Berlin-Kranzier Eck és Breitscheidplatz

A Kranzler Eck (Kranzler sarok), mint a város oly sok része, állandó átépítés alatt áll. Egykor a város legelőkelőbb polgárai kávéztak itt. 2002-ben készült el a pompás, tizenhat-emeletes üveg felhőkarcoló, amelyet a chicagói Helmut Jahn tervezett. A Café Kranzler megmaradt, de már nem meghatározó eleme a látványnak.
A Fasanenstraße 79.-ben található a Jüdisches Gemeindezentrum (Zsidó Közösségi Központ). A bejárat fölötti elem az 1938-ban, a Kristallnachton („Kristály¬éjszaka”) leégett zsinagógából megmaradt rész. A modem épület a Berlinben élő mintegy tizenkétezer zsidó kulturális központjaként működik. 1933-ban még százhetvenezer zsidó élt Berlinben.
A Käthe-Kollwitz Museumban (Fasanenstraße 24. nyitva naponta 11-18) Käthe Scmidt Kollwitz (1867, Königsberg 1945, Moritzburg) festő, grafikus és szobrász művei tekinthetők meg. A sokoldalú képzőművész készített fametszeteket, rézkarcokat és litográfiákat is. Korai művei naturalisták, későbbi alkotásain az expresszionizmus hatása érzékelhető. Művei a dolgozók, a szegények, szenvedők és betegek iránti együttérzés tanújelei. Berlinben a Deutsches Historisches Museumban és Ne Wachéban találhatok meg művei
Érdemes felfedezni a Ku’damm körüli utcákat is. A FasanenstraBén kívül számos elegáns, fákkal szegélyezett sugárút van, amelyeken szép, erkély es villák, régiségboltok, művészeti galériák és exkluzív dizájnbutikok váltakoznak. Kicsit északra, a Savignyplatzon művészeti, építészeti könyvesboltok és galériák, üzletek találhatók, valamint sok irodalmi kávézó, bisztró és bár közül válogathatunk.

A Kranzler Ecktől keletre a Ku’damm a Breitscheidplatz felé vezet. Az Europa-Center melletti forgalmas téren napközben vásárlók és turisták nyüzsögnek. Közepén Joachim Schmettau gránitból készült kútja, a Weltkugelbrunnen (Világ kútja) áll, amelyet a helybéliek Wasserklopsnak („Vízi, vizes húsgombóc”) becéznek.
Feljebb a város egyik szimbóluma, a Kaiser-Wilhelm- Gedächtniskirche (Vilmos császár emléktemploma) áll. Egy 1943-as bombázás és tüzérségi támadás megcsonkította a templomtornyot, amely eredetileg száztizenhárom méter magas volt, a megmaradt hatvanhárom méter máig emlékeztet a város pusztítására. Keletre egy modem, nyolcszög alaprajzú templom és kápolna van, a nyugati részen egy hatszögletű torony, amely a város háború utáni újjászületését szimbolizálja. A falakat borító, Chartres-ban készült mozaikok éjszaka titokzatos csillogást adnak a Ku’dammra néző oldalnak.
Az 1891 és 1895 között I. Vilmos tiszteletére épült, mára némileg megrongálódott neoromán templom a Hohenzollem- dinasztia istenfélő monarchiájának állít emléket. Porosz uralkodókat (I. Frigyestől [1415—1440] az utolsó megkoronázott herceg, Ferenc Vilmosig) ábrázoló frízek és domborművek láthatók. A portrék fölött a világ fölött uralkodó, trónoló Krisztust ábrázoló mozaik. A másik falon I. Vilmos, Bismarck kancellár, Moltke és Roon marsall tárgyal. A berliniek az eredeti templomot „törött fognak” hívják, a két új épületnek pedig a „rúzs” és a „púderkompakt” nevet adták.
A templom mögött a Tauentzienstraße és Budapester Straße között található a hatalmas Europa-Center. A központot a hatvanas években építették, mesterséges tavak és vízesések kíséretében. Ma üzletek, éttermek, szálloda, valamint egy színház üzemel benne. Nemrég nyílt a huszadik emeleten a PURO Sky Lounge (nyitva naponta 10-20), amelyből lenyűgöző körpanoráma nyílik a városra.
A Ku’damm Karree multimediális eszközök segítségével átélhetővé teszi a város nyolcszáz éves történelmét. The Story of Berlin elnevezéssel angol nyelvű városnéző utakat indítanak (nyitva naponta 10-20), amelyek nukleáris robbanástól is védő föld alatti bunker látogatását is magukban foglalják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük