Berlin-Állatkert,Tauentzienstraße és Wittenbergplatz

Állatkert
Az Állatkert (Zoo) bejárata a Budapester Straße felöl van (nyitva naponta, áprilistól szeptemberig 9-18.30, októberben 9-18, novembertől februárig 9-17. márciusban 17.30). Németország legrégebbi állatkertjét 1841-ben alapították, s 1844 augusztusában nyitotta meg kapuit. Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményével, 1500-2000 állatfajjal rendelkezik. A színes, pagodaszerű Elefantentor (Elefánt-kapu) mögött 35 hektáron elterülő parkban indiai és afrikai elefántokat, óriáspandákat és az igen ritka indiai orrszarvút is megtekintheti a látogató. A Zoo-Aquarium Berlin épülete 1913-ban épült. Az állatkert különleges gyűjteménye számos ritka hal- és hüllőfajtát valamint lenyűgöző ízeltlábú-gyűjteményt is magában foglal.

Tauentzienstraße
A Breidscheidplatztól kelet felé, a kétsávos Tauentzienstraße központi részén áll a Berlin elnevezésű szobor, Brigitte Matschinsky- Denninghoff és Martin Matschinsky, feleség és férj alkotása. Az egybefonódó acélcsövek 1987-ben a város megalakulásának 750. évfordulójára készültek. A mű fő motívuma a törött láncszem. A szobor részei egymáshoz közel tekergőznek, de sehol. sem érnek össze. Az összekapcsolódás és széttöredezettség fogalmai mentén értelmezhető mű az egykor kettészakított város két felére vonatkoztatható.

Wittenbergplatz
A TauentzienstraBe végén található a Wittenbergplatz, egy tágas, mozgalmas, négyszögletű tér, amelyen számos, megnézésre érdemes emlékmű található. Az U-Bahn lejáratánál egy csillag emlékeztet a náci koncentrációs táborokra. A megálló egy gyönyörűen felújított szecessziós épület, amelyben megőrizték a korabeli berendezést is: fából készült apró jegyérvényesítő berendezések, menetrendek és egy állóóra található benne.
A Wittenbergplatz végében található a KaDeWe (Kaufhaus des Westens). Az áruházat 1907-ben építették, ma már emlékmű. A hatodik emeleten rendkívüli étterem üzemel. A betérő gourmet-k bárszéken kóstolhatják végig a német, kínai, japán, orosz, francia és svájci konyha különlegességeit. Egy emelettel feljebb a Wintergarten (Télikert), a nagy, ablaktetős átrium ideális hely a bevásárlás előtt egy kiadós reggelire. A divatrészleg három szintet foglal el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük