Stájerország nevezetességei, 2024-es utazás

Stájerország nevezetességei és látnivalói

Stájerország Ausztria egyik legszebb tartománya. A völgyek, szurdokok, alpesi legelők és tavak ideális túracélpontok, és semmivel sem maradnak el az emberkéz alkotta látnivalóktól. Pihenésképpen derítsétek fel a régió gasztronómiai remekeit!

A terület hosszú könyvek sorát érdemli, de magyarul kevés elérhető, és nem is újak azok az útikönyvek, amik elérhetőek. A lényeg, hogy itt évről-évre, télen-nyáron nagy a magyar vendégek száma.

Graz a tartomány székhelye, ahol a reneszánsz – barokk építészet izgalmasan keveredik a modern megoldásokkal. Ha nyitott vagy a formabontó művészetre, látogass el a csupa üvegből és acélból készült mesterséges szigetre: a Murinselre. A történelmi épületek értékét mutatja, hogy az óváros az UNESCO Világörökségének része.

Stájerország számos nagyszerű kirándulóhelyet kínál. A Grüner karszttavat a hegyekből lecsorgó, olvadó hó táplálja, mélysége elérheti a 10-12 métert. Kristálytiszta vize azonban őszre jelentősen leapad. Az alpesi tavak jellegzetes példái találhatók Salzkammergutban. A csodás látvány mellett lehetőséget nyújtanak hajókázásra, horgászásra és fürdőzésre. Az Almenland Natúrpark legnépszerűbb látnivalói a Kesselfall-vízesés, a Teichalm kalandpark, a Rába-szurdok és a Medve-szurdok. Utóbbi 24 zuhatagával Európa egyik leghosszabb vízeséses szurdoka.

Az építészeti emlékek közül kiemelkedik Ort vízikastélya, a Gallenstein várrom és a Kaiservilla, amely Ferenc József kedvenc üdülőhelye volt Bad Ischlben. A Wolfgangsee partján álló Búcsújáró templom gótikus oltára világhírű, Michael Pacher alkotása. Talán úgy gondolod, túl egyformák a múzeumok, templomok és erődök? A hallstatti Csontház bizarr izgalmai bizonyára téged sem hagynak hidegen! Miután a temető már nem tudta befogadni a holttesteket, a régieket időről időre kiásták, és a koponyákat kifestve, az elhunyt nevével ellátva itt helyezték újra nyugalomra. A popkultúra iránt érdeklődők élvezni fogják az Arnold Schwarzenegger Múzeumot.

Túrázni nem csak a felszínen ajánlott: a Lurgrotte az ország legkiterjedtebb barlangrendszere. Egy korábbi árvíz okozta omlás következtében már csak 2 kilométeres szakasza járható. Lenyűgöző élményeket ígér a Rieseneishöhle: a változatos formákkal rendelkező jégbarlang. A Mamuthöhle hatalmas tereiben járva a magasabb, magabiztos látogatók is törpének érezhetik magukat. Hallstatt tópartja, a sóbányája szintén vérbeli turistaparadicsomi látnivaló.

Ha csak átutazóban vagy, a Semmering-hágón keresztülrobogó vonatot akkor sem érdemes kihagyni. Európa első hegyi vasútja lélegzetállító panorámát kínál. A sínek mellett túraútvonal halad, és bár a fárasztóbbak közé tartozik, a kilátás minden fáradságért kárpótol. A Schafbergre felvezető fogaskerekű vasútról még szebb perspektíva nyílik.

A régió Ausztria fontos bortermő és gyümölcstermesztő vidéke, a Kr.e. 4. századtól gondoznak itt szőlőültetvényeket. Három borút közül választhatsz; a legrégebbi 1955 óta várja a látogatókat. Az újabb gyömölcsfa és bogyós gyümölcs ültetvények mellett (pl. arónia vagy füge) találunk itt többszáz éves alma és körtefákat (ősi-, hagyományos fajták), amik összesen annyi gyümölcsöt adtak már, amit elképzelni is nehéz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük