Umbriai művészek munkálkodása

Helyi művészek munkálkodása

Ugyanebben az épületben kapott helyet a Galleria Nazionale dell’Umbria, amely az umbriai festők legjelesebbjeit mutatja be, így Francesco da Rimini, Fra Angelico, Piero della Francesca és Pinturicchio munkáit. A múzeum szomszédságában áll a Collegio dél Cambio 15. századi épülete, amelyet Pe- rugino és tanítványai festettek ki, s amelynek 17. századi faberakásai is figyelmet érdemelnek.

A Corso Vannucci hangulatát leginkább este kaphatják el. Pihenjenek meg az egyik presszóban, és nézzék meg egymást alaposan a diákokkal. Végül pedig álljanak meg a Corso végében a Giardini Carduccinál, hogy kiélvezzék Perugia második legszebb látványosságát: a csillagfényben sziporkázó dombtetőket.

A várostól délre áll San Pietro temploma, amelynek 16. századi stallumaira egész bestiárumot faragtak a korabeli mesteremberek: kacsákat, krokodilokat és elefántokat. A közelben található a hodályszerű San Domenico. Ez az istenháza rejti magába az egyik legszebb olasz síremléket, XI. Benedek sírját, aki 1304-ben halt meg a városban, mert mérgezett fügét evett. A templomhoz csatlakozó kolostorban rendezték be a Museo Archeologicót, az etruszk fazekasság és fémművesség hatalmas gyűjteményét.

A városközponttól nyugatra találják San Bemardino templomát, melynek homlokzatán az angyalok és zenészek áttetsző lepleket viselnek; az embernek az a benyomása, mintha Mucha szecessziós posztereinek kőbe vésett változata előtt állna. A különbség csak annyi, hogy ez utóbbiak nem a 19. század végéről, hanem 1451-ből valók.

Kapcsolódó oldalak: www.gallerianazionaleumbria.it.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük