Berlin-Szórakozás és Zene

Németország legmozgalmasabb városában akkor sem kell unatkoznunk, ha úgy érezzük, már végeztünk a városnézéssel – Berlin a művészetek és a vásárlás terén is az ország fővárosa.

Szórakozás
A berliniek Európa leglelkesebb koncert- és színházlátogatói, így nem árt jegyünket előre lefoglalni, ha a legnépszerűbb előadásokon jó helyen szeretnénk ülni. Az aktuális programokról érdeklődjünk az utazási irodákban vagy turistainformációkban. A havonta megjelenő Berlin Programm című kiadványon kívül kéthetente kiadott műsorfüzetek (Tip és Zitty) tájékoztatnak a programokról. A hetente megjelenő Berlin To Go magazin részletesen tárgyalja az aktuális kulturális eseményeket. Berlin angol nyelvű havilapja: The Exberliner (www.exberliner.com, online jegyvásárlásra is van lehetőség). A Berlini Turisztikai Szervezet honlapján (www.berlin-tourist-information.de) keresztül szintén informálódhatunk, és jegyeket is vásárolhatunk.

Zene
A berlini komolyzenei élet legjelentősebb intézménye a világ egyik legnagyobb filharmonikus zenekara, a Berliner Philharmoniker (Berlini Filmharmonikusok), amelynek főkarmestere Sir Simon Rattle. Rajtuk kívül számtalan neves zenekar lép itt fel, például a Berliner Staatskapelle Dániel Barenboim vezényletével és a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. A komolyzenei fellépések másik fontos helyszíne a Schinkel által tervezett, és napjainkban gyönyörűen felújított, Konzerthaus Berlin néven ismert Schauspielhaus a Gendarmenmarkton.
Kamarazenét és Liederekét (dal) a Philharmonie mögötti Kammermusiksaalban és a Hardenbergstraße 33. alatti Universitát dér Künstében hallgathatunk.
A berlini operarajongók a bismarckstraßei Deutsche Oper, a Staatsoper Unter den Linden (felújítás miatt 2013-ig zárva) és a behrenstraBei Komische Oper közül válogathatnak.
A nagyobb rock koncerteket általában csarnokokban (például az 02 World Aréna, a Max-Schmeling-Halle és a Velodrom) vagy szabadtéri helyszíneken (Waldbühne, Olimpiai Stadion) tartják. A dzsessz Berlinben különösen népszerű; ajánljuk a Quasimodót (Kantstraße 12a) és az A-Trane Jazzclubot (Bleibtreustraße 1.). Minden év novemberében megrendezik a Jazzfest Berlin elnevezésű dzsesszfesztivált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük