Várna szállás, hotel és apartman nyaralás keresés tipp

Várna

Варна cirill betűkkel Szófia és Plovdiv után Bulgária harmadik legnagyobb városa, jelentős kereskedelmi, kulturális és turisztikai központ. Utóbbit felkapott nyaralóövezetinek, elsősorban az Aranyhomoknak, az Albénának és a Napospartnak köszönheti a Fekete-tenger partján fekvő város. Karban tartott épületeinek és teraszos vendéglőinek köszönhetően a legnyugatiasabb hangulatú város címét odaítélték neki.

Várna hotelek, gyors szállás kereső, jó egyéni és kis csoportos árak/ajánlatok az interneten: Szép hotelek, szálloda foglalása Várnában magyarul ITT. Garantáltan jó árak a felsorolt szállások esetén, kényelmes és gyors internetes szállásfoglalás. Félpanzió és all-inclusive ellátás kérhet teljesen egyedileg, egyénileg. Várna szálláshelyek internetes ajánlója nagyon jól működik, olcsó és a 2-3-4-5 csillagos, olcsó és a luxus (elit) kategória foglalható. Kiváló családi, kis panzió (szálloda), kiadó lakás és apartman házi szállás lehetőség várja az ide látogatókat kedvező áron.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű várnai szállások, kiemelten kedvelt hotelek Várnában:
Hotel Acropolis ** ITT (reggelivel szobák elérhető áron, pl. 22 m²-es szobában 4 éjre 176 euró 2 főre szeptemberben, közel a homokos szép tengerparti strandhoz)
– Modus Hotel (ingyenes wifi internet, lakosztály, deluxe és normál szobák, modern bútorok, tiszta)
– Graffit Gallery Design Hotel 5*****(öt csillagos luxus, 55 szobás elegáns ház, nemdohányzó, tengerpart 400 méterre)
– Hi Boutique Hotel 3 *** (24 szobás stílusos ház, közel a városközponthoz)
– Hotel Oceanic 3 *** (igényes szálloda a központban a bevásárló negyedben, 12 vendégszoba)
– Capitol Hotel 4**** (-lehetne kényelmesebb, amúgy kiváló, közel a park és a tengerpart)
– Alen Mak Apartments (önellátó konyhás apartman, kiadó lakás)
– Varna City Apartment Star (2016. óta foglalható, 90 m²-es két hálószobás 4 fős kiadó lakás)
– Ameli Apartment (78 m²-es, 2015.-től online viszonylag olcsó szálláshely)
– City Studio (kimondottan olcsó 22 m²-es 2 fős egység)
– Best Western Prima Hotel (jó elhelyezkedés, profi személyzet, étterem, rendezvény termek csoportoknak, eskövők)

Városok további közeli szálláshelyek: Saints Constantine & Helena 7.8 km 23, Aranyhomok 12.3 km 60, Kranevo 16.9 km 6, Rogachevo 20.2 km 1, Albena 22.9 km 32, Balchik 30.1 km 21, Byala 37.2 km 2, Dobrich 39.5 km 1, Kavarna 41.5 km 5, Obzor 44.6 km 9, Monastir Stânt Nicolae 53.0 km 1 és Kosharitsa 54.8 km 3. Továbbá ill. magyarul: Szent Konstantin és Elena, Bliznaci, Preszelci, Oszenovo, Vinica, General-Kantardzsievo, Galata, Zdravec, Ravna Gora, Asparukhovo és Sztrasimirovo.

Minden online hotel (elit illetve olcsó szállás) ajánlatának kigyűjtése: Várna szállások minden ajánlata online ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

Graffit Gallery Design szálloda különleges szoba

Fürdőszoba üvegfal mögött

Repülőterek távolsága a belváros központjától légvonalban: Várna (VAR) 7.6 km, Burgas (BOJ) 79.2 km. Több szálloda ajánlata tartalmazza a repülőtéri transzfer szolgáltatást is, máshol ez külön fizetendő.

Magyar útikalauz, Várna nevezetességei:
Várna magyar vonatkozása, hogy a híres, 1444-es várnai csatában itt vesztett ütközetet Hunyadi János a törökök ellen. Ma egy ilyen határvárossal kiegyeznénk.

Történelem útikalauz, a város története röviden:

Európa egyik legrégebbi városának első lakói a trákok közül kerültek ki, akik Odesszosznak keresztelték el a helyet. Őket az i. e. 6. században a görögök követték, akik fontos kereskedelmi ponttá tették a várost. Várna görög nekropolisza egyébként ma megcsodálható. A görögöket a rómaiak váltották fel a térségben, majd a 7. században szászok érkeztek a területre. Várna nekik köszönheti mai, holló feketét jelentő nevét. A középkorban egymást váltva a bizánciak és a bolgárok uralkodtak a városban, majd a 14. században oszmán törökök foglalták el. A várnai csatára, mely II. Murád szultán győzelmével végződött, 1444-ben került sor. Várna a krími háború folyamán játszott igazán fontos szerepet, ekkor az oroszok több ízben megostromolták, a 19. század végén végül bolgár kézre került. Az egyesített Bulgáriát végül 1885-ben kiáltották ki az Euxinográd palota parkjában.

Nevezetesség, látnivalók tipp:
A városfelfedező túrát érdemes Várna jelképénél, az impozáns, ortodox Szűz Mária Mennybevitele-katedrálisnál kezdeni, melyet a városközpont Cirill és Metód terén találunk. A templom őse a 15. században épült, majd a 17. században bővítették ki, de a jelenleg látható, háromhajós egyházi épület csak a 19. században készült el. Ha felejthetetlen élményekkel szeretnénk gazdagodni, érdemes egyszer vasárnap vagy ünnepek alkalmával felkeresni a katedrálist, a templom férfikórusa ugyanis ilyenkor lenyűgöző előadásban részesít minket.
Várna kiemelkedő látnivalóit gazdagítják a Balkán-félsziget legnagyobb, 7000 négyzetméteres római fürdőjének romjai, melyek az i. e. 2. század óta javarészt épen állnak. Így, ha ellátogatunk a maradványokhoz, alkalmunk nyílhat az egykori fürdőtermek és öltözők közt sétálva beszívni egy kicsit a múlt hangulatát.

A Várnától mindössze 8 kilométerre fekvő Euxinográd palotát, nemcsak történelmi jelentősége miatt érdemes felkeresni. Az 1882-ben emelt palota szépsége, mely Ruplmayer osztrák építésznek köszönhető, már önmagában kiérdemel egy látogatást. Ha ez nem volna elég, a stílusában a látványos francia kastélyokra emlékeztető épület parkjában, ráadásul egy közel 300 növényfajt felvonultató kertet megcsodálhatunk.

Magyar vonatkozása miatt egyetlen turista sem hagyhatja ki a várnai csata színhelyét, és a város déli részén található emlékművet. Nemcsak I. Ulászló király előtt hajolhatunk meg, akinek porai az egyik tömegsírban nyugszanak, a kápolna kőoltárában, a csatában elesett hősök felé leróhatjuk tiszteletünket. Az emlékparkot a várnai katedrálistól félóránként közlekedő busszal megközelíthetjük.

Várna városközpontja és a tenger fogja közre a Morszkata gradina névre hallgató, 80 hektáros tengeri parkot, melyet a 19. század végén létesítettek. A park leginkább a Margitszigetre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt találjuk a tengerpart legnagyobb állatkertjét, az Aquáriumot, valamint a Természeti és a Haditengerészeti Múzeumot. Ráadásul a park egyes részein strandolni lehet. Várna múzeumainak sorából kiemelkedik még a Régészeti Múzeum, illetve a város 1984-ban épített delfináriuma, mely hajdan a világ legnagyobbja volt. A Primorski park delfináriumában egy delfincsalád játékos előadását, mutatványait élvezhetjük végig. A várnai Aquapolisokban mindezen felül óriási, kanyargós csúszdákról csúszhatunk le. A kicsiket külön gyermekmedence várja, a szülők pedig a fürdőmedencékben kialakított bárok nyugalmát és koktéljait élvezhetik.

Ha könnyedebb élvezetekre vágyunk, vásárolni, vagy szórakozni szeretnénk, a városközpont széles sétálóutcája, az ulitsa Knyaz Boris I felé vegyük az irányt. Butikokat, éttermeket, hangulatos kávézókat és utcai Bagamériket, akik nem gombócra, grammra mérik a fagylaltot, ugyan nemcsak itt, a Szlivinica nevű sétálóutcában találunk. Érdemes megkeresni továbbá a város piacát, mely a várnai Opera és az 1880-ban emelt Óratorony között bújuk meg. Ha tehetjük, az említett helyek bármelyikén járjunk egyet estefelé, ekkor nemcsak az élet nyüzsgőbb, a hangulatos kivilágítás sokat hozzátesz Várna szépségéhez.

Aki a helyi specialitásokat szeretné megízlelni, a fagylalt mellett, kóstolja meg a halételek bármelyikét, de az igazi különlegességnek számító bolgár csirkeragu levessel és a friss, ropogós, juhsajtos sopszka salátával sem lőhetünk mellé.

Várna tengerpartjain nem csupán a vízi sportok szerelmesei hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, legyen az a búvárkodás, vagy a vízisí, a homokos parton a  napfürdőzök második otthonukra lelnek. A bolgár Slatni Piassaci, vagyis a híres Aranyhomok még nevét finom, apró szemcsés aranyló homokjáról kapta, mely majd 4 kilométer hosszan fedi a partot. Az éttermek, bárok és szállodák mellett, gyógyhatású vízzel rendelkező gyógyhoteleket találunk erre.

Ha kaphatóak vagyunk egy hosszabb-rövidebb kirándulásra, érdemes felkeresnünk a várostól 18 kilométerre fekvő, kultikus helyként tisztelt Kő-erdőt, mely hat méter magas kőoszlopairól kapta nevét, melyeket a 19. században fedeztek fel. Vagy látogassunk el a 45 kilométeres távolságon belül található, román királyi üdülőhelyre, Balcsikra. Az egykor Romániához tartozó városnak, nemcsak kastélya és botanikus kertje lenyűgöző, a városka főutcájának klasszicista házai. A kastélyparkhoz a romantikus lelkeknek különösen megéri elzarándokolni. A legenda szerint ugyanis, aki Mária királyné kőtrónusába ül, menten szerelmes lesz.

Egyetem weboldala (Közgazdaságtan): www.ue-varna.bg/en/ – a tengerparti hangulat miatt érdemes lehet itt tanulni egy szemesztert, fél évet.

Szállodakereső, szállodák, kiadó szobák és apartmanok listája, és a szabad szobák árai: Szálláshelyek foglalása Várna városában magyarul ITT. Hotelkereső a piros linkre kattintva.

Zoomolható műholdkép és GoogleMaps térkép sok információval:
[geo_mashup_map]

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Időjárási adatok és előrejelzések: www.weatheronline.co.uk/Bulgaria/Varna.htm.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés