Bergerac látnivaló és szállás ajánló

Bergerac

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Bergerac és környéke szállások, ajánlatok ITT. A város és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, mini panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (Gite) interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Saint-Nexans, Monbazillac, Creysse, Saint-Laurent-des-Vignes, Lembras, Prigonrieux, Lamonzie-Saint-Martin, Lescuretie, Saint-Sauveur, Ginestet, Le Monteil és Rouffignac-de-Sigoulès.

Franciaország sok minden más egyéb mellett pezsgőiről és borairól is híres. Az ország legnagyobb borvidékei az Aquitania régióban találhatóak, amely az ország délnyugati részén, az Atlanti-óceán partvidéke és a Pireneusok nyugati vonulataitól közrefogott területen helyezkedik el. Az ország harmadik legnagyobb kiterjedésű régiójaként a következő öt megyét foglalja magában: Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques. Székhelye Bordeaux, jelentősebb települései Pau, Bayonne, Mont-de-Marsan, Biarritz, Bergerac és Périgueux.

Aquitania nagy történelmi múltra tekint vissza, mivel már az őskor óta lakott település volt. Az ókorban Gallia Aquitania néven szervezték be a Római Birodalom közigazgatásába. A középkorban a helyi születésű Aquitaniai Eleonóra feleségül ment II. Henrik angol királyhoz, amelynek következtében a térség angol fennhatóság alá került, és csak a százéves háború végén, 1453-ban csatolták vissza Franciaországhoz. Az újkorban a nagy gyarmatosítások során Bordeaux előnyös földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően fellendült a térség gazdasága. Jelenlegi közigazgatási határai a XX. század közepén alakultak ki. Gazdag kultúrával rendelkezik, a francián kívül beszélik itt az okcitán számos nyelvjárását, a régió délnyugati részén találhatunk baszk nyelvhasználókat. Sajátos építészeti stílusok jellemzik, a vidéki házaktól kezdve a városi lakóépületekig.

A terület egyik keleti megyéje Dordogne, amelynek negyvenöt százalékát erdők borítják. A tájra jellemző a hegyek, völgyek váltakozásra, amely ideális szőlőtermő vidékeket szolgáltatnak. Az izgalmas domborzat hegyi túrák ideális helyszínévé is teszik a megyét, jellemzőek errefelé a sziklás folyók, szakadékok és a barlangok.

Bergerac Dordogne megye egyik legjelentősebb városa, továbbá hivatalosan is minősített művészeti és történelmi értékű város.

Bortermesztés szempontjából kiemelkedő még Franciaországon belül is, a bordeaux-i bor világhírű, de jó tudni, hogy óriási különbségek vannak a borvidék területén belül, talaj és időjárási (mikroklíma) szempontból, és az elkészített borok minőségében is. Bergerac klímáját elsősorban a közeli Atlani-óceán határozza meg, amelynek partja mindössze száz kilométerre található a várostól, így az idelátogató Libourne és Saint-Emilion borvidékekére hasonlító éghajlati viszonyokra számíthat, ennek megfelelően meleg nyár, és rövid tél várja.

A Dordogne folyó völgye termékeny, talaja hordalékos, a folyó a klíma stabilizálása, szélsőségek mérséklése szempontjából komoly jelentőségű. A minőségi szőlőtermelésre szolgáló dűlők a folyó jobb partján homokos, köves, hordalékos teraszon találhatóak, a bal parton már dombosabbak, meredekebbek a területek, és a mészkőtalaj a meghatározó. A régió szőlőterületének nagysága tizenkétezer hektár, a bormennyiség évente körülbelül ötszázezer hektoliter. A régió a boron kívül más mezőgazdasági termékekről is ismert, ilyen a kacsa, a szarvasgomba, a gesztenye, az eper, a szilva és a lúd. Bergerac régióban több eredetvédett bor készül, sok esetben egymással átfedésben lépő területeken. A főbb kategóriák a Bergerac, a Montravel, a Pécharmant, a Rosette, a Monbazillac és a Saussignac. Az egyes nevek alatt különböző bortípusok készülnek, ám az egész régiót vizsgálva elmondható, hogy az összes csoport megtalálható, születnek itt vörös-, rozé-, száraz és édes fehérborok.

A helyi borkultúrán kívül a város maga is kínál egyéb látnivalókat. Bergerac híres történelmi városrésze mindenképpen megér egy városnéző sétát.

A város közelében áll a Bridoire kastély, amely régi játékokkal szórakoztatja a gyerekeket, és történelmi érdekességekkel szolgál a felnőtteknek, így kínálva tökéletes családi szórakozást az odalátogatóknak. A tökéletes állapotú épületben és annak udvarán betekintést nyerhetünk egy középkori kastély mindennapi életébe, és egyes eszközöket akár ki is próbálhatunk.

A város egyik építészeti büszkesége az Eglise Notre-Dame. A monumentális épületet kívül-belül díjmentesen megtekinthető, szemrevételezhetjük híres ólomüveg ablakait és egyéb művészeti alkotásait.
Egyházi jellegű látványosság még a kevésbé díszes, inkább robosztus, ám még így is lenyűgöző látványt nyújtó St. Jacques Church, amelyet a történelmi városrész központjában találunk meg.
A helyi borkultúráról még többet megtudhatunk, ha benézünk a történelmi hangulatot idéző Musée du Vin et de la Batellerie-be. A középkori benyomást keltő környezetben az állandó tárlat egy informatív videóval is kedveskedik a látogatóknak.

A környékbeli dohánytermesztés történetébe kalauzol el bennünket a Tobacco Museum, amelynek tárlata egy impozáns épület több emeletét teszi ki. A különböző fényképek és leírások mellett találunk itt különböző faragott pipákat és egyéb dohányzással kapcsolatos tárgyakat, amelyek még a nemdohányzók számára is érdekesek lehetnek.

A városba látogatva mindenképpen meg kell tekintenünk a helyi hősként számon tartott Savinien de Cyrano de Bergerac, volt francia író, költő és katona szobrát. Érdekességként Cyrano valójában soha nem élt a városban, a helyiek mégis városuk jellegzetes figurájának tekintik.

Bergeracba látogatva egyéb szórakoztató programokon is részt vehetünk, akár hajókázhatunk is a folyón, vagy kipróbálhatjuk a bergeraci Aqua Park-ot. A hely bővelkedik klubokban, borozókban, ahol kipróbálhatjuk a környék legjobb borait, befizethetünk egy városnéző túrára, vagy, ha már bor, választhatunk kifejezetten a borokra kiélezett bortúrát is.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: Bergerac – Roumanière repülőtér (EGC) 3,9 km és Mérignac repülőtér (BOD) 93,7 km – Bordeaux.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Budapest és Bergerac távolsága kb. 1874 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 17 és fél óra autópályákon haladva. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva 4 óra (272 km) alatt elérhető.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek, L’Ostal de Pombonne, Campanile Bergerac, Le Clos d’Argenson B&B panzió, templom, folyópart, tájak és emberek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.