Bilbao látnivalói: útikalauz bevezető

Bilbao városa Vizcaya (Bizkaia) tartomány közigazgatási központja. Az Ibériai-félsziget északi részén, a francia és a spanyol határ között fekszik, az Atlanti-óceán partján. A városon a Nervión folyó folyik keresztül, fontos öble a Vizcayai, más néven Bilbao-öböl. Hivatalos nyelve a baszk.

Történelem, a város története:
A várost 1300. június 15-én Don Diego Lopez de Haro, Viscaya grófja alapította. A „Casco Viejo” kerületet a középkorban erősítették meg, amikor Bilbao volt az Ibériai-félsziget északi partjának legjelentősebb kikötője. A Casco Viejo kerület máig az óváros részét képezi. Baszkföldet a baszk felszabadító hadsereg, az ETA tette világszerte híressé. Az ETA Franco fasiszta diktatúrája alatt alakult, válaszul a baszk kultúra elnyomására. Az ETA követői máig úgy hiszik, hogy Baszkföld függetlenségének egyetlen útja, a fegyveres út.

A baszk város a Guggeinheim Múzeum 1997-es megnyitása óta vált a turisták népszerű célpontjává, és természetesen számos egyéb nevezetessége szintén érdemessé teszi a látogatásra. A múzeum bejáratát egy különleges, virágból épült szobor, nevezetesen „Puppy” kutya vigyázza. Bár az intézményt megnyitásakor számos kritika érte a beleinvesztált közvagyon tetemes összege miatt, a negatív felhangok alábbhagytak, mihelyst az épület az új Bilbao szimbólumává vált. Jelenleg ez Spanyolország egyik leglátogatottabb múzeuma. Épületét a világhírű alkotó, Drank Gehry tervezte, a modernkori épületek egyik legcsodásabbjaként tartják számon. A több mint 24 ezer négyzetméteres komplexum a város szívében található, közel a folyóhoz. A múzeum a neves Guggeinheim gyűjteményen osztozik a New York-i és a Velencei Guggeinheim Múzeumokkal. A Solomon R. Guggenheim Alapítvány gyűjteménye, a világ egyik legnívósabb magángyűjteménye, olyan jelentős művészek munkáit tartalmazza, mint Kandinskyé, Picassóé, Miróé, Dalié, Modiglianié, Mondriané, Matisse-é, Klee-é, Pollocké, Chagallé, vagy épp Moholy-Nagyé. De nemcsak a festmények, már maga az épület lélegzetelállító. Ezüstkalodára emlékeztető külsejét főként titánból, üvegből és mészkőből alakították ki. Tervezésekor olyan programot használtak, mely a szokványos kétdimenziós helyett, a háromdimenziós alkotást lehetővé tette.

Guggeinheim múzeum Bask föld

Bilbao egykor Spanyolország legcsúnyább városai közé tartozott, köszönhetően annak, hogy ipari város volt, és később a Guggeinheim Múzeum megépülésével és a város arculatának átalakításával, mindez megváltozott. Igaz, a város ipari tevékenységének köszönhette sikerét. Bilbao mindig gazdag város volt, köszönhetően annak a számos gyárnak és pénzügyi intézetnek, mely idehelyezte székhelyét. A légszennyező gyárak bezártak ugyan, a pénzügyi hatalom jelenléte erős maradt. A BBVA a legnagyobb bank Baszkföldön és Spanyolországon belül, az egyik legjelentősebbként tartják számon.

Látnivalók:
Ami Bilbaó további nevezetességeit illeti, érdemes meglátogatnunk a „San Antón” templomot, melyet az óváros erődítményének helyére emelték. Az 1422-ben épült templom számos felújításon esett át, a 16. században ajánlották San Antonio tiszteletére. 1777-ben tornyát cserélték ki. És persze az óváros legrégebbi épülete, a bilbaói katedrális sem maradhat ki a sorból. A templomot a 15. században építették és a város védőszentjének, Begónának ajánlották. Neogótikus tornyát a 19. században kapta. A barokk művészet egyik kiemelkedő alkotása az 1756-ból származó bilbaói Szent Miklós templom.

Az 1892-ben épült Városháza, Joaquin Rucoba építész alkotása, a neobarokk stílusjegyeit tükrözi, legvonzóbb látványossága arab szalonja.

A Bilbaói Aréna 1985-ben került felújításra, eredetileg 1923-ban épült, azóta számos együttes adott koncertet itt.

A Rivera Piac az egyik legnagyobb fedett piac Európában, a racionalista stílusban épült létesítményt 1929-ben emelték. Aki egy kis piaci sürgés-forgásra, friss gyümölcsre, vagy zöldségre vágyik, ne mulassza el meglátogatni.

A város legismertebb sportegyesülete az Athletic Bilbao, Spanyolország egyik legpatinásabb labdarúgóklubja. 1898-as alapítása óta 8 spanyol bajnoki címet szerzett és az FC Barcelonával, illetve a Real Madriddal együtt azt a klasszikus spanyolországi hármast alkotja, mely még sohasem kényszerült elhagyni a spanyol első osztályt.

Bilbaóban született a neves spanyol író, Miguel de Unamuno.

Szállás tippek, hotel keresés ajánló cikk: Hotelek, szállás ITT, útikalauz blog-fórum ajánló a korábbi írásunk ezen a linken érhető el.

Hivatalos turisztikai portál sok-sok információval, leírással, eseménynaptár és minden az étterem ajánlók mellett: www.bilbaoturismo.net/BilbaoTurismo/es/turistas. Több mint fotók és élménybeszámolók, el tudunk gondolkodni a kulturális mélységek szintjéig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük