A firenzei műemlék táj

Firenzét teljes joggal nevezik bejárható műalkotásnak. 65 múzeuma van, 69 művészettörténeti szempontból jelentős temploma, 85 palotája, számtalan kútja, emlékműve, szobra – nincs még egy város, ahol viszonylag kis területen ilyen bőségben lenne jelen a művészet. „Firenze olyannyira telis-tele van a legkülönfélébb művészeti ágak szépséges alkotásaival, hogy hónapokon át lehet gyönyörködni benne” – írta Adolf von Hildebrand német szobrász és építész.

A csodálatos épületekből ki-alakított városképet a fölé-magasodó Santa Maria del Fiore vörös tégla és fehér márvány kombinációból kialakított kupolája A templom épitéséhez a XIII. század végén fogtak hozzá. A 25 000 tonna súlyú és 115 méter magas kupolát – Brunelleschi örök időkre zsinórmértéknek számító műremekét – csak a XV. század 30-as éveiben fejezték be; az azon elhelyezkedő lanternát végül 1461-ben.

A Campanile, a harangtorony építését Giotto kezdte meg 1334-ben. Az eredetileg a Dómot és a Campanilét díszítő szobrok jó részét műemlékvédelmi okokból elszállították, és azokat a közeli Dóm Múzeumban (Museo dell’Opera del Duomo) tekinthetjük meg. Ezek között van Andrea Pisano 16 prófétája és szibilla, Donatello és mások számos alkotása, Michelangelo Pietája, továbbá Battistero, a Keresztelőkápolna kapuját borító bronzveretek. Ez a Dómmal szemben található nyolc-szögletű, fehér márvány Keresztelő- kápolna (Battistero San Giovanni) a XI. században épült. Belül csodálatos színes márványpadozatot találunk, s nemkülönben elbűvölő a kupola belső mozaikborítása. A kápolna legismertebb része azonban az ó- és újtestamentumi jeleneteket megörökítő három bronzkapu, csodálatos figuráival. A déli bejárat Andrea Pisano alkotása 1330-ból, Lorenzo Ghiberti 1424-re készült el az északi kapuval s ugyancsak ő alkotta meg a keleti kaput, a Porta del Paradisót – a Paradicsom kapuját – 24 évi munkával.

Aki még mindig nem telt el az építőművészet alkotásaitól, annak szíve még erősebben kezd verni, ha belép a Bargellóba. A XIII. századi hatalmas palotában adtak otthont Olaszország leghatalmasabb szobormúzeumának, melyben olyan csodálatos: alkotások találhatók, mint Donatellótól a két Dávid-szobor vagy Michelangelótól a Brutus és a Mámoros Bacchus. Nagyon sok műalkotást hoztak el ide eredeti színhelyéről. A legismertebb eredeti alkotás – melynek eredeti helyén ugyancsak másolatot találunk – a Galleria dell’ Accademiába vonzza a Firenze-látogatókat. ez pedig Michelangelo 4,10 méter magas márványszobra, a Dávid. Michelangelo Buonarroti tisztelői városnéző sétájának további állomásai a San Lorenzo-templom, a Medicieknek az Új sekrestyében levő síremlékeivel, valamint a Casa Bounarroti. A Bounarroti család egykori lakóházában ennek az univerzális lángésznek a fiatalkori munkái láthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük