Big Sur szállás: a nevezetességei, hotel és utazás tippek

Big Sur

Óceánpart

A spanyol nyelvből eredő Big Sur jelentése nagyjából annyit tesz: dél nagy országa. A hely első lakosai Montereyben telepedhettek meg, a Délség part menti területei ugyanis hatalmasak és kiaknázatlanok voltak. Az óceánpart területe változatos

Kalifornia állam szálloda, kiadó szállás egység kereső, minden lehetőség itt egy helyen: Kalifornia összes városa és szálláshelye online. Egész évben, bármely konkrét dátumra megkapjuk a szabad, foglalható magánszállás szobák (mint Airbnb stb.) és apartmanok listáját.

Nagyobb települések szállás ajánlóval, turisztikailag kiemelt helyek, városok és falvak a környéken például: Monterey 39.9 km 66, Salinas 48.5 km 25 és Santa Cruz 83.1 km 50 db hotel. Továbbá: San Francisco, Carmel, Sunnyvale, Santa Clara, Oakland, Palo Alto, Mountain View, South San Francisco, Berkeley, Redwood City, Milpitas, Campbell, Cupertino, Lawrence, Willow Glen, Burbank, Meridian, Agnew.

Szálláshelyek: Big Sur California – Kalifornia kb. 1000 db ajánlata rendezve. Hotel szállás ajánlatok magyarul. – Keressen itt, és miután sikerült választani, akkor a piros linken keresztül vigye végig a foglalást!

Percek alatt kikereshető az összes foglalható szálláshely ára az internetről, a rendszer mindent össze gyűjt: Big Sur és környéke szállás árak, akciók ITT. Ágy, szoba, olcsó magánszállás, apartman, szálloda, luxus, kiadó privát lakás, házak, villa, üdülő,mag kis B&B, vendégház és diákszállás (Hostel, Motel) ITT kereshetően. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok az egész Világból.

Sokan feltételezik, hogy a Big Sur egy állami vagy nemzeti park. Bár a hely valóban rendelkezik állami parkokkal, melyek közül kettő még a „Sur” előtagot is nevében viseli, ezek csak kis részét képezik a Kalifornia partjainál elterülő Big Sur területének. Big Sur sokkal több látnivalót tartogat a turisták számára, mint ez a két park.

A Big Sur mintegy 143 kilométer hosszan fut végig Kalifornia tengerparti autópályája mentén, a San Franciscói-öböl és Los Angeles között fekszik. A Big Sur régió északi végét Carmelban találjuk, felbecsülhetőleg 210 kilométerre San Franciscótól és a szomszédos Montereytől. Déli végét San Simeon képezi, körülbelül 385 kilométerre Los Angelestől és a közeli Cambriától, a Morro-öböltől, valamint Szent Luis Obispótól.

Big Surnek tehát voltaképp magát a kelet felé terjeszkedő partvidéket nevezhetnénk, beleértve a Santa Lucia hegyeinek nyugati lejtőit is. Mások szerint a Big Surt viszont csak a Big Sur folyó alsó völgye alkotja, ahol az amerikai irányítószám: Big Sur, California 93920. Big Surnek nincsenek határai, nem hivatalosan alapított város vagy település, csupán egyesítetlen megyei terület. Megint mások szerint a Big Sur a Pfeiffer Big Sur állami parkot jelentené és semmi egyebet. Elég szomorú lenne, ha így lenne, hisz a sziklás partokkal határolt Big Sur teljesen más hangulatú, mint ez a park. A turisták jól teszik, ha tisztában vannak és megértik a „Big Sur” kifejezés összes jelentését. Ez a félreérthetőség még megfér a térség nyugodt természetével.

A big suri 1-es Autópálya története egész 1872-ig nyúlik vissza, amikor is megépítették a Montereyből a Bixby-öbölbe vezető kocsiutat. Nem egészen 1919-ig létezett, amikor a kaliforniai választók egy korszerűbb út építése mellett tették le voksukat. Az építkezést 1921-ben kezdték, a Big Sur térségen átvezető pályát hivatalosan 1937-ben nyitották meg a Big Sur régió déli részén található Big Creek híddal egyetemben.

Hogy miért foglalkoztat annyi embert a Big Sur? Természetesen elsősorban csodás tengerparti tájai miatt. Emellett viszont a térség közelmúltbeli történelme is igen színes, melyet számos könyv és film is feldolgozott már. 1944-ben például itt vásárolt magának egy kis faházat Orson Welles filmrendező színész feleségével, az ugyancsak ünnepelt filmcsillag Rita Hayworthhal, hogy egy kicsit elbújhasson Hollywood nyomása elől. Az ingatlan ma a Nepenthe étterem tulajdonában áll. 1957-ben jelent meg Henry Miller könyve a Big Sur és Hieronymus Bosch narancsai című, mely Miller életét dolgozta fel, aki 1944-ben érkezett Big Surbe. Ugyanezen évben a Hearst Vállalat Kalifornia államnak adományozta a Hearst kastélyt, tíz évvel azután, hogy William Randolph Hearst utoljára a térségbe látogatott. A nyilvánosság 1958-ban látogathatott el első ízben a kastélyhoz. 1961-ben a helyi főterv volt az első, mely a táj védelme érdekében fogalmazódott. 1962-ben látott napvilágot a beat generáció egyik legendás szerzőjének, Jack Keroucnak a Big Surről szóló regénye, mely 1960 nyarát eleveníti meg a szerző szellemi összeomlását mesélve el. 1965-ben Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével itt forgatták a Sandpiper című filmet, melyben Taylor egy szabadszellemű anyját alakított, aki irigylésre méltó Big Sur-i hétköznapjait fiával kettesben tengeti, míg bele nem habarodik, és tiltott viszonyba nem kezd a papot alakító Burtonnel. A hatvanas évek végén mind a film, mind Kerouac regényének hatására a hippik valósággal elözönlötték Big Sur területét.

Manapság Big Surben a fentebb felsorolt tények hatása még úgy, ahogy érezhető, a helyre mégis inkább a lassú tempó, a nyugalom és a természetesség jellemző. Ha Big Surt vesszük górcső alá, valóban megállapítható, hogy az a növekedés és fejlődés, mely a legtöbb modern amerikai közösséget mozgatja, innen úgy tűnik fel, mintha egy másik bolygóhoz tartozna. Tegyük hozzá, joggal.

„Végül társadalmunkat nem pusztán az fogja meghatározni, mit hoztunk létre, hanem az is, mit nem engedtünk elpusztítani.”

Képek, utazás és látnivalók fotó:

Zoomolható USA Google térkép, GoogleMaps műholdképek:
[geo_mashup_map]
A környék zoomolható térképe, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben.

Helyi (angol)oldal: www.bigsurcalifornia.org/. Kalifornia nagy városai: Los Angeles, Mammoth Lakes, South Lake Tahoe, San Diego, San Francisco, Anaheim, Palm Springs, Sacramento, Monterey, Santa Barbara, San José és Santa Cruz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.