Trencsén – Trencin: hotel szálláshely ajánló Szlovákia

Trencsén (szlovákul Trencin) Szlovákia legjelentősebb városai közé tartozik, a Fehér-Kárpátok lábánál, a Vág folyó két partján fekszik, a Trencséni vár alatt terül el. Nevét a latin három számnévből kapta, mely a környék három sziklaormára épített Római Birodalmi erődítmény három kapujából ered. Számomra kedves emlék, jó, kellemes merengő érzés töltött el a városnéző séta során.

Trencin, Trencsény szállás keresés magyarul: hotelek, panziók teljes akciós árlista ITT – Keressen rá egy dátumra, és kattintsa végig a folyamatot, hogy lássa a foglalási feltételeket! Vendég vélemények, fórum lehetőség, képek, térkép és leírás. Panzió, apartman és egyéb luxus és turista szállások Trencsénben.

Városok, települések távolsága a környéken online szállás ajánlóval:
Nemsó (Nemšová) 9.6 km 1 Trencsénteplic (Trenčianske Teplice) 9.9 km 12, Máriatölgyes 13.2 km 3, Starý Hrozenkov 13.2 km 1, Žitková 14.4 km 1, Bojkovice 21.7 km 2, Vágújhely 22.2 km 2, Zayugróc 27.6 km 1, Ótura 27.6 km 1, Valašské Klobouky 27.9 km 1, Luhačovice 29.6 km 14 és Uherský Brod 31.7 km 1, Nová Lhota 33.1 km 1, Moravany nad Váhom 35.5 km 1, Piešťany 36.5 km 12, Hradčovice 36.9 km 1, Topoľčany 38.7 km 1 és Považská Bystrica 38.8 km 1.

Repülőterek távolsága légvonalban: Piešťany repülőtér (PZY) 34.1 km, Sliač repülőtér (SLD) 85.8 km és Ostrava – Leos Janacek repülőtér (OSR) 88.8 km.

Budapest és Trencsén, Trencin távolsága 213 km, de ezek zegzugos mellékutakat jelentenek elsősorban, amin 4 óra az út, ami az autópályákat kihasználva részben 3 órára csökkenthető az M1-esen aztán Pozsony után a szlovák fizetős autópályán.

Trencsén történelme, rövid története:
Először 179-ben említik, a vár sziklájába vésett feliratban a római légiósok ünneplik a kvádok felett aratott győzelmüket. 1302-től a Szlovákia csaknem egész területét uraló Csák Máté székhelye lett, ekkor fejlődött a leggyorsabban. 1405-ben Luxemburgi Zsigmond adományozott szabad királyi város rangot Trencsénnek. A térség fontos gazdasági és kereskedelmi központjává csak a 19. század második felében vált. Ekkor fejeződött be a Trencsént Zsolnával összekötő vasútvonal megépítése. Textil-, az élelmiszer- és a gépipara a 20. század második felére vált jelentősé.

Látnivalók, nevezetességei:
A város arculatát meghatározó, meredek hegyre épült Trencséni vár nemcsak Trencsén legjellegzetesebb látnivalója, egyszersmind a közép Vág mentének is. A várba vezető út mentén a világháborúban elesett hősök emlékére emelt Giskra János emlékmű maradványait csodálhatjuk meg, melyet a csehek 1918-ban erősen megrongáltak, mivel azon Hunnia nőalak ábrázolva volt. A plébánia templom alatt található városi hóhér háza, mely szintén izgalmas élményekkel szolgálhat a látogatóknak. A vár ma a 19. században alapított Trencséni Múzeum része. A Borbála-palotában a középkori nemesség életét megelevenítő fegyvereket és bútorokat, a Lajos-palotában a környékről származó őskori leleteket tekinthetjük meg. Ugyancsak a várszikla oldalán található az a felirat (Trencséni felirat), mely a rómaiak ősi jelenlétének állít emléket. Ez ma a Tatra Hotel épületének beüvegezett falmélyedésében olvasható. A vár nevezetes még hangversenyeiről, éjszakai tárlatairól és a várjátékokról, melyeket az év folyamán rendeznek itt. A vár udvarán található, 80 méter mély kút (Szerelem kútja) a turisták kedvelt célpontja, hozzá fűződik az egyik legmegindítóbb szlovák monda is. Eszerint a török Omar kemény négy évig vájta társaival a mészkősziklába a kutat, hogy kedvesét, Fatimát, az őt foglyul ejtő Zápolyaitól kiváltsa. A 17. században, barokk stílusban épült piarista templom, mely ma a Béke téren található, komolyzenei hangversenyeiről híres, melyek nyaranta kerülnek megrendezésre. Ha szép élményekkel szeretnénk távozni Trencsénből, a török támadások ellen épült várostoronyból érdemes még egyszer letekintenünk a városra.

A régi végvárból szép a kilátás, ahol a szlovák nyelvű idegenvezetésbe nem kapcsolódtunk be, a látvány és a kirándulás megérte a nagy utat.

Trencsént nevezetességei mellett persze kulturális eseményei miatt megéri felkeresni. Évről-évre Trencsén ad otthon Szlovákia legnagyobb, nyári zenei fesztiváljának, a Pohodának, mely Közép-Európai viszonylatban igen jelentősnek számít. A nemzetközi kiállítások sorából a Trencsén – A divat városa emelkedik ki, de a filmfesztivált sem érdemes kihagyni.

Ha Trencsénben járva kirándulni támadna kedvünk, felkereshetjük a közeli fürdővárost, Trenciaske Teplicét, de kellemes sétákat tehetünk a közeli Brenzina parkerdőben, ahová a város központjából juthatunk el könnyedén.

Szálláskereső, szállásfoglalás rendszer magyar nyelven: Trencén foglalható hotelek listája ITT, minden fajta ajánlat együtt magyarul.

Időjárása, előrejelzés (Észak-Szlovákia): www.wunderground.com/global/stations/11842.html.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Trencin, Trencsén városa több szálláshelyet is kínál. Az utazás blogon a történelmi áttekintő mellett térképet, időjárás előrejelzést és általános információkat is talál minden utazó. A régi végvárból szép a kilátás.

Utazás élménybeszámoló képek, kora tavaszi kirándulás fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.