Bordeaux szálláshely keresés, nevezetesség útikalauz

Bordeaux

Délnyugat-franciaországi kikötőváros Gironde megyében, Aquitánia régió fővárosa. Egyetemi város, politikai, gazdasági és egyházi központ régóta. Az Atlanti-óceán partjához közel fekszik. Ismerhetjük a környék borairól is, no nem ez, ami igazán magas minőségi jelzőkkel illethető, hiszen az igazán jó területek, például folyópartok menti dűlők területe korlátos. Fontos regionális oktatási és kulturális központ. 49.4 km²-es területén 252040 fő volt az állandó lakossága 2016-ban. Agglomerációjával együtt, 1173 km²-en 904359 fő élt itt a térségben 2015-ben.

A hotelek és szálláshelyek az olcsótól az öt csillagos luxus kategóriáig: Bordeaux szállások teljes lista itt. Hotelek, friss vélemények és árkedvezmények keresővel – szálláshelyek árai egész évben, hotelfoglalás díjmentes azonnali visszaigazolással, nem-dohányzó, franciaágyas vagy különágyas szobák keresése gyorsan, akciós ajánlatok, olcsó hotelek, csomag és napi árak. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok ajánlatok az egész világból. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Van a vidéki tájban borhotel, borkóstolás lehetőség termelőnél, kis kastély és wellness szállodák nyíltak itt a modern kor követelményeinek megfelelően.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű bordeauxi szállások, kiemelten kedvelt hotelek Bordeauxban:
– 5 csillagos luxus: Grand Hotel de Bordeaux & Spa ***** (wellness, vendéglátás, étterem különlegességekkel, tágas és kényelmes szobák a belvárosban a színház épületével szemben)
– 4 csillagos az Adagio Bordeaux Gambetta **** (központi helyen, közel a tömegközlekedés megállója, kis wellness, barátságos és profi személyzet)
– 3 csillagos Hotel Continental (régi épületben, egyszerű modern stílusban, Wifi van, ez a belváros központja, a kényelem változó)
– 1-2 csillagosak és egyéb: Hôtel de Seze (tiszta, belvárosi, 55 szobás), Le Boutique Hotel Bordeaux (egyéb elit ékszerdoboz dizájn), Maison Bourbon (kiadó lakások) vagy például a Residhotel Galerie Tatry (önellátó konyhás apartmanok) stb.

Városok, közeli települések távolsága, ahol van további Bordeaux környéke jó szállások: Floirac 2.6 km 1, Talence 3.2 km 3, Artigues-près-Bordeaux 4.4 km 2, Bouliac 4.4 km 1, Bègles 4.5 km 3, Lormont 4.6 km 3, Mérignac 5.3 km 18, Pessac 5.4 km 4, Le Bouscat 5.4 km 1, Bruges 6.8 km 2, Villenave-dʼOrnon 7.5 km 3 és Carbon-Blanc 7.7 km 2. Kiegészítve turisztikailag vonzó további helyekkel: Arcachon, Biscarrosse, Lacanau, Andernos-les-Bains, Lacanau-Océan, Gujan-Mestras, Saint-Émilion, Cenon és Eysines.

Sok jó lehetőség van még a magánszállás szoba és lakás (apartman) kategóriától kezdve a luxus hotelek tágas királyi lakosztályaiig. Apartmano, ill. turista szállást, hostelt alább ajánlunk. Elit vagy visszafogott szállás: Citotel le Chantry, Citotel, Adagio City Aparthotel Bordeaux Gambetta, City Aparthotel és Novotel. Sok szép, minőségi hotel várja az ide utazókat egyénileg, kis és nagy csoportban. Családi panzió, ifjúsági szállás, szálloda 2-3-4-5 csillagos kategóriából. A szállodák esetében vélemények, fórum szerű hozzászólások több nyelven.

Boutique hotel modern hálószoba Bordeaux

Egyéni vendégeknek, turistáknak az egyik legolcsóbb turista, munkásszálló vagy kollégiumi (hostel) elhelyezés: www.auberge-jeunesse-bordeaux.com, ~22,5  euro/éj reggelivel (per fő), 20 fős csoportnál 20.5 euro/fő/éj – Auberge de jeunesse Bordeaux.

Repülőtér távolsága légvonalban, a legközelebbi nagy: Mérignac (BOD) 11.7 km, vagy még elérhető a Roumanière (EGC) 85.3 km.

Magyar leírás: látnivalók, nevezetességei és történelme röviden magyarul alább:

A várost a Garonne-folyó szeli ketté, jobb partján a keleti oldalt, a balon a fejlettebb nyugati oldalt találjuk. Bordeaux a világ egyik legfontosabb boripari központja, már a 8. században nemes nedűket állítottak elő a városban.

Területén mintegy kb. 287000 hektárnyi szőlőültetvényt találunk. Évi 700 millió palack vörös és fehérbort termelnek ki gyáraiban, a könnyű asztali fajtáktól a legdrágább luxus termékekig. A Bordeaux-Arcachon- Libourne nagyvárosi terület, a hetedik legnagyobb nagyvárosi terület Franciaországban. Nemzetközi szinten, borán túl, Bordeaux elsősorban konyhaművészetéről híres. Óvárosa a 18. század óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel, mint „kiváló városi és építészeti együttes”. Bordeauxban 20000 ember dolgozik a légi iparban, és az idegenforgalom még nagyon fontos gazdasági ágazat. A város kikötője az Atlanti-óceán és a Gironde tölcsértorkolatánál fekszik, megközelítőleg évi 9 millió tonna áru fordul meg itt. A városban székelő nagy cégek közül jelentős a Ford és az Oxbow.

Neves, nevezetes borok:
Az öt Premier Grand Cru Classé (első osztályú) borászatból négy ezen a területen található: a Chateau Margaux (Margaux), a Chateau Latour + a Chateau Lafite Rothschild és a Chateau Mouton Rothschild (Pauillac).
Bor-utak, túrák és program választás tippek szállás ajánlókkal: www.winetour-france.com, borvidéki utazás, bortúra több mint borkóstolás és jó szomeliék társasága.

A várost a Kr. e. III. században a kelták alapították. Ókori latin neve Burdigala vagy Burdigalia volt, mely feltételezhetően baszk-aquitán eredetű. Bordeaux jelentősége a római birodalom idején emelkedett, a Kr. e. II. században ugyanis a rómaiak Aquitania provincia székhelyévé tették. A várost az V. században előbb a gótok, majd a frankok, később az arabok foglalták el, a 12-15. század között pedig angol királyi birtok volt. 1441-ben megalapították Bordeaux egyetemét. A város a százéves háború során, 1453-ban került a franciák kezére, ők építették a Bordeaux két erődítményét, a város északi részén a Château de la Trompettet, nyugati oldalán a Château du Hât. A 16.-17. századra Bordeaux a francia humanizmus egyik központjává érett, Michel de Montaigne-t, a neves filozófust, még a város polgármesterévé megválasztották. Bordeaux kikötője a 18. században kapott újra életre, melynek a transz-atlanti kereskedelem megindulása kedvezett. A francia forradalom alatt a város a girondisták fő fészke volt, Robespierre uralma alatt közel 300 bordeaux-i lakosnak, „bordelaisnek” csapták le a fejét guillotine-nal. A világháborúk idején szintén Bordeaux volt a francia kormány ideiglenes székhelye, míg Párizs német megszállás alatt állt. Noha a város 1940-44 között maga német kézre került, lényegében rombolás nélkül vészelte át a háborút.

Bordeaux ad otthont Európa egyik legnagyobb, 18. századi épületegyüttesekkel bíró városnegyedének, így aztán méltán keresett célja mind a turistáknak, mind a filmeseknek. Bordeaux Nancy után első volt a francia városok sorában, ahol a nagy városépítészeti fejlesztések megkezdődtek. XV. Lajos építészei a márkik felügyelete alatt dolgoztak.

Bordeaux látványosságai közül kiemelkedik a Szent András-katedrális, melyet román stílusban kezdték építeni II. Orbán pápa megrendelésére 1096-ban, majd később az észak-franciaországi gótika jegyében folytatták. Az eredeti román stílusra már csak az építmény egyik hajójának fala emlékeztet. Külön áll a katedrális harangtornya, a hatalmas, négyszögletes torony, melyet Tour Pey-Berlandnak neveznek építtetője, az érsek neve után, aki 1440-1446 között emeltette. Míg a Király Kapu a 13. századból származik, a templom többi része a 14-15. századból.

A Szent Kereszt-templomot egy 7. századi apátság helyére építették, melyet a szaracénok romboltak le. Újjáépítése a Karoling időszakban zajlott, majd a normannok pusztításainak esett áldozatul 845 és 864 között. A templom román stílusú homlokzata és kapuzatának primitív szobordíszei már önmagukban megragadók.

A gótikus Szent Mihály bazilika 109 méter magas falaival Dél-Franciaország legmagasabb építménye. Látványos gótikus kőcsipkéin túl, a tetején billegő 5 méteres kereszt figyelemre méltó.

A Szent Seurin bazilika Bordeaux legrégebbi temploma, a 6. században épült. A templom csarnoka a 11. század jegyeit viseli magán, míg apszisa és kereszthajója a következő századét. A templom kápolnái a 11. és a 14. században épültek. Az ősi kripta ad otthont a Meroving dinasztia síremlékeinek.

A cours Victor Hugo elején áll az 1755-ben épült Burgundiai-kapu. A 15. századi La Grosse üvegbúra a második megmaradt kapuja a középkori városfalaknak. Ez volt a régi Városháza harangtornya. Két 4 méter magas toronyból és egy központi harangtoronyból áll, utóbbi egy 7800 kilogrammos harangot egyensúlyoz. A toronyóra 1759-ből származik.

A de la Burse teret a királyi építész, Jacques Ange Gabriel tervezte, közepén XV. Lajos lovas szobra magasodik.

Mind a Szent András katedrális, mind a Szent Mihály bazilika és a Szent Seurin bazilika szerepel a világörökségek listáján, mint a Franciaországon áthaladó zarándokút, a Santiago de Compostela állomásai.

Bordeaux múzeuminak sorából sokáig a French Cruiser Colbert múzeumhajó emelkedett ki, mely a Garonne-folyón horgonyzott s 2004-ben a város leglátogatottabb helye volt. 2006. októberében viszont a fedett étteremmel és táncteremmel rendelkező luxushajó bezárta a kapuit a nyilvánosság előtt, költségvetési gondokra hivatkozva. Ettől függetlenül a Garrone partján és a kikötő környékén kellemes sétákat tehetünk, jó hely a pihenésre és a relaxálásra. Utóbbit persze a Bordeaux-i botanikus kertek egyikében megtehetjük. A botanique Jardin de Bordeaux 1629-ben eredetileg a város első gyógyszerkertjeként létesült, 1858 óta botanikus kertként működik. Több mint 3000 fajta növényt találunk ki, köztük olyan egzotikus növényeket, melyek Észak-Amerikában, Kínában és Japánban őshonosak.

Bordeaux természetesen számos bevásárlási lehetőséget kínál. Bordeaux szívében találjuk a Sainte-Catherine sétálóutcát, mely 1,2 kilométeren ad teret a költekezésre, így Európa leghosszabb bevásárló utcája, és akár a helyi éttermek, kávézók egyikébe beülhetünk. A Cours de l’Intendance környékén exkluzív luxusbutikok várják, hogy felfedezzük őket.

Ami a kultúrát illeti, Bordeaux az első város Franciaországban, ahol az 1980-as években létrehoztak egy építészeti kiállító és kutató központot, az Arc en rêve-t, mely a párizsi IFA mellett továbbra is az egyik legnépszerűbb Frankhonban. Ezenfelül Bordeauxban számos mozit, színházat találunk, és Nemzeti Operájuk is van. A város egész évben számos fesztivállal várja a turistákat.

A bordeauxiak a sportot sem vetik meg. A Stade Chaban-Delmas a legnagyobb stadion a városban, mely 35000 nézőt tud befogadni. A focin túl a krikett, és a kerékpározás igen népszerű Bordeauxban.

Université de Bordeaux, egyetem (Université) központi weboldala: www.u-bordeaux.fr/. Nyüzsgő egyetemi élet, vidám fiatalok, útkeresők szerencsére még tömegesen.

Extra (luxus) és olcsó apartmanok (kiadó lakás): www.parisperfect.com/apartments-for-rent-in-paris/bordeaux.php vagy www.travellerspoint.com/budget-accommodation-fr-ci-160.html.

Képek, fotós élménybeszámoló és szálloda stílus bemutató:

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.meteofrance.com/previsions-meteo-france/bordeaux/33000.

Ez volt Bordeaux, a francia város, ahol a látnivalók és a francia konyha után egy a kiváló bor ízlelése jöhet. Nevezetességei, városi és természeti méltán híresek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.