Zirc látnivalói, őszi programok és szálláshely

Zirc, a Bakony fővárosa a feltöltő természeti értékek, a történelmi épületek és a kulturális értékek tökéletes elegyével vár minden látogatót. Ha pihentető üdülésre vágynak, ez a város tökéletes választás.

Az egyik leghíresebb látnivaló a Barokk Apátsági Templom. Az apátságot 1182-ben III. Béla alapította, s a XIV. század közepéig illetve a XV. század elejéig virágzott, s a magyarországi ciszterci apátságok között rendkívül jelentős szerepet töltött be. 1733-ra épült fel az egyemeletes monostor – közvetlenül a mai templom melletti szárnyak. Eredetileg belseje sötét volt, a restaurálás után azonban világosabb belső teret kapott a templom. A szószék közelében az északi oldalfalba építve látható az a feliratos kő, amely Imre király (1196-1204) oltáralapításáról tanúskodik. A legértékesebb tárgyak a Maulbertsch oltárkép és az orgona. Az épületben egy emlékkönyvtár és múzeum is működik, mindössze jelképes összegért látogatható.

A Ciszterci Apátság Temploma szintén nevezetesség, a barokk stílus jeles képviselője. Belülről egy gazdagon díszített cukorkára hasonlít, a rózsaszín-fehér színek dominálnak, illetve természetesen az arany.

Megismerhető részletesebben a táj növény- és állatvilága, geológiája a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, amely hazánk elsőként alapított természetrajzi múzeuma. Láthattuk Magyarország ritka ásványkincseit az ásványkiállításon, de különböző terráriumok és akváriumok is vannak. A számomra legizgalmasabb része a kiállításnak azonban a Jégkorszaki óriások a Bakonyban című tárlat volt, ahol mamut leletek kerültek kiállításra. A belépő nagyon kedvező árú, a felnőtt jegy 500Ft, a diák ennek a fele.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház a zirci születésű híres magyarságkutató etnográfus, nyelvtudós szülőházában kapott helyet. Az életútját és tudományos kutatásait, valamint Zirc és a Magas-Bakony helytörténeti, néprajzi tárgyi emlékeit, szellemi értékeit őrző múzeum minden nap nyitva tart. A múzeum az ázsia-kutató szülőházában, a Dubniczay-házban van berendezve.

Szintén Reguly Antal nevét viseli a nemzetközi hírű Műemlékkönyvtár. Nagyon sok, egészen a 15. századig visszamenő kötet található itt. Különleges ritkaság a Thuróczy krónika augsburgi kiadása, vagy Werbőczy Hármas könyvének kolozsvári nyomtatása. A Nagyteremben a könyvek mellett érdemes figyelni magát a termet és a berendezést.

Ingyenesen látogatható múzeum az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye, ahol a múlt mezőgazdasági eszközeit mutatják be. A munkagépek között sok országosan egyedülálló, máshol nem fellelhető.

A természeti értékek szintén hívogatóak a városban. A Zirci Arborétum kötelező látnivaló minden ide látogatónak, világszínvonalú fáskert-gyűjtemény látható itt. Bár a kert nem természetes úton alakult ki, a ciszterci rend alapította. A 400 méteres magassággal az ország legmagasabban fekvő arborétuma, ahol nemcsak hazai, hanem több kontinensről származó növényeket csodálhattunk meg. A park hangulata nagyon kellemes, pihentető, kamarahangversenyeket is rendeznek itt.

A zirci Mayer-tó szintén szép, a helyiek kedvelt horgásztava. A tó és környéke nagyon csendes, nyugodt sétát tehetnek itt. Ráadásul lehet, hogy egy finom ponttyal vagy keszeggel térnek haza. Nyáron kempingezésre és a kialakított főzőhelyeken bográcsozásra, télen a tó jegén korcsolyázásra is lehetőség van.

Ha van kedvünk játékosan megismerni a várost, remek lehetőség erre az interaktív program, melynek keretében úgy kell végigmennünk a nevezetességeken, hogy közben egy feladatlapot töltünk ki velük kapcsolatban. A különböző túraútvonalak és feladatok nem maradnak jutalom nélkül, a nyereményünk különféle kedvezmények formájában kapjuk meg.

Több kulturális program is várja a vendégeket. Szeptember 19-én a Templomok éjszakája, október 25-én orgonakoncert, november 14-én Szent Márton napi Újbor Ünnep kerül megrendezésre. A Templomok Éjszakáján különböző helyszíneken vehetünk részt szakvezetéseken, koncerteken, és egyéb programokon.

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak online: Zirc szállások, minden ajánlat ITT. Zirci hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

Szálláshelyeket és azok részletes leírásait olvashatják a város hivatalos honlapján közvetlen elérhetőségekkel. Tündér Farm – Tündérmajor, Király Vendégház és Vedéglő (étterem), Hotel Forest Hills 4****, Rézkakas Fogadó, Horváth Kert Vendégház.

Zirc közelében szálláshely továbbá: Szarvaskút Hotel, Bóbita Háza, Jázmin Panzió, Bakonyi Mesekastély, HILWA Vendégház, Hóvirág Panzió stb.

Képes ízelítő, élménybeszámoló előtt:

Budapest központja és Zirc távolsága kb. 120 km autóval, 2 és fél órás út.

Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.