Savica vízesés, Száva-vízesés magyarul

Miért van az, hogy egy hely megdobogtatja a szívet?

Magassága: 50-80 méter
Vízesés forrása: Sava Bohinjka
GORENJSKA, SZLOVÉNIA

A Savica csupán egy a Triglav számos vízesése közül, a természeti csodák kedvelőinek körében azonban ez örvend a legnagyobb hírnévnek és népszerűségnek. Ez nem véletlen, engem is olyan érzések fogtak el a közelében, ami ritka, ritka mint telihold vagy egy magával ragadó letehetetlen könyv olvasási élménye.

Visszatérve a szívdobbanások kérdésére, nekem a vízeséshez vezető ösvényen voltak pozitív érzéseim, a természeti környezet, az erdei út, az erdő és a hely magával ragadott.

Utazás élménybeszámoló és látványos ízelítő képek:

Lépcsőzve alázuhanó vizét egy 19. századi szlovén költő, France Preseren tette halhatatlanná Keresztelő a Savicánál című romantikus poémájában, mely a szlovén nemzettudatot ünnepelte és sürgette az Osztrák-Magyar Monarchiától való függetlenedést. A vízesés Szlovénia Gorenjska körzetében található, melyet szívesen hívnak „zöld kertnek az Alpok oldalában”. A Savica egy forrás is egyben, vizei a közeli Komarca- szikla meredek falából törnek a felszínre. A környező terület 500 méterrel magasabban helyezkedik el, és számtalan földalatti csatorna szállítja a vizet erre a pontra. Egy 78 méteres egyszeri függőleges alábukás után a víz a Bohinj-tóba kerül, innen a Száva viszi tovább 1000 kilométerrel kelet felé, ahol is végül belecsatlakozik a Dunába.

A Bohinj-tó és környéke Szlovénia egyik legszebb vidéke. A Savica-vízesés elérése nem a nyúlszívűeknek való feladat, mivel a 20 perces út egy meredek fa lépcsősoron vezet. A közeli Bled városa nagy és luxus szállodákban is gazdag, ott nyáron nagyon pezsgő az élet.

Savica, száva vízesés

Száva-vízesés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.