Srí Lanka, az egykori Ceylon-ra utazás: hotel szállás kereső

Srí Lanka

1972-ig Ceylon (Oroszlánsziget), (Sinhalese nyelven: ශ්‍රී ලංකා Śrī Laṃkā, Tamil nyelven: இலங்கை Ilaṅkai) könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén. 880 kilométerrel az egyenlítő felett, India partjaitól délre található. A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, miután kiűzetett a paradicsomból, a szigetet Ádám hídja köti össze Indiával, és a buddhisták szerint, Buddha is ide, a „Sugárzó országba” látogatott útjában az örök élet felé. Srí Lanka a maga 65 610 négyzetkilométerével kétharmad Magyarországnyi területű ország, fővárosa Colombo, állandó lakossága 20 millió fő feletti.

Szállodakereső, díjmentes szálláskereső, foglalás egyénileg gyorsan: Sri Lanka szálláshelyek – minden város így sem érhető el online, és egyre könnyebb az interneten az ügyintézés egyénileg.

Városok, jelentős települések a közelben, környéke szállás és turisztikai látványosság ajánlóval online: Kandy (13-15. századi főváros, központi rész a szigeten, fontos kulturális központ), Hikkaduwa, Negombo, Nuwara Eliya, Mirissa, Colombo (a mai főváros), Galle, Unawatuna, Ella, Weligama, Tangalle, Sigiriya, Bentota, Anuradhapura, Tissamaharama, Dambulla, Udawalawe, Mount Lavinia, Trincomalee és Katunayaka.

Sri Lanka turizmusa komoly fejlődést mutatott az előző évben (2015), a 11% körüli emelkedés után 2016-ban tovább nőtt a repülővel érkezők száma, Indiából, Angliából és Németországból érkeztek többen például. A kínai Újév időszakára is nőtt a foglalások száma (Január 27. – február 2.). A nemzetközi turisztikai kiállításokon, konferenciákon is dicsérő szavakkal illették a vonzerőt ilyen mértékben növelni tudó kis országot. Egy következő nagy vízparti fejlesztési projektjük a Lanka Patuna, kb. 450 strand területen dolgoznak a szolgáltatások és a szállás kapacitások bővítésén.

Története, történelme röviden:
Függetlené 1948-ban vált, addig brit gyarmat volt. Központját magas hegyvidék uralja, melyet széles, part menti síkvidék vesz körbe. Az itt bányászott grafit, csillám, valamint drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. Ami az ország mezőgazdaságát illeti, a trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek, a Ceyloni teát mindenhol ismerik a világon, és sokan élnek halászatból, jelentős a korall- és gyöngyhalászat, továbbá fakitermelésből. A sziget ipara elsősorban a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel. Srí Lanka tipikusan trópusi ország, ahol a száraz és a nagyon csapadékos évszak váltakozása mellett, a két monszun időszak befolyásolja az időjárást.

Őslakosai a veddák voltak, akiket az időszámításunk előtti hatodik században az Északnyugat-Indiából érkező szingalézek igázták le. Őket a tamilok követték, akik királyságot alapítottak a szigeten, az anuradhapurai királyság a 10. századig uralkodott, melyet a 12. századig fennálló pollonaruwai királyság követett. A portugálok az 1500-as években érkeztek, ekkor a szigeten három királyság állt fenn, Jaffna, Kotte és Kandy. A portugálokat a hollandok, majd az angolok követték, akik 1802-ben a szigetet brit koronagyarmattá avatták. Ekkor vált jelentősé a fűszer-kereskedelem. Ceylon 1948-ban válhatott a brit Nemzetközösség teljes jogú domíniumává, 1972-ben pedig kikiáltották a köztársaságot. Ceylont ekkortól fogva hívják Srí Lankának.

1960-ban itt választották meg a világ első miniszterelnöknőjét Siramavo Bandaranayike személyében, akit 1993-ban lánya, Chandrik Bandaranayike követett. Az utóbbi időben elég feszült a viszony a szingalézek és a tamilok között, a polgárháborúnak még nincs vége. Az etnikai és vallási zavargások viszont egyáltalán nem árnyékolják be a sziget turizmusát, a kilenc tartományra osztott Srí Lanka egzotikus partjaival, forró, fehér homokjával, hagyományaival, kulturális és történelmi emlékeivel, évről-évre egyre több látogatót vonz.

Ha Srí Lankára látogatunk az érintetlen kultúra varázsa bizton magával ragad bennünket, mindenütt ókori városok, paloták, templomok maradványait találjuk.

Srí Lanka egyik leghíresebb nevezetessége az 5. századi sigiriyai sziklaerőd, mely az anuradhapurai királyság időszakából maradt fenn. A 200 méter magas sziklát, ahová lépcsőkön kapaszkodhatunk fel, a síkság közepén találjuk. Félúton érdemes megállni, hisz itt találjuk azt a mesterséges barlangot, mely Srí Lanka egyedüli világi témájú freskóinak ad otthont. Az 1500 évvel ezelőtt készült, mennyei leányzókat ábrázoló festmények méltán híresek, mert a hajdani 500 freskóból mára mindössze 22 maradt meg. A sziklafestményeken túl, vízi kerteket és monumentális kőoroszlánokat találunk.

Anuradhapura és Pollonaruwa romjainak feltárását az 1890-es években kezdték meg. Ma mindkettő feltárt, látogatható romváros.

Srí Lanka szintén látványos és jellemző építményei, mellyel utunk során többször találkozhatunk, a víztározók, melyeket még a sziget ókori uralkodói építettek, hogy biztosítsák mind az öntöző-, mind az ivóvizet.

A víztározókon túl, Srí Lanka Buddha-szobrok nélkül sem lenne meg. Az ország szobrászatban régen és ma is dominált ez a fajta istenábrázolás. Buddhával nemcsak a parkokban, a templomokban, de még az útkereszteződésekben is találkozhatunk.

A sziget legnagyobb városa, a főváros, Colombo. Zajos és forgalmas ugyan, rengeteg látnivalója miatt nem érdemes kihagyni a városnézésből. Keressük fel híres Óratornyát, a Queen’s Houset, a Cinammon Kertet, valamint a nyüzsgő Pettah bazárt.

Az ország templomai közül a legrégebbi, és legnagyobb jelentőséggel bíró a Thuparama Dagoba. A maga több mint 100 méteres magasságával az ország legmagasabb épülete pedig a Jetavanarama Dagoba.

Az ország múzeumainak sorából kiemelkedik a Nemzeti Múzeum, mely széles időskálát átfogó történelmi gyűjteményéről nevezetes, valamint a Művészeti Galéria, ahol a helyi művészek által készített műalkotásokat ismerhetjük meg.

Családosoknak érdemes ellátogatni a Dehivala állatkertbe, ahol Srí Lanka állatvilágát ismerhetik meg, esténként pedig elefánt show-n részt vehetnek.

Érdemes felkeresni Anuradhapurát, itt találjuk ugyanis azt a fát, a Szent Bót, mely őse alatt ülve egykoron Buddha megvilágosodott.

A sziget legfejlettebb partszakasza Hikkaduwa, ha pihenni vágyunk, sütkérezni szeretnénk, ide látogassunk, az éttermek zömét itt találjuk. Szintén a pihenni vágyók paradicsoma Galle, mely csodás kikötőjéről és 1663-ban épült holland erődjéről híres.

A sziget legjobb strandjait dél-nyugaton, délen és dél-keleten találjuk. Ha csak a tengerpartra megyünk, elég a nyári öltözet és a fürdőruha. Mivel a záporokra mindig számítani kell, esőkabát, vagy esernyő legyen nálunk hosszabb utakon. A hegyekbe érdemes pulóvert vinni. A templomok és szent helyek pedig csak hosszú nadrágban, illetve térdet takaró szoknyában, mezítláb látogathatók, készüljünk fel erre.

Online hotel árak és keresés: Colombo hotel szálláshelyek stb. inkább angol oldalakon elérhető. Sri Lanka szálláshelyek ITT – minden város még így sem érhető el online, könnyen az interneten.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView
képek, fotók, kiváló minőségben: [geo_mashup_map]

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.