Cheddar-Szoros

Cheddar-szoros kora: 18.000 év
Sziklák kora: 280-340 millió év
Hegyszoros mélysége: 113 m
SOMERSET, ANGLIA
A legenda szerint a dél-angliai Észak- Somersetben egy feledékeny fejőlány véletlenül kint hagyott egy sajtár tejet hűlni a Cheddar-szoros barlangjában. Itt egész évben 7°Ca hőmérséklet. Mire a lány visszatért, a tej ízletes anyaggá alakult át így született meg a cheddar sajt.
A Cheddar-szoros meredek, szűk mészkő hegyszoros Cheddar városa mellett, a Mendip- dombságot szeli át. Nagy sziklák veszik körül.
Ez Nagy-Britannia legnagyobb hegyszorosa, legnagyobb mélysége 113 méter, és évente mintegy 300.000 látogatót vonz. A hegyszoros sziklái a karbon időszakból származnak, 280—340 millió évvel ez előttről. Maga a szoros kb. 18 000 éve alakult ki, amikor a gleccserek Nagy- Britannia-szerte elolvadtak, és az így felhalmozódott, hatalmas mennyiségű víz erodálta a mészkövet. Ma kanyargós út vezet át a szoroson, ez jelzi az egykori folyó medrét.

A Cox’s Cave-et (Cox-barlang) 1837-ben fedezték fel kőfejtés közben. Hét kicsi, de annál szebb barlangkamrából áll, melyeket alacsony boltívek kapcsolnak össze. 1893-ban találta meg R. C. Cough a később róla elnevezett barlangot. Itt állnak a Fontsnak nevezett sztalagmit sorok, melyek a dombba nőnek bele. A Gough’s-barlang bejárata alatt közvetlenül egy föld alatti folyó bukkan fel (a Cheddar Yeo) a gleccser elolvadt jegének maradványa, mely egykor a barlangokat is kivájta.
A Cheddar-barlangok már nagyon korán menedéket nyújtottak az embereknek. Bizonyítékok vannak rá, hogy a kőkorszakban is emberi tevékenység zajlott itt, ezt a felső, késő paleolit kori maradványok igazolják. Az ember ekkor, mintegy kétmillió éve, a pleisztocén korszak hajnalán kezdett kőszerszámokat használni. Itt, a Cheddar-barlangokban találtak rá Nagy-Britannia legöregebb teljes emberi csontvázára is: a 9000 éves cheddari emberre. A fejőlány biztosan büszke lett volna magára, ha tudja, milyen nagy hagyományokra tett szert itt a sajtkészítés, amely immár 800 éve folyik. II. Henrik király a cheddari sajtot Anglia legfinomabb sajtjának nyilvánította. I. Károly uralkodásának idejére az udvari kereslet oly nagy lett a cheddari sajt iránt, hogy nem tudtak eleget gyártani belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük