Alghero nevezetességei, látnivalók

Északnyugat-Szardínia homokstrandjai fenyőerdőkben rejtőznek. A legfőbb vonzerőt azonban Alghero jelenti, az egyetlen üdülőhely a szigeten, amelynek egyedi arca és saját történelme van.

A középkori falakkal körülvett óvárosban elvarázsolt világba csöppennek: a macskaköves sikátorokat magas, zsalugáteres házak szegélyezik, melyeknek faláról potyog a vakolat. A környék legjobb strandja a Spiaggia di Maria Pia, és népszerű hajókirándulás visz el a Grotta di Nettunóhoz, egy magasba tornyosuló, megdőlt sziklafal lábánál húzódó barlangrendszerhez. Sassari 45 perces kocsiút a szárazföld belsejébe. Ez a sziget második legnagyobb városa, ahol kellemes utcák húzódnak a hivalkodó, neogót Piazza d’Italia és a barokk homlokzatú székesegyház körül. A nagy régészeti múzeum Cagliari után a legjobb alkalmat kínálja, hogy elmerüljenek a nuráge-kultúra rejtelmeiben.Szardínia drámai szépségű belső vidéke a sziget történelmi és kulturális központja. Érdekesebb város nincs a környéken.

Nuorót a régió fővárosát mindössze néprajzi múzeumáért – Museo della Vita e delle Tradizioni Sarde – érdemes felkeresni. Tőle délre igen kellemes a vidék, a hegyoldalakban intenzív szőlőművelés folyik, és olajfaligetek is sorakoznak. Sokan a Su Gologone hotelben szállnak meg Oliena mellett, ahol élvezhetik a szárd konyha finomságait, és szervezett kirándulásokat tehetnek a hegyek közé. Az országút mentén fekszik a barátságtalan, de izgalmas Orgosolo, Barbagia banditáinak fészke, ahol a főutca falainak minden tenyérnyi helyét antikapitalista graffityk borítják. Innen lélegzetelállító, hosszú és magányos út vezet délre, az SS 125, amely idegborzolóan kígyózik a hegyoldalban Dorgali és Arbatax között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük