Wrekin

Wrekin magassága: 396 m
Kora: 566 millió év
SHROPSHIRE, ANGLIA
A Telford melletti Wrekin-dombot Shropshire-ben Anglia legöregebb dombjának tartják, amely többek közt J. R. R. Tolkient is megihlette híres regényében. A Gyűrűk Urában szereplő Középfölde leírásához. A 396 méter magas domb vulkanikus kőzetből áll. A prekambrium legutolsó időszakában, mintegy 570 millió évvel ezelőtt Nagy-Britannia déli része közel volt a déli sarkkörhöz. Shropshire-t sekély vizű tenger borította, és a földrengések jelentős törésvonalakat alakítottak ki itt.
A Wrekin nagyon közel van a legnagyobb, a híres Church Stretton törésvonalhoz. A hely, ahol a vulkáncsatorna a Wrekin anyagát, az olvadt sziklát és hamut lerakta, ismeretlen, de egy ősi legenda őrzi a Wrekin keletkezését. Két walesi óriás földhalmot épített magának, hogy legyen hol lakniuk, és amikor elkészültek, összevesztek rajta. Az egyikük domb alá temette a testvérét. A helyiek azt állítják, hogy az éj csöndjében ma is hallani a bezárt óriás nyögdécselését.
A Wrekin igazi csaták színtere is volt. A bronzkortól az első századig a kelta cornovii törzs központi erődítménye állt itt. A dombi erőd utolsó ura Virico volt. Amikor a rómaiak legyőzték a keltákat, az iránta való tiszteletből Viriconiumnak keresztelték a közeli erődöt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük