Alghero látnivalók útikalauz tippek és történelme

Alghero fotó
Északnyugat-Szardínia homokstrandjai fenyőerdőkben rejtőznek. A csodás Riviéra, a La Riviera del Corallo partszakasz fontos része, Fertilia, Maristella és Tramariglio mellett. A legfőbb vonzerőt azonban Alghero jelenti, az egyetlen üdülőhely a szigeten, amelynek egyedi arca és saját történelme van.

A középkori falakkal körülvett óvárosban elvarázsolt világba csöppennek: a macskaköves sikátorokat magas, zsalugáteres házak szegélyezik, melyeknek faláról potyog a vakolat. A környék legjobb strandja a Spiaggia di Maria Pia, és népszerű hajókirándulás visz el a Grotta di Nettunóhoz, egy magasba tornyosuló, megdőlt sziklafal lábánál húzódó barlangrendszerhez. Sassari 45 perces kocsiút a szárazföld belsejébe. Ez a sziget második legnagyobb városa, ahol kellemes utcák húzódnak a hivalkodó, neogót Piazza d’Italia és a barokk homlokzatú székesegyház körül. A nagy régészeti múzeum Cagliari után a legjobb alkalmat kínálja, hogy elmerüljenek a nuráge-kultúra rejtelmeiben.Szardínia drámai szépségű belső vidéke a sziget történelmi és kulturális központja. Érdekesebb város nincs a környéken.

Nuorót a régió fővárosát mindössze néprajzi múzeumáért – Museo della Vita e delle Tradizioni Sarde – érdemes felkeresni. Tőle délre igen kellemes a vidék, a hegyoldalakban intenzív szőlőművelés folyik, és olajfaligetek sorakoznak. Sokan a Su Gologone hotelben szállnak meg Oliena mellett, ahol élvezhetik a szárd konyha finomságait, és szervezett kirándulásokat tehetnek a hegyek közé. Az országút mentén fekszik a barátságtalan, de izgalmas Orgosolo, Barbagia banditáinak fészke, ahol a főutca falainak minden tenyérnyi helyét antikapitalista graffityk borítják. Innen lélegzetelállító, hosszú és magányos út vezet délre, az SS 125, amely idegborzolóan kígyózik a hegyoldalban Dorgali és Arbatax között.

Mindenképpen látogatásra méltó épületekről egy lista:
Palazzo de Ferrera, poi Palazzo del marchese d’Albis, Palazzo del Pou Salit, Palazzo Peretti, Palazzo Guillot, Palazzo Carcassona, Palazzo Arbosich, Palazzo Machindi gusto barocco sabaudo, Palazzo Serra
del periodo neoclassico illetve a Palazzo Lavagna, Civico, Balata, Simon és a Teatro Civico (színház).

Alghero Fontos források és elérhetőségek:
it.wikipedia.org/wiki/Alghero – olaszul több mint rövid útikalauz részlet, adatok, tudnivalók, helyi építészet, templomok, helyi kultúra, földrajz és klíma, időjárási rekordok, a története jól összeszedetten.
– Magyarul a Wikipedia még kiegészítésekre szorult erősen 2019-ben, lásd. ITT.
– Angolul természetesen a tengeri kikötőről és a repülőtérről is információk: en.wikipedia.org/wiki/Alghero.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Helyi turisztikai portálon minden együtt a szállás és a gasztronómiai kínálat is angolul és olasz nyelven: www.algheroturismo.eu/en/.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.