Berlin-A Tiergarten, Hansaviertel és Hansaviertel

A Tiergarten és környéke

A neve ellenére (szó szerint állatkertet jelent) a Tiergarten nem egy másik állatkert. Valamikor a Hohenzollernek őz- és vadkanvadászatra alkalmas erdeje volt. II. „Nagy” Frigyes kivágatta az erdőt, hogy épített, francia típusú kertté alakítsa testvére, Ágost Ferdinánd számára. A XIX. században újra beültették fával a területet, és parkká alakították. A második világháborút követően a berliniek ismét kivágták a fákat, ugyanis tüzelőanyagra volt szükségük. A ma látható növényeket 1950 után ültették. A Tiergarten meglepően nagy zöld folt a városközponti részén; kis tavak, kellemes kávézók és emlékművek között sétálhatunk benne.
A parkon belül található az Englischer Garten (Angol kert), amelyet a Shropshire-i Kertészeti Egyesület alakított ki, valamint a Németország elnökének hivatalos rezidenciájához tartozó neoklasszicista Schloss Bellevue.

Hansaviertel
Tiergartentől északnyugatra található Hansaviertel, a kertvárosi részt az 1957-es nemzetközi építkezési kiállításra építették újjá. A győztesek között volt Walter Gropius, a Bauhaus iskola alapítója (Händelallee 1-9.) a brazil Oscar Niemeyer (Altonaer Straße 4-14.) és a finn Alvar Alto (Klopstockstraße 30.). Az építészeket és épületprojektjeiket a Klopstockstraßén felállított térkép foglalja össze. A közelben, a Hanseatenweg 10.-ben található az Akademie der Künste (Szépművészeti Akadémia). Koncertek, előadások és avantgárd művészek kiállításainak színhelye. Az épület előtt Henry Moore 1965-ben készített, gyönyörű szabadtéri bronzszobrát is megtekinthetjük, a Die Liegende a művész korai, fekvő kompozíciójú műveinek egyike.

Siegessäule
A park közepén a Großer Stern (Nagy csillag) középpontjából kimagaslik a Siegessäule („a győzelem oszlopa”), amely a porosz militarizmus emlékműve. 1973-ban fejezték be, két évvel a francia csapatok legyőzését követően; ugyanakkor az 1864-es dánok és az 1864-es Ausztria fölötti győzelmet is jelképezi. Két- száznyolcvanhat lépcsőt megmászva fel lehet jutni a hatvanhét méter magas oszlop tetejére. A kilátó fölött, az oszlop csúcsán a szárnyas győzelemistennő aranyozott bronzszobra magasodik. 2006-ban a futball-világbajnokság ideje alatt az egész utca a FIFA Fan Fest ünnepségsorozat színhelye volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük