Dél-Korea szállások, nevezetesség és leg-leg utazás tervek

Dél-koreai utazás előkészítő olvasnivaló, ajánló és tippek, látnivaló és szépség mindenhol.

A piros linken keresztül megkapjuk az online egész évben foglalható szálláshelyek listáját magyarul, illetve korábbi vendégek élménybeszámolóit, értékeléseit. Ma már ilyen egyszerű és gyors, a jó árakra, akciókra érdemes lecsapni, mert az élet ott nagyon pörög Koreában: Dél-Korea szállások, hotel és kiadó apartman árak leírással ITT. Hotelek, üdülők és kiadó ház, privát lakás és nyaraló villa ajánlatok. Kis csoportok részére ugyanez a hotelkereső kínálja szabad szobákat kedvező feltételekkel. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

Szálloda last minute és előfoglalás, szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt: Dél-Korea szállások, hotelek települések szerint ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba. Garantáltan jól működő szálláskereső online rendszer. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok együtt.

Dél-Korea, hivatalosan Koreai Köztársaság, elnöki köztársaság Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget déli részén fekszik. Az ország mai neve a középkori Korjo dinasztia nevét őrzi. Egyetlen szárazföldi határa, amely Észak-Koreával közös, demilitarizált övezet. Keleten a Japán-tenger, délen a Koreai-szoros, nyugaton a Sárga-tenger mossa partjait. Észak- és Dél-Korea 1945. augusztus 15-éig egy államot alkotott. Az önálló Dél-Korea ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma, az újonnan iparosodó országok első hullámához tartozik, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szövetség tagja. Míg három évtizeddel ezelőtt az ország gazdasági fejlettsége a szegényebb afrikai, illetve ázsiai államok szintjén állt, mára az egy főre vetített GNP-értéke 20-szorosa Észak-Korea mutatójának. Az ipar vezető exportorientált ágazata az elektronika és elektrotechnika, a hajógyártás és az autógyártás. Dél-Korea fő- és egyben legnagyobb városa Szöul, mely a világ második legnagyobb várostömörülése. Szöulon kívül az országban további öt, milliós nagyváros található. A világ egyik legnépszerűbb harcművészetének tartott taekwondo is Koreából származik, mely 2000-től olimpiai sportágnak számít.

Története, érdekességek:
I. e. 1100 körül az első dinasztiát Kicsa király alapította Korea területén, melyet i. e. 194-ben délen a Három Han Birodalma váltott fel. Az egységes koreai állam i. sz. 668-ban jött létre, Csoszon néven. Külső hatások az országot főleg Kína felől érték, egyfelől onnan érkezett a buddhizmus és a konfucianizmus, de számos más ismeret is. 1395-től egész az 1910-es japán megszállásig a Ri-dinasztia uralkodott az országban. A második világháború idején a japánok annektálták Koreát, rendőri diktatúrát vezettek be, és az ország gazdaságát is katonai céljaik szolgálatába állították. Az ország függetlenségéről a szövetséges hatalmak döntöttek 1943-ban. 1945-ben az ország északi részét szovjet, déli részét az amerikai csapatok szállták meg, és a 38. szélességi kör mentén felosztották Koreát. Az ENSZ 1948-as felhívására a déli országrészen nemzetgyűlési választásokat tartottak, majd a parlament Észak-Korea függetlenségének kikiáltása után, 1948. augusztus 15-én kikiáltotta a Koreai Köztársaságot.

A két Korea viszonya elmérgesedett, 1950-ben ez vezetett a Koreai háború kitöréséhez is.
A háború az 1953-ban aláírt tűzszüneti egyezménnyel ért véget, a két Korea technikailag viszont 2007-ig háborúban állt egymással. 2007-ben, 57 év szembenállás után a két koreai állam aláírta a békeszerződést, az első menetrendszerűen közlekedő vonat is megindult a két ország között. Dél-Koreát 9 tartományra és 7 tartományi jogú városra osztották fel. Az ország hivatalos nyelve a koreai (hangul), de rajta kívül beszélik az angolt is. A kultúra nyelve a kínai, az üzleti, a szomszédos érdekeltségek miatt, gyakran a japán. 1998-ban Szöulban rendezték meg a nyári olimpiai játékokat.

Nevezetességek és látnivalók is az útikalauzban, alább fotók (képek is), top 5-10-20.

A Han-gang-folyó által kettészelt főváros, Szöul modern megapolisz (látnivaló útikalauza ITT) és ősi város, amellett, hogy tizenkét sávos autópályák és felhőkarcolók uralják, számos ősi templomnak, palotának és pagodának ad otthont. Három legfontosabb kerülete, a központi negyednek számító Chung-gu, az olcsóbb szálláshelyeknek helyt adó Chongo-gu és Itaewon-dong, ahol a legtöbb boltot, bárt és szórakoztató létesítményt találjuk.

Szöul varázslatos palotáinak sorából, a leghíresebb, a Kyongbokkung palota emelkedik ki, melyet a Yi dinasztia idején emeltek. Bár a palota 500 épületéből a japánoknak szinte mindet sikerült megsemmisíteniük, ezeket később szépen rekonstruálták, és ugyanígy jártak el a koreai háború után is. A palota épületei közül a pagodát és a két emeletes tróntermet mindenképp érdemes felkeresni. Szintén a palota területén találjuk a Népi Múzeumot, mely a koreaiak mindennapjait hivatott bemutatni.

Szöul palotái közül említést érdemel még az 1014-ben épült Changgyonggung, mely hajdanán az uralkodó nyári palotájaként funkcionált, míg a japánok le nem rombolták. Érdemes megnézni, hisz itt találjuk a Koryo dinasztia korából származó csillagászati műszereket, egy csodás botanikus kertet és több szépséges kőhidat is. A gyaloghídon átkelve a palota túlfelén elnyúló Chongmyo kriptához jutunk, itt őrzik mind a 27 Yi dinasztiából származó uralkodó síremlékét. A város legszebb parkja a Tapkol, mely márvány pagodájáról kapta nevét. Különlegessége továbbá, hogy 1919-ben itt kiáltották ki a függetlenséget is.

A város híres parkjainak sorát gazdagítja a Namsan is, itt emelkedik a világ harmadik legmagasabb tornya, a Szöul-torony.

Ha komolyabb kikapcsolódásra vágyunk, keressük fel a Yongsan-gu katonai táborban található Hadtörténeti Múzeumot, ahol az elsőszámú nemzeti kincset, a Szöul főkapujaként szolgáló, 14. században épült Namdaemun Kaput is megtekinthetjük. Családosoknak kötelező célpont a kapu közelében fekvő Lotte World is, a helyi Disney-világ, ahol kicsi, nagy órákon át kedvére szórakozhat.

Ha a koreai vidéki életet szeretnénk egy kicsit behatóbban megismerni, a Skanzen felé vegyük az irányt, melyet legkönnyebben a Szöulból 20 percenként induló busszal közelíthetünk meg. A faluban minden hagyományos lakó-, mezőgazdasági és közigazgatási épület megtalálható, ráadásul konfuciánus iskolát, buddhista templomot és piacot is üzemeltetnek a múzeum területén. A falu több mint egyszerű turistalátványosság, az emberek valóban itt élnek és dolgoznak minden nap.

A keleti part demilitarizált övezetének védjegyei a sziklás csúcsok, a dús erdők, ezernyi vízesés, a strandok és az ősi templomok. Kellemes kirándulásokat tehetünk Belső-Sorakba, vagy felkereshetjük az Osaek meleg forrás környékét is.

Egészen a 10. századig Kyongju volt a Silla dinasztia fővárosa. Jelenleg egy kisvárosnak álcázott hatalmas szabadtéri múzeum. A város közepén, a Tumuli park hatalmas fallal körülvett területén 20 királyi sírt tekinthetünk meg. A nem sokkal messzebb fekvő Chomsongdae pedig Kelet-Ázsia egyik legrégebbi csillagvizsgálója. A várost átszelő folyó másik oldalán az ország legrégebbi síremlékét, az Onungot fedezhetjük fel, valamint az elegáns Posokjong Bower kertet. A Silla építészet legimpozánsabb alkotása kétségtelenül a Pulguska templom, mely a várostól 16 kilométerre fekvő sziklateraszokra épült. Az épület belső festményei Ázsia legszebb művészeti emlékei közé tartoznak. A templom fölött lévő Sokkuram Grottoról ülő Buddha szobor tekint le Kyongjura.

Közép-Korea legszebb nemzeti parkja a Songnisan Nemzeti Park. Látogatói számára a legnagyobb vonzerőt a Popchusa templom jelenti, mely az ország legnagyobb és talán leglenyűgözőbb ilyen jellegű építménye. 533-ban épült, ma is látható alakját 1624-ben nyerte el. Az ötemeletes pagoda mellett magasodik Kelet legmagasabb szobra, egy 33 méter magas Buddha szobor. Érdekessége, hogy a monumentális alkotást egyetlen hatalmas bronz tömbből készítették.

Aki a koreai konyha specialitásaira kíváncsi, aligha elkerülhető, hogy megkóstolja az alapját képező kimchit. A pikáns reszelt zöldséget chilivel, fokhagymával és gyömbérrel érlelik, rendeljünk bármit is, tányérunkon biztos ott fog tornyosulni a szokatlan köret. A nemzeti eledel viszont már egy fajsúlyosabb fogás, a pulgogi névre hallgató tüzes marha. A marhacsíkokat szójaszószban, szezámolajban, fokhagymában és chiliben pácolják, majd látványkonyha jelleggel asztaluknál, külön főzőlapon sütik meg.

A koreaiak legnépszerűbb utcai eledele a sós palacsinta, ezek közül is a pajon, vagyis a zöldhagymás palacsinta és a pindaeddok, a babos és sült disznóhúsos változat. A koreai társasági élet aligha lenne meg tea és a kávé nélkül, itt-tartózkodásunk alatt feltétlen próbáljunk ki a helyi gyógyteák közül néhányat. Ha mindenáron szeszes italt szeretnénk fogyasztani, a makkoli jipeket keressük, mely a kocsma koreai változata.

Időjárási adatok és előrejelzés Szöul: www.wunderground.com/global/stations/47108.html – télen hideg, nyáron nagy meleg, és ami meglepő lehet, hogy a helyiek tudnak Magyarországról.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Mennyibe kerül az utazás Dél-Koreába?
Mennyibe kerülnek a hotelek ott?

Koreai fő települések szállás ajánlat darabszáma online (2013-as adat): Szöul 492, Busan 123, Incheon 70, Jeju City 46, Seogwipo City 45, Gyeongju 31, Daegu 12, Sokcho 7, Suwon 32, Goyang 4, Yeosu 1, Daejeon 3, Bucheon 8, Chuncheon 2, Seongnam 4, Yongin 3, Changwon 2, Ulsan 3, Gunsan 3 és Andong 1. Továbbá 2015-ös friss lista: Puszan, Csedzsu, Szogüpho, Incshon, Kjongdzsu, Jeonju, Szuvon, Szokcsho, Tegu, Phjongcshang, Kvangdzsu, Tedzson, Kojang, Kangrung, Hwaseong, Cshonan, Ulsan, Namhae, Cshuncshon, Gunsan, Mokpho, Cshangvon, Szongnam, Yeosu, Suncheon, Phohang, Andong, Idzsongbu és Tonghe.

Régiók szerint: Busan metropolisz 123, Csedzsu-sziget 91, Daegu metropolisz 12, Incheon Metropolitan City 70, Kangvon 19, Kjonggi 32, Kjongszang 2 és Szöul (különleges igazgatású város) 492.

Szólj hozzá!

3 hozzászólás : "Dél-Korea szállások, nevezetesség és leg-leg utazás tervek"

Visszajelzés
avatar
marcsi51
Vendég

Meglepő, hogy az ország 30 év alatt fejlődött a világ egyik leggazdagabbjává. Talán érdemes lenne a “receptet” tanulmányozni! Az állampolgárok szorgalma bizonyára az első helyen áll a siker elérésében és az oktatásnak is fontos szerepe lehet. A kulturális élet is gazdag, különösen a filmművészet.
Felkeltette az érdeklődésemet ez a kis ország!

Mária
Vendég

Nagyon szeretném látni és megismerni ezt az országot.Egyetértek marcsi51-el

chris
Vendég

Egyszerűen fantasztikus ez a nemzet, kár, hogy ebbe az országba születtem, egyszer valamikor szeretném, én is látni ezt a kulturális sok színű országot.

wpDiscuz