Reykjavík szállás: utazás, hotelek Izland fővárosa

Reykjavík

Izland fő-, és legnagyobb városa, egyben a világ legészakibb fővárosa. Az Északi-sarkkörhöz közel, a Faxaflói-öböl partján fekszik, ezért a tél közepén csak négy órára jön fel a nap, nyár közepén pedig nem sötétedik be, egész nap világos marad. Vulkánkitörés előtt és után békésen élnek itt jégben, hidegben az emberek.

A teljes szálláshely kínálatot itt tekintheti meg: Reykjavík szálláshely ajánlatok minden kategóriából összegyűjtve ITT. Olcsó hostel, mini-hotel, apartman vagy luxus szállodai ajánlatok egy helyen kereshetőek gyorsan. A szállásfoglalás ingyenes, és itt a leggyorsabb az ajánlatok összehasonlítása.

Reykjavíkban és a környékén a teljes szállás kínálat, összes szálláshelyek ajánlat Izlandon: Hotelek Izlandon (Iceland) teljes városlista is ITT, minden település online szálloda, szállás kínálata.

Kb. 65 szálláshely, sok 4 csillagos és 1-2-3 csillagos hotelek: Reykjavik hotel kereső napi árakkal – Olcsó apartmanok és drága hotelek: CenterHotel Arnarhvoll, Reykjavik4You Apartments, Björk, Hilton Nordica és nagyon élő Hotel Holt. A korábbi vendégek élménybeszámolói, értékelései fórum szerűen itt a piros linkre kattintva érhetőek el. A legtöbbször a magánszállás szobákkal, kiadó lakásokkal találkozunk itt, amelyek minden igény kielégítenek, és közben a beavatnak a helyi élet szépségeibe. A belváros, a központ és a bevásárlónegyedek tele vannak ilyen lehetőségekkel.

1972-ben Reykjavík adott otthont a sakkvilágbajnokság döntőjének, melyet Bobby Fischer és Borisz Szpasszkij vívott egymással.

A város fiatal kőzetei még mindig állandó mozgásban vannak, így földrengésekre rendszeresen lehet számítani.

A város mai területén a legenda szerint elsőként Ingólfur Arnarson alapított települést 870-ben. Feltehetőleg az ő idejében adták a Reykjavík nevet, mely füstös öblöt jelent, ami a helyi hőforrásokra utal. Reykjavík csak 1786-ban emelkedett városi rangra, fejlődésnek a 18. században indult. Fővárosi rangra 1845-ben emelkedett. Az 1920-as, 30-as években a növekvő izlandi halászhajóflották már mind innen indultak, a város fő ipari tevékenysége a halászat volt, melye csak a Reykjavíkot elérő világválság tudott megszakítani, komoly munkanélküliséggel sújtva a várost. Reykjavík fejlődése csak a II. világháború után kaphatott ismét lendületet. Sokan, főként fiatalok költöztek a városba a vidéki területekről, melynek következtében Reykjavík a gyermekek városa lett, egyszerű faluból modern várossá vált. 1986-ban itt találkozott egymással Ronald Reagen és Mihail Gorbacsov.

A város jellegzetesen skandináv, tiszta, hűvös és elegáns. Míg a belvárosban kanyargós, patinás utcákat találunk, a külvárosokat kevésbé sűrűn építették be, így errefelé sok a füves terület, és park jó néhány akad.

A városfelfedező sétát érdemes az Óvárosban kezdeni, nemcsak, mert innen minden látnivaló gyalog könnyen elérhető, de mert egyben ez Reykjavík központja. A parkok, tavak mellett piacok és múzeumok várják, hogy felfedezzük őket. A Nemzeti Múzeumba mindenképp érdemes ellátogatni, az intézmény vallási és néprajzi gyűjteménye a település kezdeti időszakától napjainkig felöli a skandináv és izlandi kultúrát. De ha már itt járunk a Parlament és a Városháza épületét megszemlélhetjük.

A város modern részét az óvárostól keletre találjuk. Itt magasodik a rendkívül látványos Hallgrimur templom, melyet direkt úgy terveztek, hogy lávahegyhez hasonlítson. Tetejéről fenséges panoráma tárul a városra. Ugyancsak itt találjuk a viking harcosnak, Leifur Eirikssonnak emlékművét, és a botanikus kertet.

Izland két leglátogatottabb helye, mégiscsak a sziget déli részének közepén fekvő Arany-vízesés és a Nagy-gejzír. Mindkettő igen látványos. Míg a vízesésnél a hetven méter széles folyó, három lépcsőben, 32 méteres magasságból zuhan alá, a Nagy-gejzír mellett található Köpülő 10 percenként forró vízoszlopot lövell a magasba. Errefelé nem ritkák a melegvizű források sem, a Mývatnt, mely Izland észak-keleti részén található, a világ egyik természeti csodájaként tartják számon. Nem csupán a vulkanikus működés jeleinek lehetünk szemtanúi, a terület központi részén fekvő tavat is megcsodálhatjuk, mely igen gazdag madárvilágnak ad otthont. Akit a természet vonz, elkirándulhat a főváros közelében található Jökulsárgljufur Nemzeti Parkba, a Kverkfjöll-i jégbarlangokhoz, és a Hvrfell-kráterhez is.

Ha inkább vásárolgatni szeretnénk, Reykjavík „Váci utcáját”, a Laugarvegurinn kell, keressük. Ha szórakozásra vágyunk, választhatunk Reykjavik számos bárja, színháza, operája, diszkója közül, de akár egy moziba is beülhetünk, lévén, hogy a filmeket nem szinkronizálják.

Aki a helyi specialitásokra kíváncsi és a furcsaságoktól sem retten vissza, megkóstolhatja a rothadt cápahúst, melyet hat hónapig érlelnek elásva, míg el nem éri az oszlás megfelelő szintjét, vagy ott a savóban pácolt kosheréből készült lepény. Persze az érzékenyebb gyomrúak is találhatnak fogukra való falatot, a tőkehal, a bálna- és fókahús fogyasztása is elterjedt az izlandiak körében. A joghurtszerű skyr és a köménnyel ízesített, burgonyából készült főzet, a brennivín szinte már a hagyományos európai ízlésnek is megfelelnek.

Egyetemei: 1. www.hi.is/en/is/forsida, 2. ru.is/?PageID=723.

Egyéb szálláshelyek: www.randburg.com/is/tourism/acco/accommodation_in_Reykjavik.asp.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek nagy felbontásban:

Izland fotói, képek alább, egy biztos, hogy egy csoda ez az északi sziget is. Sok-sok fotós és fotóművész fagyott oda a géphez, mert itt is olyan témák és színek vannak, amelyek fáradhatatlanná tesznek egy fotóst.

Izland városai, települései: Akureyri, Borgarnes, Egilsstadir, Hafnarfjordur, Hella, Hofn, Husavik, Hveragerdi, Hvolsvollur, Isafjordur, Keflavik, Kirkjubaejarklaustur, Kopavogur, Myvatn, Neskaupstadur, Reykjavik, Selfoss, Stykkisholmur, Vestmannaeyjar és Vik.

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz