Berlin-Hamburger Bahnhof, Bauhaus Archív és Stauffenbergstraße

Hamburger Bahnhof
Az elegáns Hamburger Bahnhof pompás példája a korai pályaudvar-építészetnek (nyitva: kedd-péntek 10-18, szombaton 11—20, vasárnap 11-18). Az egykori pályaudvar épülete ma kortárs művészeti múzeum. A tágas térben modern művészek, például Joseph Beuys és Andy Warhol alkotásai kapnak helyet. A Museum für Naturkunde (Természettudományi Múzeum; nyitva kedd-péntek 9.30-17, szombat-vasárnap 10-18) gyűjteménye több mint huszonötmillió tárgyat tartalmaz. Nemrég nyílt meg a dinoszaurusz terem, ahol a világ legnagyobb dinoszaurusz csontvázát is megtekintheti a látogató.

Bauhaus Archív
Tiergartenbe visszatérve, a Siegessaulétól délre a Stülerstraße és a Klingelhöferstraße sarkán álló elegáns épület- együttes az északi országok nagykövetségeinek (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország és Izland) székhelye. Az 1999-ben befejezett épület lenyűgöző példája a skandináv dizájnnak és sokszínűségnek, s az északi országok jellegzetes anyagaiból épült.
A Landwehrkanal fölött húzódó híd közelében áll a stílusos, görbületekkel tarkított Bauhaus Archív. Az épületet Walter Gropius, a Bauhaus építészeti, művészeti és iparművészeti iskola alapítója tervezte. A Museum für Gestaltung (Dizájn Múzeum; nyitva: szerdától hétfőig 10-17) bemutatja a Bauhaus vívmányait. Walter Gropius, Mies van dér Rohe, Breuer Marcel, valamint Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Lyonéi Feininger, Oskar Schlemmer és Moholy-Nagy László munkái láthatók benne. A kor építészei és képzőművészei együttes munkával arra törekedtek, hogy a különböző művészeti ágakat, az iparművészetet és az építészetet integrálják a tömegtermelésbe, minőségi használati tárgyakat állítsanak elő nagy mennyiségben. A múzeumban többek között megtekinthetők: tubuláris fémszék, csészék és teáskannák, asztalok, új szőnyegtípusok, sakkfigurák, gyerekjátékok, építészeti tervek és tervvázlatok.

Stauffenbergstraße
Sétáljunk végig a Landwehrkanal északi partján, a fákkal szegélyezett Reichpietschuferen, egészen a Stauffenbergstraßéig. A sarkon Berlin modem építészetének egyik legfrappánsabb épülete áll, az Emil Fahrenkamp tervezte Gasag épület (vagy Csigaház). A Shell számára épült 1930-ban, ez volt az első magas, acélvázas épületek egyike. Hullámzó vonalai, egyedi stílusa és üvegfelületei révén erős kontrasztban állt az 1930-as évek náci építészetével. Az utóbbira példa a közelben a Hilde- brandstraßén álló japán nagy- követség épülete. A Stauffenbergstraße 13-14. szám alatti Gedenkstätte Deutscher Widerstand (Német Ellenállás Emlékhelye; nyitva: hétfő-péntek 9-18, csütörtök 9-20, szombat-vasárnap 10-18) a német ellenállás emlékhelye a hírhedt Wehrmacht-főparancsnokság, a Bendlerblock épületében kapott helyet, amely ma a német védelmi minisztérium része. Egy összekötött kezű fiatalembert ábrázoló bronzszobor áll az épület udvarán, ahol Graf von Stauffenberg és más, az 1944. augusztus 20-ai, Hitler elleni robbantásos merénylet előkészítésében részt vevő tiszteket agyonlőttek. Kiállítás van berendezve az épületnek azon termeiben, ahol a puccsot tervezték. A Stauffenbergstraßén továbbhaladva eljutunk az osztrák nagykövetségig, amelynek épületét Hans Hollein osztrák építész tervezte, s 2001-ben fejezték be. Az uralkodó három szín, a türkiz, a lila és a szürke az épület különböző funkcióit jelzi. A követség a diplomáciai negyed elején helyezkedik el, a Tiergartenstraßétól az út egyenesen a Kulturforumig vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük