántcsiszolás művészetét? A hagyományok szerint 1476-ban Bruggéban jött rá erre az új eljárásra. Sajnos iratokban nem lelhető fel nyoma ilyen nevű aranyművesnek abból a korból. De akár-hogy is, Brugge a XV. században az európai gyémántművesség legjelentősebb központja volt. Napjainkban a világ gyémántkereskedelmének 70%-át Belgiumban bejegyzett cégeken keresztül bonyolítják le, igaz, hosszú ideje elsősorban Antwerpenben, Így nem csoda, hogy az egyik antwerpeni cég honosította vissza Bruggéba ezt a hagyományt. Ha valaki megáll a piactértől nem messze, a Cordoeanierstraat 5. alatt levő késő gótikus boltíves Brugs Diamanthuis előtt, már az ajtóban észreveheti a figyelmeztetést, hogy az épület nem múzeum. Van azonban a kíváncsiskodók számára egy épületrész, ahol vitrinekben megtekinthetők az értékes korabeli műtárgyak, s ahol tízfős csoportokban szabad egy kicsit leskelődni a gyémántcsiszolók háta mögött.

Harangjátékművész

Hogy mi minden hozható ki egy harangjátékból. azt Bruggéban hetente többször is meg lehet hallgatni – itt tevékenykedik ugyanis Belgium egyetlen főállású városi harangjátékművésze. Aimé Lombaert munkahelye 80 méter magasan van, a 47 haranggal ellátott Várostoronyban. Minden szerdán, szombaton és vasárnap 14.15-kor látja itt el hivatalát, emellett júniustól szeptemberig hétfőn, szerdán és szombaton 21 órakor is.

Fiatalos, nappali, esti és éjszakai program helyszín címek, sport klubok, telefon elérhetőséggel: www.visit-bruges.com/nightlife.html. A sok műemlék, kávéház, bolt és bár között sokszor nehéz észrevenni az  elbúvó, modern diszkó vagy egyéb, 21. századi szolgáltatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük