Torino történelme még, utazási beszámoló 2.

Torinó 2. rész:

A híres torinói leplet a 15 századi márvány székesegyházban tekinthetjük meg, 2000. augusztus 26. és október 22. között, a jubileumi év alkalmával közszemlére tett csodát közel 2,5 millió turista csodálta meg.

A Piazza Castello tértől keletre emelkedik a Mole Antonelliana 160 méteres tornya, tetején a csillaggal, melyet a város zsidó közössége épített 1859-ben. Míg modern üvegliftjéből lélegzetelállító látvány esik a városra és az Alpokra, az alsóbb szinteken a csodálatos Nemzeti Mozimúzeum kincseit tekinthetjük meg.

A Királyi Palota barokk és rokokó stílusjegyeket viselő épületét jelentős fegyvergyűjteménye miatt érdemes meglátogatni, a Carignano-palota barokk épülete pedig arról nevezetes, hogy 1865-ben itt ülésezett először az olasz parlament.

Különösen magyar vonatkozása a Museo del Risorgimentónak van, itt tekinthetjük meg ugyanis a turini remete, Kossuth Lajos emlékszobáját. A hős államférfi az 1860-as évektől fogva állandóan Torinóban lakott, majd itt is halt meg 1894-ben. A Via dei Mille 22. számú házán az általa lakott lakosztály erkélyétől balra, emléktábla őrzi emlékét, melyet Torino városa a saját költségén állíttatott.

Torino neve a sportrajongók előtt sem csenghet idegenül, a városnak ugyanis két első osztályú labdarúgócsapata is van, a Torino F.C. és a Juventus. Valamint a 2006-os téli olimpiának is az olasz város adott otthont, ahogy 2006-ban itt tartották a világ eddigi legnagyobb szabású, háromnapos Vespa találkozóját is.

Még sok érdekességet meg lehet említeni a város kapcsán, amikre a következő cikkekben kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük