Berlin-Haus der Kulturen der Welt és Reichstag

Haus der Kulturen der Welt
A Großer Stem északi részén az első egyesítés emlékművei: Moltke tábornagy, Roon marsall és Bismarck kancellár szobra áll. A Spree folyó mentén kelet felé haladva elérünk az egykori Kongreßhalléhoz, amelyet az amerikaiak az 1957- és nemzetközi építkezési kiállításra készíttettek. Az építményt ma Haus der Kulturen der Weltnek (A világ kultúráinak háza) nevezik. Feltűnő dizájnja, különösen görbe tetői nyomán ’terhes osztriga’ a beceneve. Az épület előtti tavon Henry Moore bronzszobra, az éjszaka gyönyörűen kivilágított Large Dlvided Oval: Butterfly áll. A művész késői szobrát (1985-1986) 2010-ben restaurálták. Egy puritán fekete szerkezet áll a Kongreßhalle közelében, a Große Querallee sarkán. A negyvenkét méteres, hatvannyolc harangból álló építmény 1987-ben készült el. A harangjáték mindennap délben és délután 6 órakor csendül fel.

Reichstag
A Haus der Kulturentól pár perces séta a Reichstag (Freidrichstraße S-Bahn-megálló, nyitva naponta 8-tól éjfélig, utolsó belépés 22-kor). A hatalmas üvegdómot egy tükrös tölcsér szeli át függőleges irányban. Az épület üveglefedésére szinte a város minden pontjáról rá lehet látni.
A szerkezet az új Németországra utal, amelynek nincsenek titkai az emberek előtt. Az 1894-ben Paul Wallot által tervezett neo- klasszicista épület 1933-ig a Német Birodalom parlamentjeként működött. Homlokzatán még ma is őrzi a patetikus Dem deutschen Volke (A német népnek) feliratot. A hat korinthoszi oszlop fölé helyezett, felhívás túlélte az épület 1933-ban bekövetkezett leégését és a második világháború bombáit is; így új értelmezést nyerhetett, amikor Berlin visszakapta egykori szerepét az egyesült Németország kormányának székhelyeként. Napjainkban a Sir Norman Foster által tervezett üvegkupola-kiegészítés Berlin egyik fő attrakciója. A látogatók hosszú sorokban kígyóznak az épület előtt, és órákat várakoznak, hogy feljuthassanak a legfelső szintre, ahonnan gyönyörködhetnek a városban és betekinthetnek a Bundestag termébe.
Ma a Reichstag központi eleme az új kormányzati negyednek. A divatos, modern épületek közül említésre méltó a Spree folyó partjára telepített Szövetségi Kancellária, amelyet a helybeliek „Mosógépnek” csúfolnak. A Reichstag mellé, a folyó déli partjára, a Stefan Braunfels által tervezett impozáns épületegyüttest, a Paul-Löbe-Haust helyezték, amelyben a Bundenstag bizottságainak és parlamenti képviselőknek az irodái kaptak helyet. Az épületet híd köti össze a parlament archívumának és könyvtárának otthont adó Marie-Elisabeth- Lüders-Hausszal. A Reichstag mögött a gigantikus Jakob- Kaiser-Haus terül el. Politikai pártközpontok és irodák vannak benne. Érdemes végigsétálni a Reichstag és a Fried- richstraBe metrómegálló között fekvő promenádon. Séta közben megtekinthető a berlini fal egy darabja, amelybe a német alkotmány részlete van belekarcolva. A Paul-Löbe-Haus közelében az 1962-ben disszidálás közben meggyilkolt kelet¬németek emlékére állított fekete háttér előtt álló fehér fémkeresztek sorakoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük