Berlin-Színház, mozi és kabaré

Színház és mozi
Berlin színházi élete az egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb Európában. A színházkedvelőknek a német nyelv ismerete nélkül is emlékezetes élmény lehet egy-egy darab.
A több mint százötven színház közül a város legvitatottabb előadásait a Volksbühnében tartják (Rosa-Luxemburg-Platz). A Schaubühne (Lehniner Platz a Ku’dammon) kompromisszumokat nem ismerő avantgárd és kísérleti színielőadásai világszerte ismertek. Berlin leghíresebb színműírója, Bertolt Brecht darabjait a mai napig játsszák az általa alapí¬tott Berliner Ensembleben (Bertolt-Brecht-Platz 1.). Kortárs színműveket a Maxim-Gorki-Theaterben (Am Festungsgraben 2.), klasszikus darabokat Max Reinhardt színi producer egykori otthonában, a Deutsches Theaterben (Schumannstraße 13a) játszanak. Az English Theater Berlinben (Kreuzberg, Fidicinstraße 40.) angol nyelvű előadásokat tartanak.
A szórakoztató műfajok, így a musical, az operett és a vígjáték kedvelői a népszerű Theater des Westens (Kantstraße 12.), a Musical Theater (Marlene-Dietrich-Platz 1.) és az Admiralspalast (Friedrichstrafie 101.) kínálatából válogathatnak.
A berlini közönség kedvence a Friedrichstadtpalast, amely Németország egyetlen és Európa legnagyobb revüszínháza. Az állandó társulat és zenekar által előadott produkciókat a helyszínre szabottan rendezik.
A minden év februárjában nemzetközi filmfesztiválnak otthont adó városban számtalan mozit találunk. Az idegen nyelvű filmek nagy része németre szinkronizálva látható, de akad eredeti nyelven vetített film is (Originalfassung – OF).

Kabaré
A nagy múltra visszatekintő, fénykorát az 1920-as években élt, szatirikus hangvételű kabarénak a műfaj sajátosságaiból adódóan mindig is küzdenie kellett fennmaradásáért.
Megannyi tiszavirág-életű társulatnál tartósabbnak bizonyult a Die Stachelschweine (Europa-Center) és a Die Distel (Friedrichstraße 101.). Kitűnő némettudás hiányában azonban a kabarének ezt a fajtáját szinte lehetetlen élvezni; a Bar jeder Vemunft (Scharperstraße 24.) és a Tipi (a Kancellária közelében) zenésebb darabokat tűz műsorára.
Berlini jellegzetességnek számítanak az érzéki, gyakran szellemes, időnként formabontó, de felháborodást csak elvétve keltő transzvesztitashow-k. A Cabaret Chez Nous (Marburger Straße 14.) az 1920-as évek végének frivolitását idézi. A Chamáleon Variete (Hackesche Höfe) békésebb, családoknak inkább ajánlható szórakozást kínál, zsonglőrmutatványokkal és akrobatikus elemekkel vegyített bohózatokat láthatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük