Berlin-Märkisches Múzeum,Oranienburger Straße,Karl-Marx-Allee és Prenzlauer Berg

A Jannowitzbrückén átkelve, a Spree folyó túloldalán áll a vörös dísztéglával kirakott homlokzatú Märkisches Museum (U-Bahn Märkisches Museum megállója; nyitva: kedd-vasárnap 10-18). A múzeum számtalan kiállítása Berlin történetét mutatja be a középkortól napjainkig. Furcsa relikviái közé tartoznak például kezdetleges varrógépek, kerékpárok, telefonok és az 1881-es év telefonkönyve, amelyben mindössze 41 név szerepel. Maga az épület is figyelemre méltó: gótikus kápolnáját, céhműhelyét és fegyvertermét helyreállították.

Aligha gondolnánk, hogy a közeli Fischerinsel Berlin/Cölln egyik legősibb szeglete. A második világháborút átvészelt középkori épületeket az 1960-as években lebontották, napjainkban a sziget képét a helyükre épített lakótelepek határozzák meg. A Märkisches Ufer mentén, a történelmi kikötőben megcsodálhatjuk a Spree vizein egykoron közlekedő bárkákból összeállított tárlatot.

Oranienburger Straße
A régi zsidó negyed szíve a Spree folyó északi oldalán húzódó Oranienburger Straße az 1920-as években a zsidó értelmiség tagjainak, bohém művészek és írók termékeny közösségének adott otthont. A világháború pusztítását és az azt követő komor élettelenséget kiheverve, a környék újra pezsgő kulturális központ. Békésen megférnek egymás mellett a zsidó éttermek, a művészkávézók és az alternatív művészet kiállítótermei a Neue Synagoge (Új zsinagóga) fekete és aranyszínben pompázó kupolája alatt. Németország legnagyobb, 1859 és 1866 között épült zsinagógája Eduard Knoblauch (1801-1865) német építész tervei alapján készült. 1938. november 9-én ugyan megmenekült a Kristallnacht antiszemita pusztításától, később viszont szövetséges bombatámadásnak esett áldozatul. Mára a gyönyörűen helyreállított épületben újraindult a hitéleti tevékenység. A szomszédos zsidóságtörténeti központban, a Centrum Judaicumban állandó tárlatok tekinthetők meg.

A közeli, gyönyörűen felújított Hackesche Höfe lenyűgöző példája a XX. század eleji összenyitott bérházudvarok együttesének. Napjainkban bárokat, művészeti galériákat, üzleteket, irodákat és még egy színházat is magában foglaló, élettől pezsgő helyszín. A szomszédos Anne Frank Zentrumban Anne Frank életét feldolgozó kiállítást tekinthetünk meg (Rosenthaler Straße 39. S-Bahn Hackescher Markt megállója; nyitva: májustól szeptemberig kedd- vasárnap 10-20, októbertől áprilisig 10-18). A zsidó származású német lány tizenhárom éves korától (1942) 1944. augusztus 1-jéig írt naplója révén vált ismertté. A szöveg első teljes, kritikai kiadása 1980-ban jelent meg.

Karl-Marx-Allee
Az 1961-ig Stalin-Allee néven ismert Karl-Marx- Allee az Alexanderplatztól délkelet felé húzódik. Érdemes tenni egy sétát rajta, a sugárutat két oldalról a sztálinizmus idejét jellemző stílusban épült házak szegélyezik, amelyeket a Frankfurter Tor vonaláig szépen felújítottak. A Karl-Marx-Alleetól délre, a Mühlenstraße mentén, az egykori berlini fal Ostbahnhof és Oberbaumbrücke közötti szakaszát East Side Gallery néven megőrizték az utókor számára. 1990-ben, a fal leomlását követően a világ minden részéről összesereglett művész díszítette a betonfelületet festményeivel. A korszak jellegzetes képeinek némelyike – köztük Dimitrij Vrubel Testvéri csók című, Leonyid Brezsnyevet és Erich Honeckert összeölelkezve ábrázoló alkotása – máig látható.
Karl-Marx Allee

Prenzlauer Berg
Az Alexanderplatztól a Schönhauser Allee vezet észak felé, a XIX. századi munkásnegyed, Prenzlauer Berg központjába, amely mára sokszínű éjszakai élettel büszkélkedő, nyüzsgő művész negyeddé nőtte ki magát, számos kávézó, étterem, valamint szórakoztatóközpont működik itt, mint például a sörfőzdéből átalakított Kulturbrauerei. Prenzlauer Bergben élt a neves képzőművész, Käthe Kollwitz a kerület központjában, a Kollwitzplatzon csütörtökönként és szombatonként színes piacot tartanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük