Afganisztáni fotók, élet-képek

Ázsia középső részén szárazfölddel körülölelt területen találhatjuk meg Afganisztánt, amelynek pontos neve: Afganisztáni Iszlám Köztársaság. Fővárosa Kabul, és megtalálhatjuk azonos nevű folyóját is a térségben.

Az ország éghajlata igen változékony, nagyrészt kontinentális, de más területen mediterrán, hegyvidéki és sivatagi éghajlat is megtalálható. Az időjárás többnyire száraz, esővel csak három hónapig találkozhatunk, márciustól májusig.

Ahmad Sah Durrani alapította az államot 1747-ben. Sokan próbálták meghódítani a területet, több – kevesebb sikerrel. A háború jellemzi az országot, ami jelenleg is tart. Gyakorlatilag az ország nem biztonságos. Az ott élő emberek is rossz, nyomorúságos körülmények között élnek.

Afganisztán területe hatalmas : 652 225 négyzetkilométer. Az országot kevés kivétellel muzulmánok lakják. Hivatalos nyelv az afgán, de más nyelvek is megtalálhatók. Gazdaságilag nagyon szegény ország. A földművelés és pásztorkodás a jellemző a megélhetéshez.
Az igazságszolgáltatást három részre bontották, a törvényhozásra, a végrehajtásra és a bíróságra. Vallása muszlim, ami az egész országra jellemző. Nagyon elenyésző a más vallású népcsoport.

Politikailag elég rendhagyó ország, ugyanis nem volt folyamatos irányítás alatt senki kezében. Mindenki abból élt, amiből tudott. Leginkább ez is lehetett a gyökere az állandó háborúzásnak, hogy nem volt használható törvény és fegyelem. A törzsi háborúk csak nehezítették a helyzetet.

Afganisztán önálló államként csak 1901 – től létezett. Történelme során nem találunk mást csak harcokat, más országok által történt sikertelen meghódításokat. Csodával határos módon a haderővel bőven felszerelt támadó országok sem tudták tartósan meghódítani és birtokba venni Afganisztánt.

Amikor az Afgánok Szovjetunióval szövetséget kötöttek, sok országnak rosszul esett ez a hír. Az Afgánok fejlett fegyvereket és katonákat kaptak szövetségeseiktől. Folytatódtak a harcok, majd 1989 februárjáig az oroszok kivonultak az országból.

1992 áprilisában létrejött az Iszlám Köztársaság, de a háborús helyzet a mai napig is fönnáll. Afganisztánba repülőgéppel juthatunk el könnyen pl. a Budapest-Frankfurt-Kabul járatokon.

Mezőgazdaság, ipar stb. adatok ITT.

Még több történelem ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük